Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Appleresist
  • 24.07.2020. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Nisu sve jabuke za hrvatske uvjete, projekt Appleresist daje odgovor koje uzgajati

Ovim ćemo projektom, uvodeći 40 modernih sorata jabuka, utvrditi njihovu adaptabilnost našim agroekološkim uvjetima te proizvođačima dati preporučenu sortnu listu, otkrio je ravnatelj HAPIH-a, doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić.

Foto: Depositphotos/dbriyul
  • 568
  • 42
  • 0

"Appleresist", projekt o genetskoj otpornosti jabuke na toplinski i sušni stres, započeo uvodnom konferencijom na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti (FAZOS), donijet će voćarima odgovore na pitanje koje sorte uzgajati s obzirom na klimatske promjene.

Projekt čiji je nositelj Fakultet, provodi se u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a cilj mu je znanstvenim istraživanjima otkriti utjecaj toplinskog i sušnog stresa na neke od novostvorenih sorti jabuka i dati preporuku proizvođačima na području kontinentalne Hrvatske koje sorte saditi, kako je najavio izv. prof. dr. sc. Mato Drenjančević, prodekan za razvoj pokušališta i transfer tehnologija na FAZOS-u. 

Nove sorte za maksimalni potencijal

"Ranije su godine uglavnom bile prosječne. Neke su bile loše, neke bolje, ali sada unutar iste imamo nevjerojatne klimatske ekstreme. Lokacije ovog istraživanja su naše pokušalište u Tenji i pokušalište HAPIH-a u Donjoj Zelini. Na našem imamo kolekciju sedam voćnih vrsta i 175 tradicionalnih starih sorata, na kojima je metodom molekularnih markera potvrđeno da su zaista autohtone. Nova kolekcija bit će suprotna, sadržavat će sve novostvorene sorte za koje mislimo da bi mogle dati svoj maksimalni potencijal na našem području. Siguran sam da ćemo po završetku projekta svim zainteresiranim proizvođačima moći dati jasnu preporuku što bi trebalo saditi u ovim proizvodnim uvjetima“, objasnio je Drenjančević.

Dekan FAZOS-a, dr. sc Krunoslav Zmaić, rekao je kako je jedan od ciljeva projekta podići konkurentnost proizvođača voćara i tako im pomoći te naglasio kako je ovo prvo istraživanje u kojem će se raditi modeli koji utječu na germplazmu jabuke, odnosno gena koji će utjecati na toplinski stres voćaka.

Suradnja gospodarstva i znanosti za bolju konkurentnost

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić istaknuo je kako je ovaj projekt dobar primjer kako znanost i struka idu pod ruku s gospodarstvom i daju konkretna rješenja kako bi se poljoprivrednici razvijali, a gospodarstvo bilo što konkurentnije. Osvrnuo se na još neke od izazova u voćarstvu.

Projekt je predstavljen na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (Foto: Melita Berečić)

"Voćarstvo je prepoznato u hrvatskoj poljoprivrednoj politici kao nešto što treba razvijati, ali ne treba raditi napamet nego se mora temeljiti na egzaktnim podacima. U prošlosti se događalo da smo našim poljoprivrednicima predstavljali sorte napamet i uvlačili ih u njihovu proizvodnju pa smo nakon nekoliko godina vidjeli da nisu pogodne za naše agroekološke uvjete. Zato sada imamo situaciju da dobar dio treba mijenjati jer je riječ o sortama koje tržište ne prepoznaje, a koje u našim ekološkim uvjetima ne dobivaju kvalitetu koja se traži na  tržištu.

Ovim ćemo projektom, uvodeći 40 modernih sorata jabuka, utvrditi njihovu adaptabilnost našim agroekološkim uvjetima te proizvođačima dati preporučenu sortnu listu. To su ujedno i vrste jabuka koje imaju svijetlu budućnost na europskom tržištu. Tako ćemo biti konkurentniji i naši proizvođači će biti zadovoljniji“, otkrio je Dugalić.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće kao dio rješenja

Voćarstvo je jedna od poljoprivrednih grana kojoj i Osječko-baranjska županija posvećuje posebnu pozornost, kazala je na konferenciji Silva Wendling, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i napomenula kako je na području županije čak 658 hektara pod nasadima jabuka.

Uvodeći 40 modernih sorata jabuka, utvrdit ćemo njihovu adaptabilnost našim agroekološkim uvjetima te proizvođačima dati preporučenu sortnu listu. To su ujedno i vrste jabuka koje imaju svijetlu budućnost na europskom tržištu. Tako ćemo biti konkurentniji i naši proizvođači će biti zadovoljniji, otkrio je Krunoslav Dugalić.

"Znamo da je bilo problema u proizvodnji, ali razlog su bili smještajni kapaciteti jer naši voćari s rastom proizvodnje iz godine u godinu, nisu mogli osigurati dostatne kapacitete za smještaj svojih proizvoda. Vjerujemo da će taj problem riješiti naš Regionalni dristribucijski centar za voće i povrće, čija bi izgradnja uskoro trebala započeti jer smo dobili pravomoćnu građevinsku dozvolu. Na taj ćemo način osigurati voćarima infrastrukturni objekt za smještaj  proizvoda.

Ovaj je projekt vrlo važan Osječko-baranjskoj županiji, pogotovo što u sve većim klimatskim promjenama s kojima se susrećemo, znanost ima odlučujuću ulogu i svjesni smo da je ona osnova razvoja voćarstva, kao i cijele poljoprivrede. S novim sortama koje će biti prilagođene ekstremnim uvjetima pomoći ćemo našem voćarskom sektoru“, zaključila je pročelnica Wendling.

Projekt "Appleresist" vrijedan je oko tri i pol milijuna kuna, sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i trajat će tri godine. 


Tagovi

Projekt Appleresist Nove sorte jabuka FAZOS HAPIH OBŽ Mato Drenjančević Krunoslav Zmaić Krunoslav Dugalić Silva Wendling


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024