Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarstvo
  • 09.01.2021. 18:00

Ništa se ne baca: Komina kao biogorivo - dodatna zarada i kod manjih prinosa

Da bi nadopunili prihod u ovim nesigurnim vremenima, talijanski maslinari odlučili su vratiti stari običaj, ali ovaj put na nešto inovativniji način, kominu pretvaraju u biogorivo.

Foto: Depositphotos/ siculodoc
  • 768
  • 58
  • 0

Dobro je poznato još od davnina da se komina iliti maslinova pogača koja ostane nakon što se iscijedi ulje iz ploda, itekako može dobro iskoristiti. Njome se hranila stoka, koristila se i kao gnojivo, a puno puta je poslužila i kao ogrjev.

Da bi nadopunili prihod u ovim nesigurnim vremenima, talijanski maslinari odlučili su vratiti taj stari običaj, ali ovaj put na nešto inovativniji način - pretvaraju je u biogorivo.

"Maslinovo ulje samo je 10-15% onog što nam plod daje. Ostalo postaje pasta i možemo ju upotrijebiti na razne načine“, kaže Vittoria Iraci Borgia koja koristi ovaj nusproizvod za proizvodnju električne energije za napajanje prostorija njezine farme.

Kako kaže, lošija godina, suša u većini krajeva te manji prinosi, natjerali su je na promjene i dodatnu zaradu. Borgijin tim sakuplja ostatke iz procesa ekstrakcije iz više od 30 mlinova diljem talijanske regije Umbrije.

Korona i suša glavni problem manjih prinosa

Ovaj dodatni prihod također je pomogao i maslinaru Marcu Lucchiju, pogotovo za vrijeme zatvaranja restorana. Kako pojašnjava, u mlinu na svom imanju dodaje kalcij u pastu od komine koristeći formulu koju je razvio zajedno s talijanskom tvrtkom za obradu otpada Unieco. "Dobivena smjesa može se koristiti u postrojenjima ili kao kompost, dodaje Lucchi.

Iako se kao i svi proizvođači, nada da će cjepivo okončati probleme vezane s Covid-19 epidemijom, njihov najveći problem je suša koja svake godine sve duže traje.

"Veliki dio zemlje oštećen je jer je prvo bilo presušno, a onda su u rujnu i listopadu došle obilne kiše i nanijele šok tlu kao i plodovima. Vruće i suho vrijeme ima i neke svoje prednosti poput smanjenja populacije štetnika, ali kada predugo traje, rezultira manjim plodovima“, ističe ovaj maslinar.

Smanjena proizvodnja za oko 22%

Suše i nestabilno vrijeme koštaju talijanske poljoprivrednike godišnje do dvije milijarde eura izgubljenog prihoda, navodi se u izvješću Euro-mediteranskog centra za klimatske promjene (CMCC). Tamošnji maslinari procjenjuju da je suša ove godine smanjila proizvodnju za 22%.

"Proizvođači na Sardiniji rekli su nam da su ubrali 30% manje maslina. Osim suše imali su problem i s vjetrovima koji su puhali i do 100 km/h, uništavali plodove, te kidali grane“, naglašava Beatrice Ughi s internetskog tržišta gurmanske hrane Gustiamo.

Kako bi im pomogla da se oporave, Europska komisija nedavno je Italiji dodijelila paket pomoći u iznosu od 211,7 milijuna eura za sanaciju štete od teških vremenskih neprilika koji su zemlju pogodili 2019. godine. Također, talijanska je vlada još u ožujku 2018. donijela uredbu kojom se potiče proizvodnja biometana za cestovni promet, navodi modernfarmer.

"Pretvaranje komine u biogorivo jedan je od načina borbe s vremenskim neprilikama, a donosi nam zaradu“, kaže Borgiu te dodaje kako brojnim susjedima prodaje ovu inovaciju i tako pomaže u smanjenju emisije ugljika.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina Komina Nusproizvod Biogorivo Manji prinosi Suša Vjetrovi Talijanski maslinari


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs