Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupina
  • 04.08.2020. 10:00

Niska cena kupine krči zasade po Srbiji

Do pre tri godine, na teritoriji Ražnja bilo je oko 120 hektara kupine, dok danas nema više od 20. Slična situacije je i u Negotinu - pod ovim voćem bilo je zasađeno oko 300 hektara, danas nema ni deset. U valjevskom kraju, poznatom po kupini, površine se odavno smanjuju.

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.463
  • 140
  • 0

Već šestu godinu zaredom uzgajivači kupina u sezonu ulaze sa odličnim kvalitetom, ali sa niskom otkupnom cenom, zbog čega se, kako kažu, sve više njih odriče ovog posla, jer ne mogu da pokriju troškove proizvodnje i uloženi trud, istražuju Večernje novosti.

Cena čačanska bestrna kupine, koja je glavna sorta u Srbiji, kreće se od 30 do 50 dinara po kilogramu, a ostale sorte su 50 do 60 dinara po kilogramu. Međutim, cena proizvodnje jednog kilograma čačanske bestrne košta oko 70 dinara, što znači da su proizvođači u minusu, procene su Udruženja voćara i vinogradara iz Ražnja.

Reputaciju srpske kupine ne prati i cena proizvoda?

Zbog niske otkupne cene u istom problemu je veliki broj domaćinstava u ovom voćarskom kraju, koji polako odustaju od proizvodnje kupine, jer strahuju da će i ove godine ona propasti i ostati neobrana. Mnogi proizvođači zato porodično beru plod iz svojih zasada jer nemaju novca da isplate radnike.

Ni prodaja na pijaci nije rešenje?

Niska cena poslednjih godina pokrčila je mnoge zasade u Istočnoj, ali i u ostalim delovima Srbije. Do pre tri godine, na teritoriji Ražnja bilo je oko 120 hektara kupine, dok danas nema više od 20. Slična situacija je i u Negotinu, prema ranijim navodima Bete, kupinom je bilo zasađeno oko 300 hektara, danas nema ni deset jer nema ni ljudi i na pijaci gde su kupine 250 dinara po kilogramu i ne može se prodati ni deset kilograma dnevno.

Kako smo ranije pisali, niska otkupna cena dovela je do toga da se proizvođači odlučuju da direktno prodaju kupinu u svežem stanju.

Cena kupine neće biti stimulativna, a šljiva još čeka otkupnu

"Kada se tako prodaje kupina, direktno kupcu, cena je nešto veća, ali naravno, ne mogu svi računati na takvu prodaju. Pod kupinom je oko 1.200 hektara u valjevskom kraju, ali iz godine u godinu to opada i ja nisam čuo da je neko u skorije vreme podigao neki veći zasad kupina", rekao je za Agroklub Đorđe Sovilj, stručni saradnik za voćarstvo u Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi Valjevo.


Tagovi

Uzgoj kupine Cena kupine Prodaja na pijaci Zasad kupine Berba Đorđe Sovilj Kupina u Negotinu Kupina u Ražnju Valjevska kupina


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P