Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljetna rezidba
  • 02.08.2022. 10:30

Nije kasno za ljetnu rezidbu krušaka - obavite je ručno, zalamanjem, ne škarama

Ako se obavi ljetna rezidba, učinci su brojni. Najvažniji je što će rod biti konstantan, tj. voćka neće ući u alternativno plodonošenje.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.026
  • 72
  • 0

Iako će ubrzo berba Butire i Santa Marije i dalje se može obavljati ljetna rezidba koja ima za cilj otkloniti suvišne grane u krošnjama i omogućiti formiranje više rodnih pupoljaka za narednu vegetaciju. Ljetnom rezidbom omogućava se visok stupanj diferencijacije rodnih pupoljaka za narednu godinu, spriječava se nekontroliran rast mladica, čuvaju se hranjive tvari i mikroelementi koji su neophodni za prelazak lisnog u generativni pupoljak. Izvodi se od lipnja pa do polovice kolovoza.

U slučajevima ljeta s više padalina stabla divljaju zbog viška vode, naročito ako su na podlozi divlje kruške. Važno je da, nakon rezidbe, stabla budu s otvorenom krošnjom, prozračna, bez bujnih ljetorasta, tj. vodopija koje crpe snagu.

Zalamati, ne rezati 

Pri vrhu stabla trebalo bi ostaviti jednu granu koja će biti provodnica, dok se ostale grane, s obje strane, uklanjaju do osnove. Važno je da nema visokih grana koje ulaze u unutrašnjost krošnje, zasjenjuju plodove i crpe hranjive tvari plodovima na stablu. Ostale grane trebale bi početi s grananjem barem tridesetak centimetara ispod vrha provodnice.

Najbolje je obaviti ručno zalamanje grana, a ne rezati škarama

Ako se učini ljetna rezidba, učinci su brojni. Najvažniji je što će rod biti konstantan, tj. voćka neće ući u alternativno plodonošenje. Takođe, lakše se boriti protiv kruškine buhe jer odrasla jedinka jaja najviše polaže na vrhovima novih mladica. Plodovi će biti čistiji i na njima, ako se primijene odgovarajući insekticidi, neće biti medne rose koju luče ličinke kruškine buhe.

Alternativna rodnost jabuke

Kako se otklanjaju grane? Najbolje je ručno zalamati grana, a ne rezati škarama. U tom slučaju brže se formira kalusno tkivo na mjestu loma, teže ulaze bakterije, gljivice ili virusi u stablo, ali zato sporije dolazi do rasta novih grana.

Kada se grane otklanjaju škarama, što ide malo brže, glatki rezovi su pogodniji za ulazak parazita i brže rastu nove grane. Mogu se rezati i vodopije koje su duže i vertikalne, a nalaze se bliže provodnici.

Na svakoj sorti se treba obaviti ljetna rezidba

One pri dnu imaju vegetativne pupoljke i zalamaju se na dva do tri pupoljka. Na taj način ti pupoljci će, krajem naredne sezone, postati generativni.

Kvalitetniji i krupniji plodovi

Imajte na umu da se na svakoj sorti treba obaviti ljetna rezidba. Nakon obavljene zimske koja onda mora biti jaka, na ljeto iste godine, dolazi do jakog obrastanja stabla vodopijama i ljetorastima. Samo ako se obavi ljetna bujnost se može kontrolitati. Osim toga, plodovi koji su u krošnji bit će kvalitetniji i krupniji jer će im ostati više hranjivih tvari za rast, a što je najvažnije, omogućava se rod za narednu godinu.

Plodovi krušaka najviše dobijvju na veličini petnaestak dana prije berbe. Ako se ljetna rezidba obavi i tada, bit će efekta što se tiče veličine ploda. Još bolje je ako se stabla navodnjavaju, naročito u godinama kada su sušna ljeta, kao što je slučaj u ovoj godini. Voćka neće doživjeti veliki stres ukoliko se jedan dan otkloni rezidbom višak grana, a sljedeći dan navodnjava.


Tagovi

Vodopija Rodni pupoljci Zalamanje grana Kalusno tkivo Divlja kruška Ljetna rezidba krušaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]