Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 04.08.2020. 07:30

Nezadovoljni domaćim radnicima strahuju da će novi val korone spriječiti dolazak inozemnih

U jeku pandemije europski voćari su uspjeli pronaći spas u migrantskoj radnoj snazi za berbu. Sada strahuju što će biti krajem ljeta i u jesen ako dođe novi val korone i inozemni radnici budu spriječeni doći.

Foto: JumpStory
  • 380
  • 216
  • 0

Prema svim izračunima, stanovnici Europe su tijekom pandemije jeli više voća, a proizvođači su nedostatak radnika uspjeli pronaći u inozemnoj radnoj snazi, ali i lokalnom stanovništvu. No, sada strahuju što ih očekuje krajem ljeta i u jesen s berbom jabuka, krušaka i grožđa ako krene novi val virusa Covid-19 te radnici migranti budu spriječeni doći. 

Boje se za nedostatak radne snage

Mnogi se boje da će u dijelovima Europe, poput Španjolske, ponovno doći do izbijanja zaraze što će dovesti do zatvaranja granica i rizika da će biti odsječeni od radnika migranata na koje se već godinama oslanjaju. 

"Zabrinuti smo", rekao je reutersu voditelj francuske Udruge jabuka i krušaka te zamjenik čelnika udruženja Interfel Daniel Sauvaitre. "Imali smo radnu snagu koja nam je bila potrebna za radove prorjeđivanja voća, berba izgleda obećavajuće, ali možda bi se granice opet mogle zatvoriti što nas brine".

U Veliku Britaniju stigli sezonci iz istočne Europe, a Italija u velikim problemima

"Za neke farmere obično 1% njihove radne snage budu stanovnici Velike Britanije, a ove godine postotak je povećan na 20 do 30%", rekao je Ali Capper, uzgajivač jabuka i krušaka iz središnje Engleske.

Radnici iz turizma falit će poljoprivredi?

U Portugalu je u berbama bobičastog voća radilo tisuće radnika migranata iz Južne Azije. Oni su se tijekom pandemije zatekli tamo jer su izgubili posao u turizmu zbog zatvaranja hotela, restorana i slično. Sada se proizvođači brinu za berbu jabuka u rujnu jer su se mnogi vratili na svoja prethodna radna mjesta izvan poljoprivrede.

"U Francuskoj regiji Champagne berba grožđa jako je važna u poljoprivrednom radnom ciklusu, a proizvođači godišnje prikupe između 100.000 i 120.000 sezonskih radnika, od čega 27% dolazi iz inozemstva", rekao je predsjednik grupe vinara Champagne (SGV) Christophe Pernet,.

Vinari su u nevolji, potražnja je smanjena zbog kolapsa ugostiteljske i turističke djelatnosti. "Veliki proizvođači vjerojatno će smanjiti količinu berbe i zaposliti manje sezonskih radnika", rekao je menadžer tvrtke WiziFarm Richard Buxant.

Proizvođači se obraćaju sveučilištima i zavodima za zapošljavanje kako bi promovirali rad u berbi i ublažili manjak inozemne radne snage ako se granice ponovno zatvore.

Nezadovoljni domaćom radnom snagom

Europski voćari su uspjeli spasiti proljetnu berbu jagoda, dinja, bresaka i trešanja koje su se odvijale kada su prvi puta zatvorene granice. Kupci širom svijeta su prihvatili zdravu prehranu i kupovali više voća i povrća, ali i smanjili potrošnju za gotove obroke što je išlo u korist ovom sektoru. 

Međutim, većina migrantske radne snage je otputovala kući za vrijeme pandemije, a proizvođači su ih zamijenili s lokalnim radnicima. Ipak, žale se da nisu jednako produktivni, što im je povećalo troškove.

Nikad lošija godina za uzgoj koštičavog voća u Španjolskoj?

Osim ovih problema, poljoprivrednici se boje i vremenskih prilika. Obilne kiše i tuča oštetile su ove godine neke usjeve u Španjolskoj, najvećem izvozniku voća u EU.

Šef APOEXPA-a, udruženja proizvođača voća i izvoznika voća u jugoistočnoj španjolskoj regiji Murcia, Joaquin Gomez, procjenjuje da je lokalna proizvodnja pala za 20% zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ali potražnja i cijene su ostale stabilne jer su kućanstva tijekom zatvaranja konzumirala više voća.


Tagovi

Europski voćari Berba voća Inozemni radnici Lokalni radnici


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P