Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljara u Neumu
  • 06.12.2017. 11:30

Neumske masline prerađivat će u vlastitoj uljari

U Općini Neum pokrenuli su projekt izgradnje pogona za prerade maslina. Maslinari više neće morati voziti masline u Opuzen, Topolo i Ljubuški.

Foto: Bigstockphoto/siculodoc
  • 238
  • 5
  • 0

Pogon za preradu maslina gradit će se u mjestu Dubrava, u Općini Neum. Ovu je informaciju potvrdio načelnik Živko Matuško pojasnivši da prema Nacrtu Proračuna za 2018. godinu ta Općina planira izdvajanje 515.000 KM. Prema procjenama nedostaje još oko 330.000 KM za dovršetak financijske konstrukcije u kojoj je planirana izgradnja i opremanje objekta potrebnom opremom, značajnom za neumske maslinare.

Radovi kreću iza Nove godine

"Ured za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva implementira projekt pod nazivom 'Projekt razvoja ruralnog poslovanja' i financiran je većim dijelom sredstvima kredita Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, a pružatelj usluga je Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Općina Neum je svojom aplikacijom ispunila potrebne uvjete za povlačenje sredstava za sufinanciranje projekata izgradnje Uljare", rekao je načelnik Matuško, a navodi bljesak.info.

Idejni i glavni projekt izgradnje "Uljare" izradila je mostarska tvrtka ECOPLAN d.o.o., a poslije Nove godine će na temelju natječaja biti izabran i izvođač te će se početi s radovima.

Do sada su masline vozili u Hrvatsku i Ljubuški

Baš zbog ove male Općine BiH je 2010. godine uvrštena u prestižni "Svjetski vodič maslinovih ulja", gdje su iz mjesta Broćanac potekla cijenjena djevičanska maslinova ulja čiji proizvođači osvajaju nagrade širom Mediterana.

Prema općinskim podacima, ondje je više od 20.000 zasađenih maslina, a uzgojem se bavi oko 200 obitelji.

Osim toga, na izgradnju Uljare općinu je natjerala i prometna izoliranost te okovanost graničnim prelazima.

Naime, neumski poljoprivrednici su nakon berbe primorani masline na obradu voziti u susjedne općine u Hrvatskoj, u Topolo i Opuzen, gdje su do sada u suradnji s višim razinama vlasti uspijevali masline prevoziti preko graničnih prelaza. No, datum ulaska RH u Schengen je sve bliži, a za masline vrijedi da je kvaliteta maslinovog ulja bolja kada se odmah po berbi obrade.

Ako bi se maslinari iz Neuma odlučili za obradu maslina u BiH, najbliža im se uljara nalazi u Ljubuškom. I tada je prijevoz maslina kroz zaleđe Neuma sa slalomskim krivinama prilično rizično.

Očekuju pomoć sa županijskih i federalnih razina

Izgradnjom mlinice uz osiguranje kvalitetne i blagovremene usluge prerade maslina uz visok standard usluge i sačuvanja kvalitete ulja, općina potiče proizvođače maslina na daljnja ulaganja, daje potporu i s tim promovira eko proizvodnju.

Sve će to na koncu potaknuti ostanak stanovništva na selu.

Za realizaciju ideje Uljare općina očekuje pomoć županijskih i federalnih razina vlasti za što će, tvrdi načelnik, uskoro poslati zahtjeve za sufinanciranje, te vjeruju u potpuni uspjeh projekta.

"Kvalitetne kadrove imamo, resurse stvaramo, a znamo da samo uz suradnju, zajednički rad i nastup na tržištu s drugim tvrtkama i zadrugama možemo postići kvalitetan uspjeh", zaključio je Matuško.

Foto: Bigstockphoto/siculodoc


Tagovi

Neum Pogon za preradu maslina Maslinarstvo Uljara u Neumu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer