Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište maline
  • 18.06.2017. 15:00

Nestašica maline u svijetu, a cijena niska

Sudionici Svjetskog kongresa malinara složili su se da je ove sezone nestašica malina neizbježna. Urod tog voća je podbacio u SAD-u, Poljskoj i Srbiji, ali se to ne odražava na rast otkupne cijene.

Foto: ulleo / Pixabay
  • 2.748
  • 237
  • 0

Na nedavno završenom Kongresu Svjetske organizacije malinara (IRO) zaključeno je da je nestašica tog voća neizbježna. Sjedinjene Američke Države sezonu počinju proizvodnojom manjom za 20%, dok su s druge strane u Poljskoj ljetne sorte, u odnosu na prošlu godinu, podbacile za gotovo 50%. Poljaci nemaju prevelika očekivanja ni od sorti polka i polana koje, kao i u susjednoj Srbiji, kasne zbog izmrzavanja.

Situacija na tržištu maline nepredvidljiva

I dalje ostaje nepoznato kolika će biti cijena maline, ali stručnjaci upućeni u tržišna kretanja ističu da je cijena koju otkupljivači trenutno nude za maline izuzetno niska. Međutim, nitko još ne može predvidjeti kako će se do kraja razvijati situacija na tržištu.

Različite informacije o stanju u hladnjačama

Pojedini stručnjaci kažu da će kampanja malina u Srbiji, kao jedna od najvećih proizvođača malina, brzo biti gotova jer ih nema dovoljno. Oni dodaju da priče kako u hladnjačama još ima prošlosezonskih malina nisu točne, dodajući da je sav urod rasprodan i upozoravajući da malina ove godine neće biti "ni za lijek", pa će im i cijena do kraja sezone sigurno rasti.

Prošlogodišnji urod i cijena nedostižni

Malinari u Čileu su sezonu završili s količinom od 38.000 tona tog voća s prosječnom proizvođačkom cijenom od 1,2 €/kg, dok se u Srbiji prošle godine proizvelo oko 83.000 tona malina. Stručnjaci su upozorili na to da su malinjaci u Srbiji u vrlo lošem stanju u odnosu na prošlu godinu, što ne obećava dobar urod.

Svjetska proizvodnja maline za 40% manja od lanjske

Na kraju treba reći i to da, kada se sagledaju rezultati tri vodeća svjetska proizvođača malina, stručnajci prognoziraju da će proizvodnja tog voća biti manja za oko 40% u odnosu na ranije godine, a završnu riječ o cijeni će, kao i uvijek, dati tržište.

Izvor: Politika

Foto: ulleo / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Tržište Zalihe Cijena SAD Srbija Proizvodnja Urod Polana


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo