Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena kupine
  • 18.07.2019. 12:00

Nenad Magazin: Ne očekujem pad cene kupine

Otkupna cena kupine na tržištu ove godine pet puta je veća u odnosu na prethodne. Za prve prinose kilogram ove jagodičaste vrste kreće se od 80 do 100 dinara. Prema procenama Nenada Magazina sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, cena bi do kraja sezone trebalo da ostane ista.

Foto: Biljana Nenković
  • 2.361
  • 231
  • 0

Povećanje otkupne cene kupine sa 25 na 100 dinara znatno je uticalo na poboljšanje situacije u proizvodnji kupina, ocenio je Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Kako je objasnio, mnogi proizvođači su u prethodnom periodu odustali od proizvodnje kupine jer je cena na tržištu, po njegovom mišljenju, nije bila stimulativna za njih.

"Ove godine cene su jako dobre. Budući da je godina u pojedinim proizvodnim regionima dosta bila povoljna za kupinu, možemo reći da će proizvođači, ako ostanu ove cene, biti jako zadovoljni", navodi Magazin.

Na promenu cene mogle bi da utiču samo klimatske promene

Prema procenama Nenada Magazina, ne očekuje se promena cene ovog voća. Jedino što bi, kako je rekao, moglo da utiče na pad cene jesu klimatske promene. Ukoliko bude naglih vremenskih promena u budućem periodu, plodovi bi mogli da propadnu što bi smanjilo i samu cenu. Kako navodi, u tim slučajevima važno je primeniti odgovarajuće mere preventive.

 "Svako ko ima mogućnosti za navodnjavanje, treba da navodnjava jer je to jedna od osnovnih agrotehničkih mera. Što se tiče sunčevih ožegotina, najbolja preventiva su mreže za zasade. Kada je u pitanju kiša i truleži koje mogu da nastanu povodom toga, pravovremena zaštita u toku cvetanja značajno može da umanji ili u potpunosti izostavi propadanje plodova u toku sazrevanja", navodi Magazin.

Kupina u Srbiji na trećem mestu po važnosti jagodičastog voća

Kupina u Srbiji ima pogodno tlo za proizvodnju i razvoj i po važnosti jagodičastog voća nalazi se na trećem mestu u našoj zemlji, objašnjava Magazin. Ipak, procenjuje da će rod ovog voća ove godine biti manji u odnosu na prethodne zbog toga što je, kako navodi, mnogo zasada napušteno ili je sa nižim nivoom agrotehnike. Prema njegovim procenama, ove godine na domaćem tržištu neće biti više od 15 hiljada tona kupine.

S obzirom na to da je rod malina ove godine skoro prepolovljen, mnogi stručnjaci smatraju da će proizvođači, zahvaljujući dobroj otkupnoj ceni kupine, moći da nadoknade te gubitke. Međutim, Nenad Magazin smatra da je do prepolovljenog roda maline došlo jer su mnogi proizvođači, po njegovom mišljenju, odustali i napustili proizvodnju maline.

Poželjno je da proizvođači počnu da se udružuju (Foto: Anđelka Matić)

"Povećane cene kupine neće mnogo uspeti da kompenzuju pad roda maline i da to neće mnogo uticati na ostvarivanje većeg profita i nadoknadu gubitaka proizvođačima zbog manjeg roda maline", objašnjava Magazin.

Navodi i da na cenu utiče dosta i to što je, kako kaže, naše tržište dosta neuređeno. Kako objašnjava, problem je u tome što ne postoje jaka proizvođačka udruženja. Poručuje da to mora da se promeni tako da proizvođači počnu više i prodajom da se bave kako bi njihov profit bio i veći. Preporučuje da u udruženjima treba da postoje stručni ljudi koji bi bili posvećeni isključivo prodaji i razvoju tog dela. Sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu apeluju na proizvođače da počnu da se udružuju i da se okrenu proizvodnji stone kupine jer, kako navode, ona ima bolju cenu na tržištu.


Tagovi

Uzgoj kupine Otkupna cena Nenad Magazin Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu Tržište jagodičastog voća Stona kupina


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.