Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u voćarstvu
  • 19.03.2022. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Nemate li uvjete za navodnjavanje, voćke sadite na veće razmake

No, ako se žele postići stabilni prinosi, intenzivne voćarske proizvodnje nema bez navodnjavanja, kazao je Dominik Vuković predstojnik Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 364
  • 38
  • 0

"Situacija u voćnjacima je za sada vrlo dobra. Nije bilo ekstremno niskih temperatura koje su mogle izazvati značajnije štete", komentirao je Dominik Vuković predstojnik Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek.

Kako je rekao za Osječku televiziju, dobro je što su jutarnje temperature bile u minusu i oko nule jer su usporile kretanje vegetacije koja je počela prije mjesec dana. Međutim, neke sorte marelica su u fenofazi pred početak cvatnje.

"Pupovi su nabubrili, a ako u narednim danima temperature pređu 15°C možemo očekivati cvatnju", dodao je. Također, upozorava da će štete biti ako voćke procvatu i onda opet naglo zahladi.

Problem izostanak snijega

Situacija je s drugim voćnim kulturama još bolja nego u marelicama, jer je kako kaže Vuković kod njih kasnija i cvatnja. "Brine nas ranije kretanje vegetacije i izostanak snježnog pokrivača jer neće biti dovoljno vlage u tlu", naglasio je rekavši da se i iz tog razloga očekuje neizvjesna i izazovna proizvodna godina.

"Ako se žele postići stabilni prinosi, intenzivne voćarske proizvodnje nema bez navodnjavanja", dodao je kazavši da voćari koji nemaju uvjete za to trebaju voćke saditi na veće razmake kao i njihov manji broj po hektaru.

Što se tiče tolerantnijih voćnih vrsta na sušu tu je istaknuo lijesku i orah. No, naglasio je da je u prvim godinama sadnje i nakon nje vlaga bitna i njima kako bi se razvio korijen i krošnja.

U ožujku se, kaže, još uvijek mogu saditi voćke iako je jesen puno prikladnija za to. "Bolji je primitak sadnica i manji šok voćaka nakon presađivanja", pojasnio je. Međutim, dok su pupovi voća zatvoreni i traje period mirovanja vegetacije saditi se može.

Solitarne pčele

Izazovna je ovo grana poljoprivrede ističe Vuković prvenstveno radi klimatskih promjena koje donose sve češće mrazeve, temperaturne oscilacije i nedostatak vlage. Također, bitni su i oprašivači bez kojih nema uspješne voćarske proizvodnje. "Ozbiljni proizvođači uvode solitarne pčele jer su bolji oprašivači i lete po nižim temperaturama", napomenuo je.

Rezidba jabuke, višnje i šljive - kako i koje greške izbjeći?

Što se tiče štetnika, kaže da je sve veći broj smeđih stjenica (smrdljivih martina) koje su zadnje dvije godine radile velike štete. "One u Europi napadaju više poljoprivrednih kultura, a struka za sada nema rješenje za njihovo suzbijanja osim postavljanja insektnih mreža", napomenuo je Vuković zaključivši da blaže zime pogoduju njihovu širenju.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Dominik Vuković PIO Voćarstvo Štetnici Oprašivanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]