Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja malina
  • 06.04.2019. 10:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Neisplativa proizvodnja krči malinjake po Srbiji

Proizvođači u valjevskom kraju, nezadovoljni cenom maline u prethodne dve sezone, smanjuju proizvodnju tog voća, a vlasnici malinjaka, koji se ne bave poljoprivredom, a uložili novac u malinjake dok je cena bila dobra, pokušavaju da svoje zasade izdaju u zakup.

Foto: Julijana El Omari
  • 466
  • 98
  • 0

Malinari u Srbiji zbog trenutne situacije na tržištu ni ove godine ne očekuju neku zaradu. Kako prenosi RTS veliki proizvođači u valjevskom kraju, nezadovoljni cenom maline u prethodne dve sezone smanjuju proizvodnju tog voća, a vlasnici malinjaka, koji se ne bave poljoprivredom, a uložili novac u malinjake dok je cena bila dobra, pokušavaju da svoje zasade daju u zakup.

Mnogi razmišljaju i o uništavanju malinjaka

Momir Ranković iz uglednog voćarskog domaćinstva u Sušici, kod Valjeva, umesto da proširuje zasade, kao prethodnih godina, razmišlja o novom odlasku u inostranstvo i uništavanju malinjaka. On kaže da je zbog novčanih gubitaka koje je imao s malinom išao u Katar i tamo četiri meseca radio, a potom se vratio da zarađeni novac opet proba da uloži u proizvodnju maline. Ranković planira da u aprilu ode u Nemačku da radi, ako ukoliko se situacija u vezi sa cenom tog voća ne popravi naglašava da će čitav zasad maline poprskati totalnim herbicidom.

Ulaganja velika, ali i gubici

Rankovići zbog neisplative cene smanjuju proizvodnju, uprkos velikim ulaganjima u navodnjavanje, kontrolisanu proizvodnju maline i primenu struke. Milorad Ranković, iz Sušice, objašnjava da je cena maline pala. Lane je njegova porodica imala gubitak od oko 400.000 dinara. Oni su zbod toga zasad smanjili na tri hektara, a razmišljaju i da i preostali deo unište ukoliko se loša situacija ne popravi. 

Cena zakupa simbolična, ali nema zainteresovanih

Pojedini vlasnici malinjaka, koji se inače ne bave poljoprivredom, a zasade su podigli pre nekoliko godina, zbog primamljive cene tog voća od dva evra po kilogramu, sada dobre zasade daju u zakup. Međutim, uprkos tome što nude i do 80% odsto roda, oni teško pronalaze zakupce. Zoran Živković iz Uba tvrdi da ako cena bude niska, što je suštinska stvar, ni tih 80%, neće biti dovoljno za bilo kakvu zaradu jer proizvođač treba da plati sve radnike, a ukoliko preuzme na sebe da ih organizuje i isplaćuje u slučaju loše cene jedino što će imati su gubici i dugovi. Vlasnici malinjaka za zakup traže neku simboličnu cenu, čisto da se zasad održava, ali se i za to malo zainteresovanih javlja.

Nedimović: Jedino tržište određuje cenu

Nadležni u Ministarstvu poljoprivrede kažu da država čini sve da bi smanjila troškove u poljoprivredi sa repromaterijalom, mineralnim đubrivom, preko nabavke goriva. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović napominje da su u planu su i dva nova zakona, o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda i izmenama podsticaja, koji će pomoći, ali tržište je jedino koje opredeljuje cenu maline i drugih proizvoda.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Malina Cena Tržište Proizvodnja Problemi Momir Ranković Milorad Ranković Sušica Valjevo Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao