Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ožegotine
  • 21.08.2019. 07:30

Negativan utjecaj visokih temperatura na voćke i kako im pomoći

Ožegotine su fiziološka oštećenja koja značajno mogu umanjiti kvalitetu plodova. Štete koje nastaju kao posljedica oštećenja plodova od ožegotina se mjere milijunskim iznosima.

Foto: Bigstockphoto/FreeProd
  • 870
  • 86
  • 0

Ožegotine su fiziološka oštećenja koja značajno mogu umanjiti kvalitetu plodova. Kao termičke ozljede uslijed Sunčevog zračenja velikog intenziteta nastaju u ljetnom razdoblju zbog više faktora: loše opskrbljenosti nasada vodom, visoke temperature, niske vlažnosti zraka, pravaca redova, kao i jače zelene rezidbe koja dovodi do naglog otkrivanja plodova. 

Uz smanjenje kvalitete i veličine plodova ukupne štete zbog ožegotina uključuju i: pojačano opadanje plodova, smanjenje broja cvjetova u narednoj godini i skraćenu dužinu čuvanja plodova.

Što je cilj zelene (ljetne) rezidbe voćaka?

Oprezno sa zelenom rezidbom 

Ožegotine se najčešće javljaju u srpnju i kolovozu kada temperatura prijeđe 30 stupnjeva i posebice kada poslije dužih perioda oblačnog vremena nastupi vedro i toplo vrijeme. Masovnije se javljaju na jugozapadnim dijelovima krune i kod sorti s tankom pokožicom. Također, ova osjetljivost se povezuje i s manjkom kalcija.

Postoje tri tipa podjela ožegotina:

  • oštećenja epidermalnih i subepidermalnih stanica koja nastaju kada je temperatura površine ploda malo preko 50 stupnjeva. Tada tkivo nekrotizira;
  • oštećenja epidermalnih stanica i tu dolazi do promjene boje oštećenog dijela pokožice;
  • fotooksidativna oštećenja nastaju zbog naglog izlaganja zasjenjenih plodova Sunčevom zračenju.

Ova posljednja nastaju kod prejake zelene rezidbe koja se nestručno izvede, a bude od ključnog značaja, pojašnjava savjetodavac Boban Marković. 

Zasjenjivanjem plastenika spriječite ožegotine na plodovima biljaka

Kako ublažiti ili eliminirati problem?

Temperatura onih dijelova ploda koji su direktno izloženi Sunčevom zračenju u odnosu na temperaturu zraka može biti i 15-18 stupnjeva, dok zasjenjeni dijelovi imaju oko 8. Do ovih razlika dolazi ne samo zbog temperature zraka već i zbog intenziteta Sunčevog zračenja, brzine vjetra, intenziteta transpiracije, vlažnosti zraka, veličine ploda...

Kako ovaj problem ublažiti ili eliminirati? Na prvom mjestu kvalitetna primjena agrotehničkih mjera koje podrazumijevaju dobru ishranu, navodnjavanje i mjere borbe protiv biljnih bolesti i štetnika. Sve ovo dovodi do dobre lisne mase koja pravi zaštitu od direktnog zračenja.

Kako spriječiti ožegotine od sunca na grožđu?

U budućnosti se mogu očekivati veći proizvodni gubici

Također, postavljanje protugradnih mreža kojima je osnovna funkcija zaštita od tuče, a posredna je zasjena koja predstavlja benefit u smanjenju rizika od pojave ožegotina.

Kod sadnje poželjno je da nam je pravac redova sjever jug....Realno gledano, štete koje nastaju kao posljedica oštećenja plodova od ožegotina se mjere milijunskim iznosima.

Zbog globalnog zagrijavanja i povećanja vrijednosti UV zračenja u budućnosti se mogu očekivati i veći proizvodni gubici.

Autor: Boban Marković, Savjetodavna RS


Tagovi

Uzgoj voća Ožegotine Visoke temperature Globalno zagrijavanje Zelena rezidba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]