Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvogodišnja malina
  • 06.08.2018. 14:00

Nega i zaštita dvogodišnje maline - jednorode

Kultivari dvogodišnje maline plodonose, uglavnom, od sredine juna do sredine jula, na izdanku starom dve godine. Odatle i naziv "dvogodišnja malina".

Foto: Bekir Dolić
  • 1.887
  • 93
  • 0

Kultivari dvogodišnje maline plodonose, uglavnom, od sredine juna do sredine jula, na izdanku starom dve godine. Odatle i naziv "dvogodišnja malina". Sinonim "jednoroda" je nastao zbog toga što isti izdanak rađa jedan put, dok se kod jednogodišnje maline koristi sinonim "dvoroda",  jer se ona može uzgajati ciljano da isti izdanak jedne godine rađa na gornjim delovima, a naredne godine u donjim delovima svojih razgranjenja.

Nega mladih izdanaka

Dok je u toku berba dvogodišnje maline, već se bavimo negom mladih izdanaka, koje ćemo sledeće godine koristiti za plodonošenje odnosno berbu. Mladi izdanci se sa početka vegetacije uklanjaju iz osnove (mart, april, prva polovina maja). Uklanjaju se organizovano u više navrata tako da se blagovremeno njihov termin uklanjanja podudari sa nekim od termina zaštite sistemičnim fungicidima pre berbe (koji su već predviđeni programom zaštite za dotičnu parcelu) kako bi se sprečilo prodiranje spora, kolonija ili čestica gljivičnih, bakterijskih ili virusnih oboljenja kroz formirane rane pomotehničkim merama.

Sve zavisi od vremenskih uslova

Negde sredinom maja trebalo bi utvrditi stanje mladih izdanaka u zasadu te, u normalnim vremenskim uslovima (kakve nismo imali prošle godine, i ovaj šablonski način selekcije bi bio pogrešan), treba odstraniti izdanke koji su viši od propisno postavljene prve žice na koju je postavljen i sistem za navodnjavanje. Takvi izdanci bi bili prestari, te bi sledeće godine imali takav problem gde bi periferija izdanka otišla daleko iznad treće žice, odnosno bio bi odstranjen onaj deo izdanka koji ima najmanji razmak između rodnih grana.

Cilj pravilne selekcije mladih izdanaka za narednu sezonu berbe maline je što više rodnih grančica po izdanku što nam omogućava da samom pomotehničkom merom povećamo prinose ploda po jedinici površine.

Lako dolazi do zabune kod selekcije

Kod selekcije mladih izdanaka treba paziti na to da se ne odaberu izdanci koji rastu iz pupoljka dvogodišnjeg izdanka, koji je pokriven zemljom. Ovde može lako doći do zabune i na taj način bi se samo bespotrebno trošila hraniva iz zemljišta, jer će ovakav izdanak naredne sezone plodonositi previše rano, kada uopšte nema organizovanog otkupa od strane otkupljivača. Takvi izdanci i remete samu fiziologiju biljke.

Berba završava sredinom jula i već tada bi trebalo odraditi uvid u stanje mladih izdanaka, njihovu kondiciju kao i stanje celog zasada. Mogu se primetiti znakovi različitih oboljenja, znakovi nekih štetočina, spuštanje nivoa zemljišta iznad nivoa korenovog vrata, narušena struktura humaka (gredica) i slično.

Uklonjene izdanke i lišće izneti iz parcele

Početkom avgusta vrši se uklanjanje starih izdanaka, koji su završili sa plodonošenjem. Uklanjanju se čistim i dezinfikovanim alatom. Tehnika reza pod uglom od 45 stepeni omogućava da naredne padavine ne zaustavljaju vlažnost na orezanom mestu, te se na taj način smanjuje mogućnost oboljevanja izdanaka od bolesti. Uklonjene izdanke treba izneti iz parcele, kao i otpalo lišće, te ostale ostatke biljaka unutar i van radnog prostora. Ovi uklonjeni delovi izdanaka se moraju spaliti van parcele.

Nakon toga pred nama stoje zeleni jednogodišnji izdanci među kojima možemo jasno da razabremo one najbolje i njih koristimo za sledeću sezonu. Kod sorti poput vilameta i fertodija ostavlja se 10-13 izdanaka po metru dužnom pravilno raspoređenih, tako da svaki ima svoj prostor unutar jednog dužnog metra rednog prostora. Koristiće se 10 izdanaka za plodonošenje, a preostala tri se ostavljaju za rezervu, ukoliko bi neki od ovih 10 izmrznuo, slomio se, bivao napadnut od strane oboljenja ili štetočina. Kod sorti tulamin, miker i sličnih ostavlja se nekoliko izdanaka manje.

Odabrani izdanci se privezuju na naslon i ostaju privezani do početka decembra.

Zaštita od štetočina i prihrana zasada

Nakon privezivanja izdanka, vrši se zaštita fungicidima na bazi azoksistrobina, fosetil-aluminijuma ili kaptana uz dodatak nekog sistemičnog insekticida ili sa njim naknadno. Na ovaj način će se suzbiti određena gljivična oboljenja poput: didimele, antraknoze, smeđe pegovosti lista maline, pepelnice i slično. Ali i insekti poput: muve galice, prstenara, lisnih vaši itd.

U letnjem periodu zasade dvogodišnjeg kultivara maline, a pogotovo mlade izdanke, naseljavaju i grinje. One su jako štetne. Od hemijskih mera značajna je kurativna zaštita akaricidima poput: Vertimec, Abastate, Akaristiop, Romectin, Tinamex, Masai i slični. Dodaje se i okvašivač, kako bi akaricid imao što bolji kontakti efekat, s obzirom na to da grinje nastanjuju naličje lista. Preventivno se dobro pokazao akaricid Envidor.

U oktobru se može odraditi prihrana mineralnim đubrivom formulacije tipa razmere 7:20:30 ili 7:21:21 u količini od 250 kg/ha kao i stajnjakom u količini od 20 t/ha.

U novembru se vrši zaštita jakim fungicidima na bazi bakra, nakon što otpadne list sa mladih izdanaka. Na ovaj način se eliminišu svi preostali oblici organizama koji izazivaju oboljenja biljaka u zasadu dvogodišnjih kultivara maline. Najčešće se koriste: Nordox, Cuprablau Z i sl.

Početkom decembra se raspuštaju izdanci sa naslona, tako da sneg izvrši funkciju toplotnog izolatora za izdanke.


Tagovi

Maline Mladi izdanci maline Selekcija mladih izdanaka Uklanjanje starih izdanaka Zaštita maline


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Bekir je diplomirani inženjer opšte poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Posebno ga interesuje autohtona genetika svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D