Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedjeljko Jusup
  • 14.12.2017. 09:00

Nedjeljko Jusup: Zlatno pero stvara i zlatna maslinova ulja

Esktradjevičansko maslinovo ulje poznatog zadarskog novinara (i našeg autora!) Nedjeljka Jusupa našlo se među najbolje ocijenjenima i na 9. manifestaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu.

  • 885
  • 96
  • 0

Nakon zlata na Noćnjaku i u Omišu esktradjevičansko maslinovo ulje poznatog zadarskog novinara Nedjeljka Jusupa, našeg autora, našlo se među najbolje ocijenjenima i na 9. manifestaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu. Jusupovo ulje dobilo je 102, 25 bodova i djeli 6. i 7. mjesto na top-listi 10 najboljih od ukupno 94 uzorka, koliko ih je pristiglo na ocjenjivanje.

Iza njega ostalo je niz etabliranih maslinara iz Dalmacije, ali i Istre, koja nosi epitet najmaslinarskije regije na svijetu. "Na vrime pobrao, odmah preradio, u staklene posude spremio i u pravom trenutku u butelje pretočio", odgovara Jusup na pitanje kako mu je pošlo za rukom proizvesti vrhunsko maslinovo ulje.

Upri pa ćeš uspiti

Na njegovu facebook profilu, uz čestitke, mnogi se zanimaju gdje se ulje može nabaviti. "Nije za prodaju. Na 120 maslina ubrali smo oko 800 kg ploda i dobili nešto više od 100 litara, tako da će jedva doteći za obitelj, rodbinu i prijatelje”, kaže Jusup. On je prepoznatljiv i po tome što se na društvenim mrežama i svojim kolumnama pojavljuje s motikom na ramenu: "Motika ima uporabnu i simboličku vrijednost. Uz vezu sa zavičajem meni još znači: Ajde, upri pa ćeš uspiti!", govori Jusup.

Prije nego što nam otkrije kako se i kada počeo baviti maslinarstvom podsjetimo da je Nedjeljko Jusup i za svoje novinarske uratke dobivao zlatna odličja. Među njima, dva puta za redom 1991./1992. od kolega iz Hrvatskog novinarskog društva izabran je za novinara godine i za svoje ratne reportaže dobio Zlatno pero HND-a. Potom, s nekolicinom zadarskih kolega 1994. godine, u vrijeme dok je još bjesnio rat, osniva najprije tjednik Zadarski list, koji je nakon 4 godine pod njegovim vodstvom prerastao u prvi dnevnik u povijesti Zadra i zadarske regije.

Ujedno Zadar je, zahvaljujući ponajviše Jusupu, jedini grad koji je u samostalnoj državi Hrvatskoj iznjedrio svoje dnevne novine koje nepretrgnuto izlaze već 23 godine, čitaju se u gotovo svakoj obitelji i bez njih je zadarska svakodnevnica nezamisliva.

"List je pokrenut u sobici manjoj od 10 kvadrata koju nam je ustupio Klub prognanika Škabrnja", podsjeća Jusup, a list je, kaže, opstao i razvijao se zahvaljujući poštenom i istinoljubivom novinarstvu te entuzijazmu i profesionalnosti novinara i urednika. "Prvi broj je tiskan u 5.000 primjeraka da bi ubrzo udvostručio prodanu nakladu i s 12.000 prodanih primjeraka prerastao u dnevnik Zadarski list".

Pokrenuo je i specijalizirani prilog za poljoprivredu, ribarstvo i okoliš Plodovi zemlje i mora s ciljem da poveže znanost, struku i praksu. U 14 godina odkad izlazi prilog u Zadarskoj županiji je udvostručen broj stabala maslina, posađeni novi vinogradi, od jednog jedinog Rossea vinarije Benkovac danas je gotovo 100 registriranih vrhunskih vina... Iz priloga je proizašlo i nekoliko knjiga među kojima po dvije prof.dr. sc. Ante Kolege Bage i poznatog agronoma mr.sc. Marijana Tomca. Uz uređivanje i pisanje Nedjeljko Jusup sudjeluje u pokretanju brojnih priredbi i smotri kao što su Ravnokotarska fišijada u Benkovcu, Degustacije vina u Polači i Stankovcima, ribarsko nadmetanje Najulov godine, Sajam vina i delicija ViNin u Ninu, aktivan je u organizaciji međunarodnih Dana masline...

Maslinik na Brigu

A da bi i praktično dokazao kako je "zreo" za pisanje i uređivanje Plodova, prije sedam godina počeo je sa suprugom Darjom i sinom Ivanom, uz pomoć rodbine, prijatelja i struke na djedovini u Briševu kod Zadra na Brigu podizati maslinik koji jednim okom gleda na Sveto Brdo na Velebitu, a drugim na Sveti Mihovil na Ugljanu.

"Tu su idealni uvjeti. Miješa se morski i gorski zrak, ljeti su dani vrući, a noći svježe što odgovara maslinama", kaže Jusup. Rigolanje, izbor sadnica (sorte oblica, lastovka, levantinka nešto introduciranih kao leccino, pendolino i coratina) pa sadnja i nastavak uzgoja odvija(o) se po svim pravilnima dobrog maslinarenja. Već nakon četiti godine prva berba je dala zlatno ulje. "Na natjecanja idem iz radoznalosti i zbog druženja. Želim učiti i uspoređivati se s drugim maslinarima", kaže Jusup.

A druženja je bilo i tijekom berbe u njegovu masliniku gdje se našlo više od 20 berača, maslinara, vinara, turističkih vodiča, novinara, fotografa, književnika I umirovljenika u najboljim godina. "Da je bilo više majica Agrokluba, bilo bi ih i više", kaže Jusup, pokazujući nam fotografije na kojima on, okorjeli agronom Marijan Tomac i poznati zagrebački novinar i urednik Miljenko Majnarić beru masline u majici našeg portala.

Zlatno pero Noćnjaka

"Možda je i to pripomoglo kvaliteti ulja", kaže uz karakterističan osmijeh. Poznati zadarski novinar s osmijehom dodaje kako rado svoje tekstove objavljuje u Agroklubu jer je informativan, poučan i zanimljiv. A kad smo ga upitali kakvo je aktualno stanje u hrvatskom maslinarstvu i uljarstvu osmijeha je nestalo. Košmar u maslinarstvu i uljarstvu: "Teško onom kome je maslinarstvo jedini izvor prihoda", kaže Jusup. Situacija je košmarna. Nitko točno ne zna koliko stabala maslina imamo, koliko se ploda preradi u ulje pa ni koliko se maslinovog ulja troši po glavi stanovnika.

"Podatci o 1,5 litara nisu realni jer se, kao i u drugim djelatnostima, puno toga odvija na crno. Ispod žita. Maslinari su razjedinjeni, prepušteni sami sebi, što odgovara uvoznim lobijima, tako da kvalitetno domaće ulje nije moguće prodati jer uvoznoga mišturanoga ima u lancima koliko hoćeš. Pravilnik postoji, ali nema kontrole", kaže Jusup dodajući da smo od drugih prepisali i pravilnik koji propisuje da je maslinovo ulje proizvod od ploda i komine masline, iako svi maslinari dobro znanju da je pravo ulje samo ulje od ploda masline. "Ostalo je smeće", kaže. A gdje smo u odnosu na Španjolce i Talijane, najveće proizvođače maslinovog ulja?

"Mi u najboljim godinama proizvedemo 5.000 tona maslinovog ulja, a imamo čak 185 službeno registriranih uljara. Španjolci proizvedu 1.300.000 tona u manje od 2.000 uljara. Sve te uljare su uglavnom zadružne, prerađuju masline svojih članova zadrugara što smanjuje troškove proizvodnje. Radi se, dakle, o drastičnoj razlici. S obzirom na prerađivačke kapacitete, koji su kod nas mahom u vlasništvu prerađivača, a ne i maslinara, Hrvatska bi također mogla biti svjetska velesila, a nije ni blizu, jer nemamo dovoljno ni maslina ni ulja", odgovara Nedjeljko Jusup.

Priče iz zaleđa

Jusup nema dlake na jeziku ni kad govori ni kad piše, a piše i jezikom kojim govore ljudi iz Dalmatinske zagore. "Priče iz zaleđa se rado čitaju jer govore o životnim problemima i interesima ljudi iz tih krajeva", kaže Jusup. S njima nije izgubio utakmicu, ali s maslinom jeste o čemu je pod egidom Fatalna ljubav na svom profilu napisao:

U berbi maslina

"Hvala svima na čestitkama koje ste mi uputili za maslinovo ulje. Godi to starom čoviku, a mladom maslinaru. Nadin mi daje nadu, ali kada bolje razmislim utakmicu s maslinom sam izgubio. Ne samo ja nego i drugi maslinari jer maslina doživi i nekoliko tisuća godina, a čovik koji ju je posadio i podiže u prosjeku jedva koju više od 70 godina. Zato bi čovik tija da mu maslina obilato rodi svake godine, njeguje je i ugađa joj, a ona misli svoje i - zagonetno šuti. Tako se rađa fatalna ljubav koja traje puno duže nego kod Marquezovih likova u "Ljubavi u doba kolere". Tu se ljubavnici minjaju, kad jedan ode drugi dođe, a maslina ostaje. Ona ista. Uvik ista. Rađa kad ona hoće i komu hoće!", napisao je Nedjeljko Jusup.

Maslina će, kaže, takva i ostati unatoč globalnom zatopljenju koje će, ako se nastavi ovim tempom do 2100. godine, dovesti do prosječnih godišnjih temperatura viših od 3 do 5 stupnjeva Celzijusevih nego danas. A to bi, upozoravaju znanstvenici, na Jadranskoj obali moglo dovesti do preraspodjele padalina, što bi na kraju moglo rezultirati ekstremno vrućim i sušnim razdobljima uz Jadransku obalu i pretvoriti je u pustinju. "Maslina će ostati ista samo će se, umjesto uz more, tada možda uzgajati u Slavoniji", prepostavlja Nedjeljko Jusup, čovjek koji živi i radi da bi iza sebe nešto ostavio. Novine, tekstove i masline, koje će ga nadživjeti.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Nedjeljko Jusup Maslinovo ulje Maslina Agroklub


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]