Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 01.04.2019. 13:30

Ne kasnite s prvom ranoproljetnom zaštitom nasada lijeske!

Velik je broj upita s terena kada u proljeće započeti sa zaštitom proizvodnih nasada, a to je upravo sada. Tvrtka Chromos Agro donosi vam program zaštite od štetnika i bolesti koji je dozvoljen i u ekološkoj proizvodnji!

Foto: Chromos Agro
  • 12.782
  • 291
  • 0

Vrijeme za prvu ranoproljetnu zaštitu lijeske. Nasadi lijeske se mogu uspješno štititi sa relativno malim brojem prskanja. Međutim, nedovoljna zaštita može trajno iz godine u godinu dovesti do potpunog gubitka roda uslijed kombiniranog štetnog djelovanja štetnika i u vezi sa njima pojačanom pojavom gljivičnih oboljenja zbog nastalih povreda.

Lijeska se kao voćna vrsta zadnjih nekoliko godina intenzivno širi i zauzima sve veće površine. Velik je broj upita s terena kada u proljeće započeti sa zaštitom proizvodnih nasada. Nasadi su trenutno fenološki u fazi otvaranja pupova/mišje uši, ovisno o lokaciji pojedinih voćnjaka.

Kako prepoznati simptome zaraze?

Nakon obavljene rezidbe, rane su otvorena mjesta za ulaz gljivičnih i bakterijskih bolesti na koje je lijeska u intenzivnim nasadima izrazito osjetljiva. Tipični simptomi zaraze bakteriozama su rak rane na grančicama i osnovnim granama iz kojih se za vlažna vremena iscjeđuje žuti bakterijski eksudat. U početku ih pronalazimo u malom broju, ali s vremenom, ako ne provodimo mjere zaštite, njihov se broj povećava (prenose se kapima kiše) tako da uskoro imamo zarazu cijelih stabala koja ubrzo zaostaju u rastu i rodnosti.

cs
Simptomi od bakterioze ljeske

Za suzbijanje bakterioza i mikoza lijeske tvrtka Chromos Agro preporučuje primjenu pripravaka na bazi bakra CUPRABLAU Z, širokog spektra djelovanja: CUPRABLAU Z u koncentraciji 0,5-0,6 % (500-600 g u 100 l vode).

Najveći štetnici u nasadima lijeske

Među štetnim organizmima životinjskog podrijetla najveće štete čini ljeskova grinja (Phytophus avellanae) i ljeskotoč (Curculio nucum). Štetne grinje iz skupine šiškarica suzbijamo rano u proljeće tijekom bubrenja i otvaranja pupova primjenom sumpora, a uz smanjeni utrošak škropiva. Učinak sumpornih fungicida na grinje šiškarice već je dobro znan i dokazan. Grinja je štetnik koji prezimljuje u pupovima lijeske (Eryophies avellanae Nal.). Zaraženi pupovi su zadebljali, okruglasti i puno veći od zdravih, ne otvaraju se ili se iz nijh razvije deformirano i zakržljalo, blijedo-žućkasto lišće koje se suši.

vd
Zaraza ljeskovom grinjom

Važno je napomenuti da je urod je ovisan o intenzitetu zaraze, smanjen kao i porast lista, izboja i mladica na kojima se formira rod za sljedeću godinu. Kod jakog napada potrebno je oprskati lijesku sredstvima za suzbijanje grinja/akaricidima.

Za smanjenje šteta od ljeskove grinje koristimo pripravak CHROMOSUL 80 u koncentraciji 0,5 % (500 g u 100 l vode). Dakle, preporučena kombinacija fungicida koju preporučamo primjeniti u što kraćem roku je:

CUPRABLAU Z  u koncentraciji 0,5 % (500 g u 100 l vode) + CHROMOSUL 80 0,5 % (500 g u 100 l vode).

Ovom kombinacijom pripravaka oprskati i mlade nasade lijeske, navodimo da su ovi pripravci registrirani i u ekološkoj proizvodnji.

Autor: Romi Suk-Barić dipl.ing., Chromos Agro d.o.o.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod, a za više informacija o zaštiti lijeske, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Lijeska Zaštita lješnjaka Štetnici Gljivična oboljenja Prskanje Chromos Agro CUPRABLAU Z CHROMOSUL 80


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.