Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Masline u kolovozu
  • 06.08.2022. 13:30

Navodnjavajte maslinike i pripazite na štetnike, posebno skorovače

Pojedine sorte u petoj godini od podizanja maslinika su već rodne ili ulaze u rodnost, takvim treba osigurati navodnjavanje od tri puta sa 50 litara vode

Foto: Depositphotos/kasto
  • 1.353
  • 96
  • 0

Agrotehnička mjera navodnjavanja u maslinicima nastavlja se i tijekom kolovoza kako bi se osigurao urod. Količinu vode koja se primjenjuje treba povećati ovisno o starosti sadnica pa tako mlade treba navodnjavati i do četiri puta po 20 litara.

Pojedine sorte u petoj godini od podizanja maslinika su već rodne ili ulaze u rodnost, takvim treba osigurati navodnjavanje od tri puta sa 50 litara vode. One starije se navodnjavaju dva puta sa tristo litara vode. Aplicirane količine treba uskladiti sa tehničkim karakteristikama sustava za navodnjavanje, kako bi on bio što efikasniji, savjetuju inženjeri agronomije  dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz mostarskog Federalnog agromeditearnskog zavoda.

Korov i gnojidba

Uništavanje korova se obavlja primjenom herbicida ili košnjom. Ukoliko se kosi jako je bitno kod iznosa korovne mase na mjesto spaljivanja ponašati se u skladu s pravilima održavanja vatre na otvorenom. Isto tako je moguće ostaviti zelenu masu na površini maslinika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla.

Folijarna gnojidba je identična onoj u srpnju, sa razmacima apliciranja od deset do petnaest dana. Obično se krajem kolovoza događajju jače padaline koje doprinose agrotehničkoj mjeri gnojidbe, koju je kao osnovnu moguće obavljati u ovom periodu sa osvrtom na formulacije sa naglašenim fosforom ili kombinirano dušično fosforno gnojivo. Na karbonatnim tlima gnojidba se obavlja sa formulacijama čije naglasak na kaliju. Također, moguće je dodati minimalne količine dušika u obliku UREA-e, cca. 200 g po maslini, kako bi pospješili njeno dozrijevanje.

Zaštita maslina se nastavlja praćenjem pojave maslinove muhe (Foto: Vedran Stapić)

Primjena ostalih vodotopivih gnojiva i formulacija je ovisna o proizvođaču ili postotku udjela elemenata. Kod folijarne je isto jako bitna čistoća mlaznica raspršivača kako bi aplikacija bila što efikasnija. Kod zaštite maslina pesticidima njihova čistoća je isto važna.

Osmi mjesec je idealan ukoliko smo se odlučili podignuti maslinik koji zahtijeva pripremne radove na tlu poput uklanjanja vegetacije, ravnanja i planiranja terena. Nakon ravnanja terena slijedi duboko rahljenje tla sa mjerama rigolanja i ripanja. Potom slijedi usitnjavanje terena i uzimanje uzoraka tla za analizu tla kako bi se što točnije utvrdila potreba za meliorativnom gnojidbom. Agrotehničkim radovima u ovom mjesecu popravljamo bio-kemijsko-fizikalni sastav tla budućeg maslinika.

Zaštita maslina

Zaštita maslina se, također, nastavlja praćenjem pojave maslinine muhe (Dacus oleae) pomoću žutih ploča koja ima tri do pet generacija. Upotrebom atraktanata provodimo njen ulov. Atraktne lovke su punjene hidroliziranim proteinima koje mijenjamo jednom do dva puta u mjesecu. Maslinina muha je štetnik ploda, ovisno o visini temperatura koje se kreću od 35 °C do 37 °C ovisi intenzitet pojave ovog štetnika. 

Pored muhe u ovo periodu se pojavljivanju skorovače kao štetnici maslina na mladim granama, izbojima i mladim cijepovima gdje uništavaju lišće. Crvenonoga siva pipa (Otiorrhynchinus cardiniger) je pipa iz skupine skorovača koje napadaju maslinu, duga je oko 15 mm sa izrazito crvenim nogama. Može se uništiti skupljanjem i trešnjom na rasprostrtu pokrivenu površinu. Može se zaprašiti tlo sumporom ne daleko od mlade sadnice, kako bi spriječili približavanje pipe.

Suvremeni pristup zaštiti masline ili - može i bez pesticida

Ljetna rezidba je agrotehnička mjera koja zahtijeva odstranjivanje vodopija i izboja u zoni tla kod masline radi rasterećenja masline od potrebe za vodom što čine ovi oblici mladih grana. Također, nakon iznosa se spaljuju, a vodopije koje se ostavljaju na primarnim granama kao rezerva za formiranje i očuvanje krošnje daju plod tek nakon tri do četiri godine starosti.     

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama  kao i preporukama agronoma u agro-centrima.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina Navodnjavanje Gnojidba Zaštita Korov


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić