Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz i trešnje
  • 09.04.2021. 09:00
  • Zagrebačka, Majkovac, Sveta Helena

Nasade trešanja zasad obranio lovcem na mraz, ali čekaju ga neizvjesne noći i idući tjedan

Nije ovo običan, klasičan mraz u travnju već ledeni sibirski zrak koji se kao nož zabada u voćnjak i gdje on "ubode'" tu su i veće štete, kaže Zlatan Kljaković Gašpić.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • 696
  • 111
  • 0

Voćari i dalje ne spavaju mirno. U tijeku je borba protiv niskih temperatura, u prvom redu lovcima na mraz, ali i paljenjem slame, kako bi kovitlali vrući zrak vjetrenjača te spasili nasade od hladne sibirske fronte, koja je zahvatila veći dio Hrvatske. Pripaziti na mraz treba i u petak ujutro, dok za vikend slijedi nešto povoljnija prognoza, kažu u Državnom hidrometerološkom zavodu (DHZ).

"Nije ovo običan, klasičan mraz u travnju već ledeni sibirski zrak koji je tri noći ovaj tjedan nakon Uskrsa zahvatio veći dio zemlje i spustio temperature u gorju i do minus 10 stupnjeva", kaže nam Zlatan Kljaković Gašpić, iskusni agronom koji se od 2004. godine, nakon jabuka, posvetio uzgoju trešanja.

Termometri u voćnjaku od 2,54 ha njegova OPG-a u mjestu Majkovac kod Svete Helene te oni u kombiju i autu pokazuju različite temperature, stupanj ili dva ispod nule. "Kao nož se zabadaju u voćnjak i gdje on 'ubode' tu su i veće štete od mraza, kojem zasad uspješno odolijevamo lovcem na mraz", navodi. 

Lovac na mraz je moćan stroj, ali plin nije jeftin

Prema njegovim riječima, čine sve da se ne ponovi crna 2017., ali i prošla godina, kada je voćnjake u Zagrebačkoj županiji sredinom travnja, pogodio niz jakih mrazeva. Ništa bolje, dodaje, nisu prošli ni voćari u zaleđu Zadra, u Ravnim kotarima i u unutrašnjosti Istre, kao i oni u istočnoj Slavoniji. "Prema prvim informacijama s terena, badava su po noći vozali traktorima lovce na mraz po voćnjacima, spasa nije bilo", kaže on.

Inače, navodi, radi se o moćnom stroju, čiji ventilatori bacaju pod voćke struju toplog zraka temperature 21 stupanj celzijusa, lijevo i desno po 75 m. Za njegovu učinkovitost potrebno je pravodobno djelovati, a ni troškovi nisu mali. Kljaković Gašpić je potrošio do sada 24  boce plina po 35 kilograma.   

Ekstremni vremenski uvjeti se jako odražavaju na poslovanje voćnjaka, kaže ovaj agronom (Foto: M. Petković)

Osim toga, još su na uskrsni ponedjeljak poprskali voćnjak antimrazovim koktelom. "Trebali smo to napraviti i dan prije, ali bio je Uskrs pa nismo htjeli ljutiti susjede", dodaje i pojašnjava da se radi o manganu i magneziju, ali njemu treba plus šest stupnjeva C da prodre u voćke kako bi zaštita bila učinkovita, jer ekstra sol u prvoj noći djeluje samo 20 posto, ali se s vremenom zaštita povećava.

Njegova primjena, osim što za 10 posto ubrza životni vijek voćke, povećava otpornost cvijeta za jedan do 1,5 stupanj C. To znači da ona može izdržati do minus 3,5 stupnja, ovisno o dužini djelovanja. "No, noć u srijedu ujutro je bila baš gadna jer je u voćnjaku bilo minus dva, a u autima je živa pokazivala i niže temperature, do minus 4", pojašnjava Kljaković Gašpić. 

Stiže kiša i "normalni" mraz

Sreća u nesreći je da osiguranje od mraza počinje u subotu, 10. travnja, u ponoć, koje voćari čekaju kao ozebli sunce. Naime, nakon nešto povoljnijeg vikenda, kada završava sibirska anticiklona,  već za utorak, 13. travnja se najavljuje kiša koja ohladi zemlju. Nakon toga opet dolazi do mraza, ali bi sada to trebao biti "normalni", kaže. Svakodnevno prati meteorološku prognozu jer se s globalnom klimom, dodaje, nešto čudno događa posljednjih 10-12 godina.

Zagrebačka trešnja na udaru globalne klime i uvoznog lobija

Ekstremni vremenski uvjeti se jako odražavaju na poslovanje voćnjaka, kao i nedostatak radne snage jer domaćih berača nema pa je svake sezone, a sad je tu već drugu godinu i pandemija Covida-19, sve teže organizirati branje trešanja. 

Lovac na mraz u voćnjaku ovog iskusnog voćara (Foto: Z. Kljaković Gašpić)

To pred voćare stavlja niz novih izazova, ali voćnjak je osiguran pa se nada da će biti proglašena i elementarna nepogoda. Put do nasada trešanja kojih već u lipnju ako prežive mrazeve, ali i toplinske udare prije berbe, zna imati i više od 50 tona, vodio je ovoga iskusnog agronoma preko nasada jabuka, za koje je još prije 20 godina zaključio da "nemaju budućnosti". "Učio sam o trešnjama u hodu, a i sada rado odem na studijska putovanja, jer se uvijek ima nešto novo vidjeti i naučiti", napominje. 

Uspjeh u proizvodnji ove voćke je u kombinaciji rezidbe, zimske i ljetne, s gnojidbom preko lista. Dakle, obvezno je navodnjavanje, sustavom kap po kap, za što on ima tri jezera u obližnjoj šumi. No, barem je tržište osigurano, jer trešanja nikada neće biti dovoljno, kako u svijetu, tako i kod nas.


Tagovi

Mraz Zaštita voćnjaka Zaštita trešanja Zlatan Kljaković Gašpić Lovac na mraz


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]