Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici jabuka
  • 27.05.2022. 09:00

Napad na plodove: Ličinki jabučne osice pogoduje toplo vrijeme - pomaže neem ulje?

Toplo vrijeme pogoduje razvoju ovoga štetnika koji, iako ima jednu generaciju godišnje, može napraviti veliku štetu na stablima jabuka.

Foto: Bojan Kecman
  • 422
  • 66
  • 0

Jabučna osica (Hoplocampa testudinea), uz savijača, je najveći štetnik jabuke. Neuobičajeno visoke temperature u svibnju dovele su do brzog piljenja ličinki. Iako ima jednu generaciju godišnje može napraviti veliku štetu na stablima jabuka.

Ličinka napada više plodova

Odrasla jedinka je crno-narančaste boje. Počinje s letom u travnju i polaže do 25 jaja pri dnu čašičnih listića. Nakon dva tjedna pojavljuju se ličinke, što je obično početkom svibnja. Žućkasto - bijele su boje i prvo se počinju hraniti na pokožici ploda ostavljajući brazdu, a zatim prelaze dublje u unutrašnjost ploda. Na kraju na površini ostane plutasta tvorevina.

Jedna ličinka može napasti više plodova

Ličinke u unutrašnjosti sišu sokove plodića koji opadaju, a na njima se vidi rupica, iz koje je izašla ličinka. Jedna može napasti više plodova. U unutrašnjosti ploda nalazi se izmet gusjenice, slično kao kod šteta koje načini savijač. Sušan period i visoke temperature idealni su za napad na male plodove jabuka, a do najjačeg dolazi do mjesec dana nakon cvjetanja.

Paziti na bujnost krošnje i let pčela

Sredstva koja se koriste u zaštiti stabala od štetnih insekata, nakon cvjetanja, dovoljna su da spriječe napad osice. S obzirom na to da su jaja prozirna, nemaju zaštitu od aktivnih tvari insekticida. Hoće lie imati potpuni efekt ovisi i od prskalice, odnosno, koliko će dobro tekućina pokvasiti jaja koja su u dnu čašičnih listića.

Ako je odrađena jaka rezidba može se dogoditi da već u rano proljeće, u unutrašnjosti krošnje, imamo gust sklop grana što otežava pristup aktivnoj tvari insekticida.

Naravno da se prilikom odabira sredstva mora voditi računa i o pčelama koje znaju da posjete cvjetove i u fazi precvjetavanja. Aktivne tvari na bazi acetamiprida, klorantraniliprola itd. mogu sasvim dobro odraditi zadatak. Također, trebalo bi obratiti pažnju na sve manji broj insekticida koji se mogu koristiti u zaštiti voćaka, pa i jabuka, s obzirom da su neonikotinoidi, uglavnom, zabranjeni.

Pomaže i neem ulje

Imajući u vidu da štetnik prezimljava u obliku ličinke, u čahuri (kokonu), u zemlji na dubini od pet do 25 centimetara, efikasna mjera može biti frezanje zemlje oko stabala u ožujku, kao i postavljanje bijelih lovnih klopki da bi se vidjelo koliko jak je napad osice.

Aktivne tvari na bazi acetamiprida mogu dobro odraditi posao

Neem ulje i ostali repelenti kao što su češnjak, čili i ljuta paprika, papar, mogu biti efikasni ako se primijene u fazi opadanja cvjetnih latica, kao i nešto ranije prije početka cvjetanja da bi se jedinke odvratile od polaganja jaja.

 


Tagovi

Hoplocampa testudinea Neem ulje Zaštita pčela Acetamiprid Jabučna osica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]