Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine jabuka
  • 26.05.2022. 09:00

Napad na plodove: Larvi ose jabuka pogoduje toplo vreme - pomaže neem ulje?

Toplo vreme pogoduje razvoju ove štetočine koja, iako ima jednu generaciju godišnje, može da napravi veliku štetu na stablima jabuka.

Foto: Bojan Kecman
  • 114
  • 45
  • 0

Osa jabuke (Hoplocampa testudinea), uz savijača, najveća je štetočina jabuke. Neuobičajeno visoke temperature u maju dovele su do brzog piljenja larvi. Iako ima jednu generaciju godišnje može napraviti veliku štetu na stablima jabuka.

Larva napada više plodova

Odrasla jedinka je crno-narandžaste boje. Počinje sa letom u aprilu i polaže do 25 jaja pri dnu čašičnih listića. Nakon dve nedelje pojavljuju se larve, što je obično početkom maja. Žućkasto - bele su boje i prvo počinju da se hrane na pokožici ploda ostavljajući brazdu, a zatim prelaze dublje u unutrašnjost ploda. Na kraju na površini ostane plutasta tvorevina.

Jedna larva može da napadne više plodova

Larve u unutrašnjost sišu sokove plodića koji opadaju, a na njima se vidi rupica, iz koje je izašla larva. Jedna larva može da napadne više plodova. U unutrašnjosti ploda nalazi se izmet gusenice, slično kao kod šteta koje načini savijač. Sušan period i visoke temperature idealni su za napad na male plodove jabuka, a do najjačeg napada dolazi, do mesec dana nakon cvetanja.

Paziti na bujnost krošnje i let pčela

Sredstva koja se koriste u zaštiti stabala od štetnih insekata, nakon cvetanja, dovoljna su da spreče napad ose. S obzirom na to da su jaja prozirna, nemaju zaštitu od aktivnih materija insekticida. Da li će imati potpuni efekat zavisi i od prskalice, odnosno, koliko će dobro tečnost pokvasiti jaja koja su u dnu čašičnih listića.

Ako je odrađena jaka rezidba može da se desi da već u rano proleće, u unutrašnjosti krošnje, imamo gust sklop grana što otežava pristup aktivnoj materiji insekticida.

Aktivne materije na bazi acetamiprida mogu dobro odraditi posao

Naravno da se prilikom odabira sredstva mora voditi računa i o pčelama koje znaju da posete cvetove i u fazi precetavanja. Aktivne materije na bazi acetamiprida, hlorantraniliprola i tako dalje, mogu sasvim dobro odraditi zadatak. Takođe, trebalo bi obratiti pažnju na sve manji broj insekticida koji se mogu koristiti u zaštiti voćaka, pa i jabuka, s obzirom da su neonikotinoidi, uglavnom, zabranjeni.

Pomaže i neem ulje

Imajući u vidu da štetočina prezimljava u obliku larve, u kokonu, u zemlji na dubini od pet do 25 centimetara, efikasna mera može da bude frezanje zemlje oko stabala u martu mesecu, kao i postavljanje belih lovnih klopki da bi se videlo koliko jak je napad ose.

Neem ulje i ostali repelenti kao što su beli luk, čili i ljuta paprika, biber, mogu da budu efikasni ako se primene u fazi opadanja cvetnih latica, kao i nešto ranije pre početka cvetanja da bi se jedinke odvratile od polaganja jaja.


Tagovi

Osa jabuka Hoplocampa testudinea Neonikotinoidi Neem ulje Zaštita pčela Acetamiprid Hlorantraniliprol


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.