Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Petrović
  • 21.03.2018. 07:30

Nakon posla Mladen Petrović žuri u voćnjak: Jednostavno, poljoprivreda mi se uvukla pod kožu

Iako je zaposlenik Hrvatske pošte, Mladen Petrović registrirao je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, bavi se voćarstvom, a na prvom natječaju za mjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja odobreno mu je 15 tisuća eura europskog novca za nabavu mehanizacije

Foto: Mladen Petrović
  • 2.974
  • 427
  • 0

Iako je zaposlenik Hrvatske pošte, Mladen Petrović registrirao je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, bavi se voćarstvom, a na prvom natječaju za mjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja odobreno mu je 15 tisuća eura europskog novca za nabavu mehanizacije.

"Otkako znam za sebe bavim se poljoprivredom, moja se obitelj uvijek bavila poljoprivredom, imali smo vinograd, i mali voćnjak, mama Ružica redovito je prodavala na slavonskobrodskoj tržnici mrkvu, salatu i drugo povrće. I danas imamo vrt za potrebe naše obitelji, bavimo se s time, imamo svega. Jednostavno, poljoprivreda mi se uvukla pod kožu, naučio sam raditi i radit ću dok budem mogao", kaže Mladen Petrović, iz Brodske Varoši kod Slavonskog Broda, inače zaposlenik Hrvatske pošte. Uz posao u tvrtki od 2008. godine bavi voćarstvom što njegovoj obitelji donosi dodatni prihod.

Na mjestu vinograda posadio šljive i kruške

Naš sugovornik posadio je tada oko 400 šljiva na dvije površine, jedna je u blizini kuće, a druga u brdu. Odlučio se za nekoliko čačanskih sorata kojima je, kaže, zadovoljan - i kvalitetom i urodom. Nešto šljive proda na kućnom pragu, nešto na slavonskobrodskoj tržnici, a svake godine ima i nekoliko stalnih kupaca. Kada šljiva urodi onda imaju svi i malo ju je teže plasirati i cijena je niža, ali to je, kaže, zakon ponude i potražnje.

Na mjestu vinograda podigao je voćnjak

"Osim šljiva posadio sam i 120 krušaka i to na parceli gdje nam je bio obiteljski vinograd jer ga više nisam mogao obrađivati kao nekada dok je obitelj bila na okupu. Otac Martin je umro prije četiri godine, brat je odselio u Zagreb, pa nisam više stizao raditi oko njega jer znate kako se kaže: vinograd traži slugu, a ne gospodara!"

Sada Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Petrović pod voćem ima oko 1,5 hektar i trenutačno ne planiraju širiti nasad šljiva i krušaka, ali nikada se ne zna, kaže Mladen koji najveći dio posla obavlja sam. Koliko mogu ponekad mu pomognu supruga Višnja, djeca Roko i Ana i majka, a kada je  akcija berbe u pomoć priskoču i kolega s posla i susjedi.

"Iako sam imao neka predznanja o voćarstvu, priznajem da sam na početku napravio neke greške i propuste, na primjer, oko formiranja uzgojnog oblika šljive. Savjetima i preporukama mnogo mi je pomogla mr. inž. agr. Marija Milašin, stručna savjetnica za hortikulturu u tadašnjoj Savjetodavno službi. A budući da sam željan znanja, potrudio sam se što više educirati i naučiti, sudjelovao sam na pokaznim rezidbama koje je organizirao Poljoprivredni fakultet u Osijeku, išao sam u Požegu i na druge radionice.  Jer, kada sam podizao voćnjake odmah sam planirao da ću većinu poslova uraditi sam, a rezidba je jednn od važnijih agrotehničkih mjera u voćarstvu i najradije ju obavljam sam. U životu je jako važno to cjeloživotno učenje, ali i da čovjek voli ono što radi“, kaže Mladen.

Kupio traktor, frezu i malčer

Ovih dana otišao je na godišnji odmor da na vrijeme obavi rezidbu, ali i preventivnu zaštitu i druge proljetne poslove u voćnjaku. Na preporuku stručnjaka Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe (u to vrijeme Savjetodavne službe), koji su mu i tada pomogli, Mladen se javio na prvi natječaj za mjeru 6.3.1, "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" Programa ruralnog razvoja i nakon popriličnog čekanja oko provođenja tog natječaja jer je procedura potrajala, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila mu je 15 tisuća eura.

Od odobrenih sredstava kupio je traktor, frezu i malčer

"Za taj novac Europske unije kupio sam novi traktor, frezu i malčer, upravo onako kako sam to i predvidio svojim poslovnim planom. Traktor mi je bio najpotrebniji, jer sam do tada imao nekakav stari, dotrajali, a freza i malčer sada mi omogućuju pravovremeno i kvalitetno obavljanje poslova u voćnjaku, kojeg redovito održavam i nastojim mu pružiti sve što treba da redovito rodi. Pola odobrenog novca dobio sam odmah od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a drugi dio sredstava morao sam osigurati sam i onda kada sam do kraja realizirao projekt, mjerodavni su obavili nadzor krajem prošle godine, predočio sam im račune i strojeve i budući da je sve bilo u redu, isplaćen mi je i drugi dio novca“, kaže Mladen.  

Zadovoljan je što je sudjelovao u prvom natječaju, kada konkurencija nije bila velika, jer se sada, kaže, daleko teže izboriti za ta sredstva u Slavoniji, budući da prednost imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva na područjima s težim uvjetima poslovanja.

"Meni je ovaj novac puno pomogao, traktor i priključci mi omogućuju brže i kvalitetnije obavljanje posla u voćnjacima, preporučio bih i drugima, posebno mlađim ljudima da osmisle projekte i poslovne planove i da se javljaju na natječaje", kaže Mladen. 


Fotoprilog


Tagovi

Mladen Petrović Ruralni razvoj Šljive


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]