Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 28.10.2018. 10:30

Nakon berbe plodova, vrijeme je za osnovnu gnojidbu voćnjaka i maslinika

Nakon berbe u voćnjacima vrijeme je za unos hraniva za sljedeću vegetacijsku godinu. Izuzetak su masline koje još uvijek nose plodove i u tijeku su intenzivnog nakupljanja ulja te se prihranjuju većinom hraniva od ljeta do berbe, unosom u tlo i folijarno.

Foto: Pixabay/keigroen
  • 725
  • 55
  • 1

Nakon berbe u voćnjacima vrijeme je za unos hraniva za sljedeću vegetacijsku godinu. Izuzetak su masline koje još uvijek nose plodove i u tijeku su intenzivnog nakupljanja ulja te se prihranjuju većinom hraniva od ljeta do berbe, unosom u tlo i folijarno. 

U osnovnoj gnojidbi voćaka i maslina razlikujemo gnojidbu mladih nasada te nasada u rodu. S proizvodnog stajališta najvažnije je razdoblje pune rodnosti i u tom razdoblju gnojidba je vrlo značajna agrotehnička mjera. Za osiguranje dobre ishrane u tlo se unosi dušik, fosfor, kalij, a po potrebi bor, cink, magnezij i drugi hranjivi elementi. Utvrđivanje pojedinih količina biljnih hraniva u redovitoj gnojidbi obavlja se putem kemijske analize tla kojom se utvrđuje opskrbljenost pristupačnim hranivima u tlu te analizom lišća (folijarna analiza) u određenoj fazi vegetacije.  

U osnovnoj gnojidbi višegodišnjih kultura primjenjuje se gnojivo s manje dušika, a više fosfora i kalija. Njena primjena vezana je uz jesensku obradu tla i služi prvenstveno za unošenje fosfora i kalija u dublje slojeve tla. U maslinicima se obavlja ranije, od rujna do studenog, kako bi se dio hraniva iskoristio za završetak dozrijevanja i stvaranje ulja u plodovima. Na skeletnim tlima gdje je nemoguća obrada tla, mineralno gnojivo se rasipava pred kišu. Uz to se dodaje i dio dušika, koji služi za ishranu korijena tijekom zime i njegovo nakupljanje u tkivu drveta. 

Gnojidba mladih voćaka i maslina 

Pravilno primijenjenom jesenskom gnojidbom višegodišnjih nasada, osigurava se siguran i kvalitetan prinos naredne vegetacije, a tlu se vraćaju oduzeta hraniva.

U prvoj i drugoj godini stabla se gnoje pojedinačno. Zona gnojidbe oko voćaka i maslina treba biti nešto šira od krošnje. Prve godine uzgoja, u osnovnoj gnojidbi voćaka i maslina s gustim sklopom, Petrokemija preporuča gnojidbu po stablu s 0,25 kg NPK 7-20-30. Za voćnjak rjeđeg sklopa po jednoj voćki dodaje se 100-150 grama. U drugoj godini uzgoja gnojidba se obavlja u isto vrijeme i s istom vrstom gnojiva, s tim da se količina poveća za 50%. 
U trećoj i ostalim godinama uzgoja gnojidba se obavlja po cijeloj površini voćnjaka i maslinika.  

Gnojidba voćaka i maslina u rodu 

Gnojidbom voćaka i maslina u rodu osiguravaju se redoviti i visoki prinosi, dobra kvaliteta plodova te ravnoteža razvoja vegetativnih i generativnih organa. Mineralna gnojiva za jesensku ili osnovnu gnojidbu primjenjuju se po cijeloj površini nasada. Iznimno, u nasadima rijetkog sklopa ili gdje se radi o pojedinačnim stablima, dodaju se u zonu oko stabala, nešto širu od krošnje.  

Tijekom osnovne gnojidbe voćnjaka i maslinika dodajemo 400-500 kg/ha (40-50 kg/1.000 m2 ili 40-50 g/m2) NPK 7-20-30. Ukoliko se gnoji sa NPK (MgO, SO3) 7-14-21 (2,18) unosi se 570-700 kg/ha (57-70 kg/1.000 m2 ili 57-70 g/m2). 

Gnojidbom voćaka i maslina u rodu osiguravaju se redoviti i visoki prinosi, dobra kvaliteta plodova te ravnoteža razvoja vegetativnih i generativnih organa.

U maslinicima se tijekom rujna i početkom listopada dodaju dušično sumporna gnojiva poput Petrokemijasa (NS 20-24) ili ASN-a (NS 26-15) za intenzivnije nakupljanje ulja u plodovima masline u količini 100-150 kg/ha (10-15 kg/1.000 m2 ili 10-15 g/m2). Na skeletnim tlima treba voditi računa o postotku skeleta. Ukoliko on prelazi 50% volumena tla, ukupna količina gnojiva primjenjuje se u barem dva obroka.  

Gnojidba kod sadnje voćaka i maslina u male sadne jame 

Prilikom sadnje sadnica u male sadne jame profila 40 cm x 60 cm x 40 cm unosimo 20-30 grama visoko koncentriranog NPK mineralnog gnojiva poput NPK 7-20-30 ili 30-50 grama NPK (MgO, SO3) 7-14-21 (2,18). Navedena gnojiva miješaju se sa sveukupnom masom zemlje. Kod većih sadnih jama od 1 m3, unosi se ista gnojiva, ali u količini od 0,5-1 kg na 1 m3.  

Pravilno primijenjenom jesenskom gnojidbom višegodišnjih nasada, osigurava se siguran i kvalitetan prinos naredne vegetacije, a tlu se vraćaju oduzeta hraniva.

Za više informacija o osnovnoj gnojidbi maslinika i voćnjaka, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Voćnjak Maslinik Osnovna gnojidba Jesen Petrokemija NPK gnojiva


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]