Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega maline
  • 25.08.2019. 14:00

Nakon berbe, malinjak pripremite za narednu godinu

Nega i zaštita malina posle berbe od izuzetne je važnosti jer od toga zavisi zdravlje i rodni kapaciteti malinjaka naredne sezone. Treba imati na umu da mere zaštite malinjaka počinju u ovoj godini, a nastavljaju se na proleće sledeće godine.

Foto: Jelena Gajić Đokić/Depositphoto/RodimovPavel
  • 5.942
  • 230
  • 0

Malinu napada veliki broj štetočina, prouzrokovači biljnih bolesti, patogeni i korovi. Iz tog razloga potrebno je preduzeti mere zaštite koje sprečavaju pojavu bolesti i obezbeđuju zdrav i kvalitetan rod.

Obilaskom zasada maline sorte vilamet, u pojedinim regionima Srbije registrovana su na nekim izdancima karakteristična zadebljanja, kvržice, gale i guke različitog oblika i veličine. Ova oštećenja nastala su štetnim delovanjem izlučevina malinine muve (galica). U zadebljanjima prezimljava odrasla larva, prekida sprovodne sudove, zbog čega se izdanci slabije razvijaju i lako se lome, što za posledicu ima smanjenje roda za narednu godinu.

Loše vreme za voće: Stručnjaci zabrinuti za stanje malinjaka

Suzbijanje ove štetočine insekticidima radi se u periodu pred cvetanje maline, s obzirom da su tada odrasli insekti aktivni. Malinina muva ima jednu generaciju godišnje. Zato je sada, u ovom periodu potrebno izvršti uklanjanje oštećenih izdanaka sa zadebljanjima, njihovo iznošenje iz malinjaka i spaljivanje.

Preporuka - obrada zemljišta tokom čitave godine

Prema rečima master inžinjera zaštite bilja, Dušana Stojanovića iz PSSS, u zasadima su prisutne siva i ljubičasta pegavost lastara maline pa je neophodno ukloniti sve dvogodišnje izdanke koji su izneli rod, kako se infekcija ne bi širila na mladim izdancima ostavljenim za sledeću godinu. U ovom periodu aktivna je i obična malinina mušica koja pravi štete izdancima i ima tri do četiri genracije godišnje.

Iz tog razloga, proizvođačima se preporučuje da se nakon uklanjanja dvogodišnjih lastara primeni kombinacija preparata na bazi tebukonazola (0,075%) i bifentrina (0,05%) rano ujutru ili predveče. "Na jesen je neophodna obrada zemljišta sa istovremenim unosom mineralnih ili organskih đubriva. U malinjacima, pre svega sa aspekta zaštite bilja, daje se prednost obradi zemljišta tokom čitave godine u odnosu na košenje ili uništavanje korova herbicidima", kaže Stojanović.

Krajem oktobra početi sa preventivom

Nega i zaštita malina posle berbe od izuzetne je važnosti jer od toga zavisi zdravlje i rodni kapaciteti malinjaka naredne sezone. Treba imati na umu da mere zaštite malinjaka počinju u ovoj godini, a nastavljaju se na proleće sledeće godine. Nakon završene berbe u zasadima maline potrebno je sa preventivnim merama suzbiti štetne organizme.

Kako sprečiti sušenje stabljike maline

Za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti može se primeniti preparat na bazi azoksistrobina odmah nakon berbe i uklanjanja starih izdanaka uz dodatak insekto akaricida na bazi abamektina ili buprofezina koji suzbijaju štetne insekte i grinje. Petnaest dana nakon obavljenog tretmana, ako je potrebno, ponoviti tretman istim navedenim preparatima.

"Krajem oktobra u malinjaku potrebno je nastaviti sa preventivom i to primenom nekih od preparata na bazi bakra, koji suzbijaju prezimljavajuće oblike bolesti i doprinose sušenju izdanaka maline", objašnjava Stojanović.

Nakon berbe, malinu tretirati herbicidima

Hemijske mere podrazumevaju primenu herbicida. Sa herbicidima u malinjacima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih pre konsultacija sa stručnim licima. 

"Nakon berbe, malinjak je potrebno negovati i zaštiti kako bi sledeće godine prinosi maline bili kvalitetni i unosni. Uobičajno se na lišću i izdancima maline ostavljenim za sledeću godinu mogu uočiti tamno ljubičaste pege koje su posledica napada fitopatogene gljive (Didymella applanata). Posledice toga su propadanje izdanaka tokom zime ili kržljava rodna grana koja daje oskudne i nekvalitetne plodove. Borba protiv ljubičaste pegavosti maline sastoji se od preventivnih mera i hemijske zaštite (Teldor SC 500)", navodi savetodavac.

Obavezno uništavati korove

Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se isti posle berbe ne uklone, oni će biti velika konkurencija ostavljenim izdancima kada je reč o hrani i vodi koja je najpotrebnija malinjacima u julu i avgustu mesecu i dobra podloga za razvoj štetnih organizama.

Korovi u malinjacima suzbijaju se primenom mehaničkih i hemijskih mera ili kombinacijom istih. Mehaničke mere podrazumevaju primenu različitih agotehničkih mera: plevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, drljanje, košenje i freziranje između redova (po potrebi). Pored plevljenja, okopavanja i freziranja, najčešće je potrebna i upotreba odgovarajućih herbicida kao što je Glifosav.


Tagovi

Nega malinjaka Berba maline Rodni kapacitet Dušan Stojanović Eriofidna grinja Cvetanje maline


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]