Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupina
  • 26.08.2021. 15:00
  • Požeško-slavonska, Dervišaga

Na OPG-u Bagarić krenula berba kupina: Po panju imaju dva kilograma

Na ovom gospodarstvu uzgaja se sorta thorn free koja dozrijeva u kolovozu. Površina nije velika, 0,17 hektara, a imamo oko 500 panjeva, kaže sugovornik. 

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 402
  • 202
  • 0

Na OPG-u Bagarić iz Dervišaga u tijeku je berba kupina. Ove godine, ističu, posebno su slatke i krupne, a ima ih toliko da su i sami ostali iznenađeni. 

"Sve je krenulo s malim komadom zemlje s kojim nismo obiteljski znali što raditi. Pokojna majka rekla mi je, sine, učini što god smatraš dobro. Malo sam proučio koja je kultura trenutačno potrebna na tržištu. Shvatio sam da je kupina najbolja za moju obitelj“, prepričava za Poljoprivrednu televiziju Albinko Bagarić kako su se odlučili za ovo bobičasto voće.

Ističe kako mu je trebalo neko vrijeme da dođe do zadovoljavajućeg uroda od dva kilograma po panju. "Dok sam kretao bilo je puno grešaka. Učio sam iz knjiga, s interneta, u razgovoru s drugim ljudima“, dodaje.

Tlo mora biti dobro drenirano

Inače, ova kultura iz porodice ruža može narasti i do tri metra. Na ovom gospodarstvu uzgaja se sorta thorn free koja dozrijeva u kolovozu. "Površina nije velika, 0,17 hektara, a imamo oko 500 panjeva“, kaže sugovornik. 

Kultivirana kupina, za razliku od divlje, nije toliko otporna na bolesti i traži određene uvjete i agrotehničke mjere. Bolesti koje su se do sada pojavile, a koje Bagarići uspješno rješavaju, su žuta hrđa i kestenjasta pjegavost izdanka kupine ili didimela, kako ju nazivaju prema latinskom nazivu uzročnika.

"Sve kreće od zemlje. Moramo ju imati kvalitetnu, znati što se u njoj nalazi, od pH vrijednosti do hranjiva, ma doslovno razgovarati sa stručnjacima. Ja sam imao sreće da je ovaj komad zemlje jako dobar za kupinu, pH je neutralan“, pojašnjava Albinko. 

Kako ima plitak korijen koji sam po sebi ne voli previše vlage, tlo mora biti dobro drenirano. Najbolja je zato pjeskovita ilovača, a idealno je da se posadi na toplijem, osunčanom položaju s redovima u smjeru sjever – jug. 

Plod treba vlagu, a Bagarići ju osiguravaju sustavom kap na kap. "S kapaljkama prilikom svakog navodnjava jedan panj dobije dvije do tri litre vode. Srećom, imam u dvorištu bunar koji je ima dovoljno“, objašnjava sugovornik.

Ukupno godišnje proizvedu oko tisuću kilograma. Ono što se ne proda kao svježe, „odlazi“ u vino koje se radi jednakom maceracijom kao ono crno od grožđa. 

Više o uzgoju kupina pogledajte u videu:


Tagovi

Uzgoj kupina Berba OPG Bagarić Albinko Bagarić Navodnjavanje kap na kap


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024