Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljiva
  • 22.08.2022. 16:30
  • Toplički okrug, Prokuplje i Blace

Na jugu Srbije počela berba stenleja, voćari nezadovoljni cenom

U prokupačkom kraju minulog vikenda počela je berba šljiva stenlej, a proizvođači su i nezadovoljni i zabrinuti. Otkupljivača i ambalaže nema dovoljno, a otkupna cena od 20 dinara, duplo je niža od prošlogodišnje.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 271
  • 34
  • 1

Direktor Poljoprivredne stručne službe Prokuplje Aleksandar Petković je rekao da je razumljivo nezadovoljstvo voćara jer su prošle godine za kilogram dobijali 40 i 45 dinara po kilogramu, dok su troškovi zaštite i đubrenja bili duplo manji.

"Poskupeli su i troškovi berbe, prošle godine je beračima plaćano šest do sedam dinara po kilogramu, a sada će biti sedam do osam dinara po kilogramu ili 80 dinara po gajbici od 12 kilograma", izjavio je Petković.

Prodaja sirovog roda

Prema njegovim rečima, broj zasada šljiva na području Topličkog okruga je povećan i to uglavnom šljivama sorte stenlej ili "stenli".

"Zbog teškog plasmana rakije, ljudi se opredeljuju da prodaju sirovu šljivu, a to iz godine u godinu postaje sve teže. U Prokuplju i prokupačkim selima ima mini sušara, ali njihov kapaciteti ni približno ne zadovoljavaju trenutne potrebe."

Povećana površina pod zasadima stenleja

Naš sagovornik se nada da će problemi u otkupu što pre biti prevaziđeni i da će berba ozbiljno krenuti, jer šljive ubrzano sazrevaju i počinju masovno da opadaju, a one koje padnu na zemlju mogu da se koriste samo za rakiju, a ne i za sušenje ili sečenje.

Cena moravke, ruske džanarike i čačanskih sorti

Petković je rekao da na području Topličkog nije bilo problema u otkupu sorti koje ranije zru, ali su ti zasadi neuporedivo manji od već pomenute.

"Ruska džanerika obrana je prva i nema neku značajnu cenu, ali ta šljiva zahteva malo zaštite i mala ulaganja. Njena prošlogodišnja cena bila je sedam dinara", izjavio je direktor Poljoprivredne službe.

Ruska džanarika ima potencijal u organskoj proizvodnji, ali ne i cenovno?

Prema njegovim rečima, autohtona sorta moravka otkupljivana je po ceni od 30 dinara, a prošle godine su otkupljivači za nju plaćali 35 i 40 dinara.

Sorte iz Čačka, dodao je, poput čačanske lepotice i čačanske rane otkupljivane su po ceni od 18 dinara, s tim što su ove godine bile lošeg kvaliteta i veoma sitne jer su mnogo rodile.

Dva dinara ne pokrivaju troškove i ne ostvaruju zaradu

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Blace Bojan Nikolić rekao je da su na području te opštine, nadaleko poznate po proizvodnji šljiva, otkupne cene ove godine veoma niske, iako su troškovi proizvodnje višestruko porasli.

"Ruska dženerika koja je ove godine izuzetno dobro rodila otkupljivana je po 10 dinara, a cena berbe je osam dinara po kilogramu. Sa preostala dva dinara proizvođači ne mogu da pokriju troškove i ostvare zaradu", istakao je Nikolić.

Naš sagovornik je kazao da su male količine čalanske rane otkupljene kao konzumne za 40 dinara po kilogramu, a najveći deo je plaćen 20 dinara po kilogramu. Toliko je plaćana i čačanska lepotica.

"Otkupna cena stenleja koji je na ovim prostorima dominantna sorta biće 20 dinara što je jako malo. Prošle godine je neposredno pred berbu grad naneo veliku štetu voćnjacima u velikom broju blačkih sela, a je otkupna cena preostalog roda bila je najpre 40 dinara, a posle je spala na 25."

Generalno, dodao je, u Srbiji nemamo stabilnost cena i nažalost, kada je dobra rodnost, ne samo šljiva već i ostalog voća, cena je niska.

Blace - voćarski kraj

Naš sagovornik kaže da se poslednjih godina menja tražnja i da vrlo malo stenleja odlazi u konzum, a uglavnom se to voće suši ili se od njega pravi rakija.

"Na teritoriji Blaca imamo priličan broj sušara, a najveći broj proizvođača deo roda ostavi za proizvodnju rakije, ali za sopstvene potrebe i nešto malo za tržište", naveo je naš sagovornik.

Procenjuje se, dodao je, da je na području opštine Blace šljivama zasađeno oko 5.000 hektara, a najmanje 80 odsto domaćinstava ima zasade tog voća, s tim što su retka domaćinstva koja se isključivo bave voćarstvom.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Šljiva Berba šljiva Stenlej Čačanska rana Moravka šljiva Čačanska lepotica Bojan Nikolić Aleksandar Petković


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!