Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršac
  • 05.04.2019. 16:00

Mraz opustošio voćnjake u južnom Banatu

U okolini Bele Crkve i Vršca potpuno su stradale kajsije i breskve, dok je višnja u nešto boljoj situaciji. S druge strane stručnjaci tvrde da će najveće gubitke pretrpeti proizvođači jabuka, s obzirom na to da ona obuhvata najveći procenat zasada u tom kraju.

Foto: Julijana El Omari
  • 513
  • 71
  • 0

Voćari u Južnom Banatu su se nadali da će ove sezone uspeti da nadoknade prošlogodišnje gubitke, koje je uzrokovala vrlo niska otkupna cena voća, pre svega jabuke. Međutim, njih je kako prenose Novosti, već na startu sezone u tome osujetio mraz. Niska jutarnja temperatura od pre desetak dana, koja se u pojedinim krajevima spuštala na čak -8°C, je prema prvim procenama stručnjaka uništila preko 60% voćnjaka, a ponegde je šteta totalna.

Najviše stradao ajdared

U okolini Bele Crkve i Vršca potpuno su stradale kajsije i breskve, dok je višnja u nešto boljoj situaciji. Tamo gde su pupoljci tek bili nabubrili, šteta je stoprocentna, dok se u ostalim višnjicima, naročito u okolini Plandišta, može očekivati nekakav rod. Stručnjaci objašnjavaju da će najveće gubitke pretrpeti proizvođači jabuka, s obzirom na to da ona obuhvata najveći procenat zasada u tom kraju.

Vesna Jovančić iz vršačkog "Agrozavoda" naglašava da su desetkovane pojedine crvene sorte, dok je najzastupljeniji ajdared uništen više od 90%. Prema njenim rečima ajdared je najviše stradao, zato što je prvi počinje da cveta. Jovančićeva dodaje da je  šteta naročito primetna u Beloj Crkvi. Druge sorte, koje su imale razvijene pupoljke, poput greni smita i zlatnog delišesa su opstale. 

Ivkov: Sa rezidbom okončana i berba

Mraz je zahvatio voće samo nekoliko dana nakon što je u većini jabučnjaka završena rezidba. Osim toga, jabuka je dosada dva puta prskana, a bačeno je i đubrivo. Stanislav Ivkov voćar iz vršačkog sela Izbište, kaže da mu se čini da je sa rezidbom završena i ovogodišnja berba. On je zabrinut jer pod jabukom ima površinu od 16 lanaca (11,5 hektara). Ivkov ističe da je samo ove godine za pripremu voćnjaka potrošio oko milion dinara, a u to ne računa lanjske gubitke. On napominje da trenutno ne zna kako će se izvući iz ove situacije s obzirom na to da prošle sezone nije uspeo da proda sav rod.

Pojedini proizvođači krče voćnjake i prelaze na ratarstvo

Stanislav Ivkov tvrdi da omalovažavajuća otkupna cena industrijske jabuke od svega 4 din/kg ne može da pokrije troškove jer proizvodnja u proseku košta 15 din/kg. Zato je on, kao i većina voćara, najveći deo prinosa ostavio u magacinu, čekajući bolju cenu i izvoz za Rusiju. Ipak, kako se sada čini, proizvođači to neće dočekati. Za Rusiju odlazi samo prva klasa, a njihove visoke standarde ne mogu da ispune čak ni ozbiljni voćari, sa protivgradnim mrežama i zalivnim sistemima. Ova situacija je pojedine voćare naterala da raskrče voćnjake i okrenu se ratarstvu.

Preporuka stručnjaka: Nastaviti primenu agrotehnike

Mada je izvesno da roda u mnogim voćnjacima u Vršcu i okolini neće biti, stručnjaci savetuju voćarima da, uprkos svemu, nastave primenu agrotehničkih mera, da bi pripremili stabla za narednu godinu. Vesna Jovančić objašnjava da s obzirom na to da plodova nema, mogu da izostave pojedina prskanja insekticidima, ali moraju da obave zaštitu lista.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Proizvođači jabuka Proivođači kajsija Proizvođači breskve Mraz Šteta Južni Banat Vršac Bela Crkva Stanislav Ivkov Vesna Jovančić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer