Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognosfruit 2021
  • 10.08.2021. 12:00

Mraz i tuča nanijeli su velike štete, kakve su prognoze europskog uroda jabuka i krušaka?

U Poljskoj je tuča napravila velike štete, u Njemačkoj berba gale neće krenuti prije 5. rujna, čulo se na Prognosfruit 2021 konferenciji na kojoj je RH predstavljala Hrvatska voćarska zajednica

Foto: Depositphotos/branex
  • 720
  • 52
  • 0

Rezultati procjene uroda za zemlje Europske unije, ali i izvan EU-27, te cijele sjeverne hemisfere, kao i pregled protekle sezone, stanja zaliha kako jabuka i krušaka u hladnjačama tako i voćnih koncentrata bile su teme 46. Prognosfruit konferencije, druge za redom on line, održane 5. kolovoza ove godine. 

Sudjelovalo je preko 160 članova s dva panela na kojima su predstavljali situaciju u pojedinim zemljama poput Poljske, Italije, Nizozemske, Rusije, Kine… Lijepu našu je ove godine po drugi put predstavljala Hrvatska voćarska zajednica (HVZ), kako slanjem procjene uroda za Hrvatsku tako i sudjelovanjem na samoj konferenciji.

Izviješteno je kako se procjenjuje rast ukupnih površina pod jabukama u Europi, kojih je 473.000 ha. Ako bismo na toj površini rasporedili očekivani urod ove godine od gotovo 12 mil. tona, dobili bismo prosjek od oko 25 t/ha.

Od mraza i tuče do vrućih fronti

Prikazan je i pregled područja oštećenih proljetnim mrazom koji je ove godine zahvatio cijeli Balkan, ali najviše Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju, zatim veći dio Mađarske, Grčku, dio Italije i Francusku. S time povezano u cijeloj Europi je zabilježeno hladno proljeće, tako da je to u većem dijelu rezultiralo trenutno plodovima relativno malog kalibra te kašnjenje berbe za 7-10 dana. Konkretno, Njemačka neće krenuti u berbu gale prije 5. rujna.

Drugi značajni klimatološki fenomen su vruće fronte kojima je bila najviše zahvaćena sjeverna Italija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, te Mađarska.

U Poljskoj je bilo dosta problema s tučama, te očekuju da će oko 65 posto njihovih jabuka završiti u industriji. Što se tiče Poljske potrebno je spomenuti problem s kvalitetom podataka. Naime, Prognosfruit barata s količinom od 4,17 mil.t dok je poljski Zavod za statistiku poslao podatak o 3,6 mil.t, tako da nad podatkom o njihovom urodu ovog voća stoji veliki upitnik. Čini se da Poljaci između sebe nisu najbolje koordinirani.

Najveći rast bilježi Poljska

Spomenuti prinos jabuka od oko 12 mil. tona je za 10 posto viši nego lani, te dva posto viši u odnosu na trogodišnji prosjek, i ukupno peti najveći unatrag 12 godina. Najveći rast u odnosu na prošlu godinu bilježi Poljska s rastom od 760.000 t ili 22 posto u odnosu na lani. U postotcima su najviše rasle Mađarska (49%), Španjolska (28%). Najveći pad očekuje Slovenija (-59%), Litva (-47%) i Grčka (-28%).

Od sorata najveći rast bilježe Jonagold (34%), Ligol (33%), Boskoop (26%), Gloster (24%), Pinova (14%), a pad Jonathan (-21%), Granny Smith (-18%), Cox (-18%) i Pink Lady (-12%).

Što se ekološke proizvodnje tiče tu se očekuje lagani rast, te se ove godine očekuje da udio organske jabuke u ukupnoj proizvodnji bude šest posto ili 605.650 tona, u odnosu na pet posto unatrag tri godine. Italija izvozi oko 50 posto svoje proizvodnje, Francuska je potencijalni uvoznik eko jabuke (20-30%), a u Njemačkoj rast površina pod ovom proizvodnjom raste sukladno s potražnjom. Na razini Europe udio ekološke jabuke u potrošnji je oko pet posto i tek lagano raste stoga treba biti oprezan s prijelazima na eko poljoprivredu.

Oko 37 posto ubranih plodova bit će namijenjeno preradi (Foto: Deposithphoto/branex)

Prvenstveno zbog negativnih klimatoloških utjecaja ove godine, očekuje se da od ukupne količine ubranih plodova, oko 37 posto bude namijenjeno za preradu, u odnosu na 31 posto 2020., 29 posto 2019., 36 posto 2018. te 29 posto 2017. Zbog toga se očekuje da jabuke za prodaju u svježoj potrošnji bude oko 7,3 mil. tona, u odnosu na 7 mil.t lani, 7,3 mil.t. 2019., 10,1 mil.t 2018., 6,1 mil.t 2017., te 7,8 mil.t 2016., što je količina koja bi trebala omogućiti da se s jabukom ove godine napravi solidan posao. 

Gala sve zastupljenija

Ako analiziramo sortiment, Gala zauzima sve veći udio, i zato će biti potreban vrlo aktivan start u prodaji ove godine. Svugdje se očekuju Gale sitnijeg kalibra iz poznatih razloga kao i kašnjenje početka berbe. Jonagolda će na europskoj razini biti oko devet posto više, dobre je kvalitete i bit će ga potrebno brzo prodavati zbog očekivane velike berbe Gale i Elstara.

Inače, prošla sezona je krenula jako dobro i s visokim cijenama, dobro izbalansiranom ponudom i potražnjom, no u drugom dijelu sezone je prodaja prošla ispod očekivanja, tako da su zalihe jabuka u EU-27 1. srpnja bile 439.000 tona što je veća zaliha u odnosu na isto vrijeme 2020, ali manja u odnosu na 2019. U jesen 2020 je cijena u južnom Tirolu za Galu 70-75 mm bila 0,65-0,70 EUR na ukupnom urodu svježe konzumne jabuke od 7 mil. tona, a ove godine s obzirom na procijenjenu količinu 7,3 mil. tona se očekuje da bi Gala mogla držati cijenu na 0,60-0,65 EUR što je dosta dobra perspektiva i za naše voćare u smislu kako se postaviti u prodaji.

Što se industrijske jabuke tiče, očekuje se oko 4,7 mil. t jabuke za preradu, no stanje zaliha koncentrata je jako nisko, tako da se ove godine očekuje solidna cijena. Da se podsjetimo, cijena proteklih godina je bila: 0,11-0,12 EUR (2020.), 0,12-0,145 EUR (2019.), 0,035-0,055 EUR (2018.), 0,18-0,23 EUR (2017.), 0,05-0,06 EUR (2016.). Ove godine se procjenjuje da bi cijena industrijske jabuke mogla biti između 0,11 i 0,13 EUR, što bi moglo biti zadovoljavajuće. 

Uvoz iz dalekih zemalja manje konkurentan

Dugoročno je za očekivati kako jabuka iz dalekih zemalja (Kina, SAD, zemlje južne hemisfere) biti sve manje konkurentne zbog velikog rasta cijena transporta. To je obećavajući podatak s obzirom da je Kina dugo vremena smatrana prijetnjom europskoj proizvodnji ovog voća. Ta zemlja ove godine očekuje 44,9 mil. t, no i dalje može biti donekle smatrana konkurencijom na tržištu jabučnog koncentrata. Od dalekih zemalja mogu nam biti još zanimljive SAD s očekivanom proizvodnjom od 44 mil. t, no oni su uglavnom prilično zatvoreno tržište, te Indija s očekivanih 2,65 mil. t, koja i dalje predstavlja potencijalno tržište za europske jabuke.

Od zanimljivih proizvodnji Turska očekuje oko 4 mil. t, Rusija 1,4 mil. t (+17%), Ukrajina (+16%), Srbija 539 tisuća tona (+7%).

U svakom slučaju, glavna poruka konferencije svima je kako će biti potrebno od početka sezone, odmah od berbe krenuti u aktivnu prodaju, kako bi sezona bila uspješna. Znači, nema čekanja boljih vremena, nego je potrebno odmah agresivno krenuti u prodaju i uspostaviti dobru potrošnju.

Urod kruške najniži u posljednjih 30 godina

Što se tiče kruške, zbog istih klimatoloških poteškoća, očekuje se dugogodišnji najniži urod, najniži unazad 30 godina! Na registriranih 108.000 ha krušaka u EZ-27 očekuje se urod od 108,83 tisuća tona, ili prosječno 14,85 t/ha. Prosječan urod s kojim bi Hrvatska bila prezadovoljna. U odnosu na prošlu godinu, to je pad od čak 28 posto, te u odnosu na trogodišnji prosjek visokih 27 posto.

Ove se godine u EU očekuje urod krušaka nešto viši od 100 tisuća tona (Foto: R.Prusina)

Pad od čak 65 posto u odnosu na lani bilježi Italija, te će umjesto lanjskih 611 tisuća tona ubrati tek mršavih 213 tis. t. Francuska bilježi pad od -57, Slovenija -67, Grčka -75, te Belgija -25 posto. Od značajnih zemalja tek Portugal bilježi rast od 36 posto. Od sorata najveći pad bilježi očekivano Abate Fetel, na razini Europe od čak -73 posto u odnosu na lani, Viljamovka od -51 posto te Conference od "samo" -18 posto, ali će ga nedostajati velikih 179 tis.t. ove godine.

Hrvatska ima malu proizvodnju, te slično kao i Slovenija ne očekuje neke količine krušaka koje je vrijedno zabilježiti, tako da će se i ove godine fokusirati na uvoz i možemo očekivati visoku cijenu.

Europa gotovo da neće imati kruške za izvoz, samo za domaće potrebe. Zanimljivo je kako Conference u Njemačkoj sve više zauzima tržište na štetu Abate Fetela. Je li to tendencija na razini cijelog kontinenta, treba vidjeti.

Također se dosta očekuje od novih sorti, prvenstveno od Xenie koje ove godine očekuju oko 15.000 tona, te bi ta količina do 2025. trebala rasti do 26.000 tona. Tu su i sorte Celina/QTee, Cipuna/Migo, Sweet Sansation…, očekuje se kako će one značajno mijenjati sliku ponude krušaka Europe u narednom periodu. 

Značaj konferencije Prognosfruit je sve veći jer se tako proizvođači jabuka i krušaka mogu ispravno postaviti u prodaji i tako smanjiti rizike. Podaci za Hrvatsku koje prikuplja HVZ također su značajni i za domaće proizvođače ovog voća. Od nacionalnog interesa je da imamo točne podatke o količini proizvodnih nasada te isto tako i točne podatke procjene roda. Zato se nadamo podršci Ministarstva poljoprivrede kako bismo već sljedeće 2022. godine bili u stanju napraviti još kvalitetniju procjenu uroda.


Tagovi

Prognosfruit 2021 Proizvodnja jabuka Prognoza Proizvodnja krušaka


Autor

Damir Lučić

Više [+]

Damir Lučić, voćar i diplomirani agronom iz Velike Gorice, bavi se analizama efikasnosti voćarstva te savjetovanjem voćara. Piše za brojne domaće stručne časopise, a čest je suradnik i emisija o poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.