Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od mraza
  • 07.04.2020. 14:00

Mraz i minusi uništili gotovo 50 posto planiranog uroda svih voćnih vrsta

Uspjeh u obrani od mraza postigli su samo voćari koji raspolažu antifrost sustavima zaštite uz pomoć "kišenja", kaže prvi čovjek Hrvatske voćarske zajednice, Branimir Markota.

Foto: Karolina Rastija
  • 975
  • 46
  • 0

Prošlotjedne niske temperature prouzročile su štete na voćnjacima, pogotovo na ranim sortama voća, a dosadašnji pregledi upućuju na to da je gotovo 50 posto planiranog potencijala uroda svih voćnih vrsta uništeno, kazao je za Hinu predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.

Prošli tjedan u noćima 2. do 4. travnja, Hrvatsku je zahvatio hladni val koji je spustio temperature i do minus 9 stupnjeva, podsjeća Markota. Čak su u Dalmaciji nakratko zabilježene noćne temperature u nekim dijelovima i do minus 5 stupnjeva, a u dolini Neretve minus 2.

Najniže temperature zabilježene su u zapadnoj Hrvatskoj i to u Međimurju i u Zagrebačkoj županiji, do minus 9, Moslavini, Bilogori i središnja Slavoniji do minus 7, a u istočnoj Slavoniji noćne temperature su se spuštale do minus 6 i to tri noći za redom s manjim odstupanjima, kazao je Markota.

Na breskvama, marelicama i ranim trešnjama štete 100%

Takve temperature i njihovo trajanje uništavaju cvijet, što je uzrokovalo velike štete na voćnim kulturama, kaže Markota.

Napominje da je obrana od mraza moguća, ali je obavljena tek na oko 10 posto ukupnih površina s voćnim kulturama, no uspjeh su postigli samo voćari koji raspolažu "antifrost" sustavima zaštite uz pomoć "kišenja",  za što je potrebna posebna infrastruktura i velike količine vode.

Voćnjak brane orošavanjem: zasad uspješno, iako su minusi nemilosrdni

Ostali voćari pretrpjeli su znatne štete, bez obzira što su palili slamu, cijele noći vozili po voćnjacima "lovce mraza" ili kovitlali zrak vjetenjačama.

Prema Markotinim riječima, najveće štete zbog hladnoće nastale su na ranim voćnim sortama u višoj fazi razvoja pupova, odnosno cvata, a to je bilo najizraženije kod bresaka i marelica te ranih sorti trešanja. Tu su, kako je naveo, štete gotovo 100 posto.

Na ostalim sortama voća, posebice jabukama, kruškama i šljivama, razmjeri štete ovise o mikrolokaciji voćnjaka, kontinuitetu negativne temperature i samoj  voćnoj sorti.

U voćnjacima Frane Ivkovića nezapamćeno niske temperature pomele 6 milijuna kuna!

Kod jabuka, najviše su nastradale sorte Idared, Pink, Elstar, Jonagold, Zlatni delicius, Gala,Fuji, Breburn, kaže Markota.

"Teško je detaljno kvantificirati štete, ali dosadašnji pregledi upućuju na zaključak da je gotovo 50 posto planiranog potencijala uroda svih voćnih vrsta uništeno u ovoj sezoni zbog niskih, za voćne vrste izuzetno negativnih temperatura prošlog tjedna", istaknuo je Markota.

Mraz zadao ozbiljan udarac, vjetrenjača spasila dio voćnjaka Domagoja Škobića

Pojašnjava kako štete koje nastaju zbog negativnih temperatura mogu biti direktne i indirektne. Direktne je moguće utvrditi odmah, ako su potpuno smrznuti zeleni dijelovi budućeg ploda, pa se može govoriti o potencijalnom gubitku količine uroda.

Elementarna nepogoda 

Indirektna oštećenja uzrokovana mrazom odnosno negativnim temperaturama mogu se definirati kroz gubitak kakvoće plodova, što utječe na mogućnost skladištenja odnosno uopće na komercijalne kriterije otkupa proizvoda.

Mraz poharao voćnjake, štete i na jagodama i bajamu, ali i na povrću

Markota napominje kako je nekoliko županija već proglasilo elementarnu nepogodu zbog mraza, što će vjerojatno učiniti sve županije u kontinentalnom dijelu Hrvatske jer su voćarski savezi u svim županijama uputili zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode.

Predstavnici Hrvatske voćarske zajednice, kako je rekao, u razgovorima su s Ministarstvom poljoprivrede i traže se rješenja i načini pomoći voćarima.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Štete na voću Mraz Minusi Hrvatska voćarska zajednica Branimir Markota

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]