Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 10.03.2022. 07:30

Mravi donose lisne vaši na stabla voćaka - kako ih sprečiti?

Mravi i lisne vaši su povezani. Obe vrste prave štetu i smanjuju rod, a mogu izazavati i propadanje voćnih stabala.

Foto: Depositphotos/Snezhana12
  • 2.453
  • 79
  • 0

U novoj sezoni poljoprivrednu proizvodnju će pratiti pojava štetočina. Lisne vaši pripadaju grupi štetnih organizama koji se javljaju svake godine. Najčešće se mogu naći na stablima jabuke, ali i drugih voćnih vrsta kao što su trešnje, višnje, šljive, vinovoj lozi, aroniji kao i drugim žbunastim voćnim vrstama.

Mravi su veoma često odgovorni za širenje lisnih vaši u voćnjaku tako što ih prenose sa stabla na stablo, brinu se o njima i brane ih od napada neprijatelja kao što je bubamara. Vaši luče mednu rosu, koja je slatka, a mravi je obožavaju. Može se reći da oni uzgajaju vaš kao ljudi životinje na farmi. Pored toga, za ishranu koriste mlade pupoljke, listove i plodove. Ako naprave mravinjak u zemlji ispod stabla, u zoni korena, mogu izazvati njegovo sušenje.

Ipak, za voćna stabla vaši su još štetnije od mrava. One se hrane sisanjem hranjivih materija iz mladih, vegetativnih, sočnih delova. Osim toga, prenose mnogobrojne viruse koji izazivaju oboljenja voćaka, a zbog lučenja obilja medne rose naseljava se gljivica čađavica.

Zaštita od mrava i lisnih vaši

Mere zaštite su kombinovane, jer su ove štetočine međusobno povezane. Skoro je nemoguće rešiti se lisnih vašiju ako ne rešimo problem dolaska mrava. Kada na stablu nema vaši, oni će ili doneti nove ili će napustiti stablo.

Postoje mnogobrojne preventivne mere i načini njihovog suzbijanja. Osnovna mera je suzbijanje korovskog bilja koje je domaćin mrava ili izvor hrane. U blizini voćnih stabala i grmova posaditi biljke koje svojim mirisom teraju mrave. Uzgajati biljne vrste koje su prirodni neprijatelji i jednih i drugih. 

Biljne vaši na jabuci (Foto: Bojan Kecman)

Dijatomejska zemlja nam može pomoći, jer kada se čestice praha pospu po mravima, seče ih poput žileta dok se kreću. Koristi se kao suvi prah, a prilikom primene se zaštitite jer može irititati disajne organe. Primenjuje se po sunčanom danu posle dizanja jutarnje rose i kada nema vetra.

Tokom proleća se oko debla postavljaju lepljive trake koje sprečavaju mrave da se popnu do krošnje i donesu vaši.

Koristite biljne preparate 

Tretiranje se može obavljati preparatima na bazi kamilice, ljute paprike, listova paradajza ili krompira, pepela, belog luka. Izbegavajte tretiranje u periodu cvetanja voćaka.

Za preparat od kamilice je potreban 1l vode u koji se potopi 150 gr suve kamilice i doda 10 gr narendanog eko sapuna za veš. Ostavi se 24h i procedi. Primenjuje se razređen sa vodom u odnosu 1:3. Kako bi ubrzali celi proces, možemo prokuvati kamilicu i vodu. Dobijeni čaj se ostavi da se ohladi i u njega dodajemo narendani sapun i posle možemo razrediti do navedenog odnosa.

Sa preparatom od ljute paprike treba biti oprezniji, jer ako je suviše jak može "spaliti" lišće. 100g usitnjene ljute paprike prelije se sa 1l vode sobne temperature, poklopi i ostavi 24h. Rastvor se razređuje sa vodom u odnosu 1:10 kako bi se koristio za tretiranje voćnih stabala.


Tagovi

Štetočine voćaka Mravi Lisne vaši Biljne vaši Štetni insekti Preparat Dijatomejska zemlja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]