Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti ispred Vlade
  • 22.12.2017. 10:15

Monopolisti ugrožavaju srpske malinare

Slađana Stanković, predstavnica proizvođača malina iz Užica, objašnjava da je neodgovornost u poslednjih nekoliko godina dovela do toga da sada, umesto seljaka u našoj zemlji, imamo oko 300.000 robova prinuđenih da na njivama rade uz sopstveni gubitak. Ona je dodala da u predstojećoj sezoni proizvođači malina oni nemaju na šta da računaju jer zbog letnje suše nema rodnih izdanaka, pa neće biti ni roda, a dodatni problem je niska cena koja se kreće oko 1,25 evra po kilogramu.

Foto: Małgorzata K./Flickr
  • 4.419
  • 448
  • 0

Proizvođači maline iz zapadne Srbije najavili su da će 25. decembra početi proteste ispred Vlade Srbije. Kako prenose Novosti, njihova namera je da hladnjačare i sa njima povezane političke strukture ubede da uvedu zakonito poslovanje na tržištu.

Oni tvrde da je najznačajniji srpski poljoprivredni brend već uništen i dodaju da najveća fabrika u državi, koja hrani 300 hiljada ljudi, propada, zato što su milioni evra od prošlogodišnjeg otkupa maline otišli na račune sedam do osam najvećih monopolista.

Problem niske cene ostao nerešen

Pre nego što su se odlučili na proteste, nezadovoljni malinari uputili su poziv Vladi da bude medijator u sporu između njih i hladnjačara. Kako tvrde, odgovor vlasti ih je razočarao, a otkupljivači su odbili da se sretnu sa svojim poslovnim partnerima, jer je prošlogodišnji rod već prodat, te je priča o ceni maline suvišna. Tako da je niska "akontna" cena ostala i finalna.

Monopolisti sve drže u šaci

Predsednica skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice, Slađana Stanković, kaže da monopolisti "drže u šaci" male hladnjačare zaduženi kreditima, poljoprivrednike koji se ne usuđuju da potpuno prekinu proizvodnju i lokalne političare. Ona upozorava da ćemo, ukoliko se nešto ne promeni, uskoro imati oko 150.000 nezaposlenih poljoprivrednika koji će odustati od proizvodnje i zakucati na vrata biroa rada i Centra za socijalni rad. Stankovićeva napominje da država čak nije zaštitila ni geografsko poreklo svog najvećeg poljoprivrednog brenda, pa monopolisti nekvalitetnu malinu iz Bosne i Hercegovine i Poljske prodaju kao srpsku.

Prvi protestovali malinari iz Prijepolja

Pre nekoliko dana svoje nezadovoljstvo stanjem u malinarstvu iskazali su i Prijepoljci. Oni su u subotu, na jedan sat, blokirali magistralni put prema Crnoj Gori, tražeći minimalnu otkupnu cenu od 200 din/kg i osnivanje nacionalnog saveta za malinu. Proizvođači naglašavaju da u Srbiji ima oko 600 hladnjača, a gotovo sve su prinuđene da otkupljuju rod za nekoliko monopolista.

Sumorne prognoze za 2018.

Slađana Stanković objašnjava da je neodgovornost u poslednjih nekoliko godina dovela je do toga da sada umesto seljaka u našoj zemlji imamo oko 300.000 robova prinuđenih da na njivama rade uz sopstveni gubitak. Ona je dodala da u predstojećoj sezoni proizvođači malina nemaju na šta da računaju, jer zbog letnje suše nema rodnih izdanaka, pa neće biti ni roda, a dodatni problem je niska cena koja se kreće oko 1,25 evra po kilogramu. S druge strane, hladnjačari već pripremaju teren za otkup 2018. godine žaleći se da će cena za kilogram "crvenog zlata" biti sramna 80-100 din/kg, a zbog prepolovljenog roda moraće da kupuju maline sa Kosmeta, koje su neretko zaražene norovirusom.

Staru slavu zamenila pustoš

Na kraju treba pomenuti i to da su decenije stvaranja brenda "srpske maline", uz državne subvencije, iza nas i kostatovati da uprkos tome što je Srbija dugo bila vodeći svetski proizvođač po prinosima i kvalitetu trenutna situacija takva da je staru slavu zamenila pustoš i nemogućnost opstanka i ostanka u selima zapadne Srbije.

Foto: Małgorzata K./Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Maline Izvoz Srbija Užice Slađana Stanković Cena Agroklub Voćarstvo Srpska malina Otkup Hladnjačari Otkupljivači Vlada Srbije Prijepolje Protesti


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.