Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 14.04.2022. 10:00

Monilija, šupljikavost lišća, šljivina osa - vreme je zaštite

Trenutno se za pojedine regione prognoziraju padavine krajem ove i početkom sledeće nedelje. U zasadima koštičavog voća koji se nalaze u fazama cvetanja i uz prisustvo vlage, može doći do ostvarenja infekcija cveta patogenom.

Foto: Željkica Oštrkapa Međurečan
  • 445
  • 22
  • 0

Zasadi šljive, višnje i trešnje se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja, od početka cvetanja do precvetavanja.

U zasadima šljiva sa ranim sortimentom (čačanska rana, čačanska lepotica i druge) koji se nalaze u fazama precvetavanja sada je aktuelna zaštita od crne i žute šljivine ose (Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava), jer se na svim lokalitetima monitoringa registruju ulovi na lepljivim klopkama, savetuju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

 Sa ciljem suzbijanja gusenica tih štetočina i sprečavanja njihovog ubušivanja u tek zametnute plodove preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije deltametrin.

Insekticidi tretmani se preporučuju isključivo u zasadima koji su u fazi precvetavanja i gde više nisu prisutni polinatori. Primena insekticida u fazama cvetanja voća je zakonom zabranjena.

Kaptan za šupljikavost lišća

Sa ciljem zaštite od prouzrokovača šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), pre najavljenih padavina, preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata na bazi aktivne materije kaptan.

Trenutno se za pojedine regione prognoziraju padavine krajem ove i početkom sledeće nedelje. Podsetimo, u noći između petka i subote, 15./16. april, doći će do novog naoblačenja sa padavinama, pa se od subote očekuje umereno do potpuno oblačno i hladnije vreme mestimično sa kišom, na planinama sa snegom. 

U zasadima koštičavog voća koji se nalaze u fazama cvetanja i uz prisustvo vlage, može doći do ostvarenja infekcija cveta patogenom prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa). Sa ciljem zaštite od tog patogena, pre najavljenih padavina, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida na bazi ciprodinila, boskalid+piraklostrobina ili tebukonazola ili neki drugi registrovani fungicid. 


Tagovi

Zaštita voća Monilija Šupljikavost lišća Prognozno-izveštajna služba Šljivina osa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...