Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita lijeske
  • 07.04.2018. 16:30

Moguća pojava štetnih gusjenica na lijeski!

Sadnjom nasada lijeske u plantažama na većim površinama već nakon nekoliko sezona vlasnici primjećuju različite neželjene promjene koje potječu od prekomjerne pojave štetnih organizama.

Foto: Bigstockphoto/fleckstone
  • 1.886
  • 64
  • 0

Prilikom uzgoja nekoliko grmova lijeske uz okućnice za vlastite potrebe domaćinstva obično ne poduzimamo mjere zaštite od štetnika i bolesti. Ali, sadnjom nasada lijeske u plantažama na većim površinama već nakon nekoliko sezona vlasnici primjećuju različite neželjene promjene koje potječu od prekomjerne pojave štetnih organizama.

Među štetnim organizmima životinjskog podrijetla najveće gubitke u suvremenim nasadima čine ljeskova grinja (Phytophus avellanae) i ljeskotoč (Curculio nucum), dok pri bolestima najveću pozornost posvećujemo zaštiti od različitih uzročnika truleži plodova (Monilinia fructigena, Monilinia coryli, Monilinia laxa, Nematospora coryli). Premda se pepelnica (Phyllactinia coryli) pojavljuje gotovo svake godine u drugom dijelu vegetacije, najčešće je nije potrebno suzbijati. Trenutno još nemamo informacija o značajnijoj pojavi bakterijske paleži (Xanthomonas campestris pv. coryli) i bakterijskog raka lijeske (Pseudomonas syringae pv. avellane). U Tablici 1. navedeni su pripravci s kojima uspješno možemo suzbiti većinu navedenih štetnih organizama lijeske!

Važno! Tijekom cvatnje lijeske (krajem zime) ne preporučujemo poduzimati mjere usmjerene kemijske zaštite, naročito ne primjenu bakarnih i sumpornih pripravaka!

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu bilja dopuštena za primjenu u našoj zemlji pri uzgoju lijeske

Pripravak
Namjena
Primjena
Karenca
Herbicidi
neselektivno, sistemično, post-em
1-4% (2x)
 
neselektivno, sistemično, post-em
1,5-4,5 lit./ha (2x)
20 dana
selektivno, sistemično, post-em
1,3-2 lit./ha (1x)
OVP
protiv širokolisnih korova
max 4 kg/ha (1-3x)
OVP
Insekticidi
ljeskotoč
0,2 lit./ha (2x)
70 dana
lisne uši, krasnik i hrušt
0,15-0,3 kg/ha (2x)
 
štetni savijači
0,2-0,3 lit./ha (3x)
7 dana
štetni kornjaši i gusjenice leptira
0,18-0,3 lit./ha (2x)
14 dana
fitofagne stjenice
2-3 lit./ha (1-2 x)
3 dana
Fungicidi
Bordoška juha WP
trulež ploda, bakterijski rak i venuće
0,5% (2x)
15 dana
rak kore
0,2-0,25%
20 dana
pepelnica
0,2% (4x)
5 dana
siva pjegavost lista
1 kg/ha (2x)
28 dana

Za lijesku je opasan napad ljeskove grinje

Potencijalno je u vrijeme bubrenja pupova i početka vegetacije za lijesku opasan napad ljeskove grinje! Ljeskova grinja u mnogim nasadima napadnuta gotovo trećinu ukupnih pupova te proizvođači gotovo uvijek moraju poduzeti mjere suzbijanja. Ovu grinju ubrajamo u skupinu šiškarica (fam. Eriophydae), imaju duguljasto tijelo i samo dva para nogu, bijele je ili skoro prozirne boje, veličine su svega 0,2 mm i za razliku od grinja iz skupine crvenih pauka ne vide se okom već jedino uz pomoć povećana 20-ak puta! Imaju više pokoljenja tijekom sezone, a prezime odrasli oblici u pupovima. Krajem zime i početkom proljeća počinju se intenzivno hraniti sisanjem biljnih sokova. Time uzrokuju nabreknuće zaraženih pupova, koji se naknadno ne otvaraju ili se razvija deformirano lišće koje se postupno suši.

U našoj zemlji nemamo registriranih pripravaka za suzbijanje ove štetne vrste, ali struka preporučuje koristiti sredstva djelotvorna na grinje šiškarice koja se najčešće koriste u vinogradarstvu. Tijekom toplijih dana s dnevnim vrijednostima temperature zraka 15° do 20°C djelotvorne su i povišene koncentracije sumpornih fungicida (npr. dopuštenje za primjenu ima Cosavet DF, koji se u početku vegetacije može koristiti u propisanoj količini uz smanjeni utrošak škropiva).

Usmjereno suzbijanje korova u "herbicidne trake"

Također, za mirna vremena u početnom dijelu porasta korova (krajem ožujka-početkom travnja) moguće je planirati usmjereno suzbijanje korova u "herbicidne trake". Naime, nasadi lijeske u područjima s više od 800 mm godišnjih oborina preporučuje se zatravljivati te iste održavati košnjom. Moguće je u nasadima starijim od tri godine pojas ispod krošnje lokalno tretirati totalnim herbicidima na osnovi glifosata (npr. Roundup Bioactive, Cidokor Max) ili krajem jeseni - početkom zime primijeniti amitrol (Maxata WG).

U narednom razdoblju tijekom mjeseca travnja pratiti zdravstveno stanje nasada lijeske na moguću pojavu štetnih gusjenica, dok većinu usmjerenih zaštita protiv ekonomski najvažnijih štetnika i bolesti lijeske preporučujemo planirati tijekom svibnja, lipnja i srpnja (protiv ljeskotoča, fitofagnih stjenica te bolesti plodova i lišća).

Autor: mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Lijeska Zaštita Gusjenice Ljeskova grinja Ljeskotoč Bolest plodova Insekticid Fungicid


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić