Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nakon oluje
  • 22.01.2021. 10:30
  • Španjolska

Mobiliziraju radnike u spašavanju maslinika - slijedi opasnost od biljnih infekcija

Nakon što je Filomena protutnjala Španjolskom, maslinari pokušavaju spasiti nasade.

Foto: Depositphotos/itsajoop
  • 1.188
  • 290
  • 0

Španjolska je vlada Madrid te još sedam pokrajina proglasila 'zonom katastrofe', nakon što je taj dio zemlje poharala snježna oluja Filomena. Čak 33 sata bez prestanka snijeg je padao tijekom 8. i 9. siječnja te prema prvim procjenama uzrokovao štetu vrijednosti 1,4 milijrdu eura. 

Ovakvih se snježnih mećava ne sjećaju ni najstariji, a kako smo već pisali, kada je riječ o poljoprivredi, ondje su najviše nastradali maslinici u Aragoniji na sjeveroistoku zemlje, posebno oko grada Belchite. 

Naime, težina snijega polomila je krošnje u tolikoj mjeri da se maslinari ne boje samo za ovogodišnji nego urod svih narednih godina. 

Lokalne su vlasti pozvale aragonsku vladu da mobilizira radne snage tamošnjeg javnog poduzeća kako bi što prije očistili pogođeno područje i uklonili grane i drveće oboreno olujom, navodi abc.es

"Ako ih sada ne očistimo, doći će biljne infekcije te uništiti sve maslinike", naglasio je gradonačelnik Belchitea, Carmelo Pérez upozorivši da je katastrofa toliko velika da pogođeni nisu sposobni sami napraviti ove hitne poslove. 

Prioritet je spasiti farme i spriječiti širenje štete tijekom sljedećih nekoliko godina. Naime, u opasnosti je proizvodnja u naredne četiri, tvrde maslinari. 

Osim područja Belchite ugrožena su i područja Bajo Aragón i Matarraña. 

Podsjetimo, osim na stablima, šteta je pričinjena i na plodovima koji još nisu bili ubrani što je direktno utjecalo na ovosezonsku berbu u zemlji koja je među najvećim proizvođačima maslinovog ulja. 

Trenutno su ondje temperature oko 10°C, narednih će dana padati obilnija kiša koja će vjerojatno usporiti planirane radove. Radi se o oluji koju su prozvali Gaetán, a dolazi iz Portugala. 


Tagovi

Filomena Snježna oluja Uništeni maslinici Spašavanje Maslinari


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024