Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 26.11.2021. 12:00

Mnoge prednosti, ali koje su mane u uzgoju dunje?

Dunja kasno cveta, pa je nizak rizik od prolećnih mrazeva. Brzo prorodi i ostvaruje visoke prinose, ali u Srbiji ne postoji navika korišćenja, a malo je i preradnih kapaciteta.

Foto: Nemanja Radišić
  • 540
  • 49
  • 1

Voćke se sade u jesen, u toku zime - ukoliko vremenske prilike dozvole, ili u proleće. Prolećnu sadnju najbolje je obaviti što ranije, a najkasnije do kraja marta. Sadnice koje se koriste moraju biti zdrave, s dobro razvijenim korenovim sistemom i nadzemnim delom, ističe stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Igor Andrejić.

Dunja je delimično samooplodna voćka pa je dovoljno da u podignutom zasadu postoji pet do 10 odsto sorte oprašivača. Sadnja treba da se obavi na istoj dubini na kojoj je sadnica bila u rastilu. Od oblika krune savetuje se formiranje poboljšane piramidalne krune, vaze, vretenastog žbuna ili vitko vreteno. U savremenim intenzivnim zasadima moraju se sprovoditi agrotehničke mere, poput održavanja zemljišta u voćnjaku, đubrenja, navodnjavanja i pomotehničke, kao što su rezidba, prekalemljivanje i podmlađivanje voćaka, ukoliko se želi dobar i redovan rod.

Neizvesna godina za dunju, problem - ervinija

Osim ovih mera važan segment je i zaštita pri kojoj pre svega treba obratiti pažnju na sprečavanje napada bakteriozne plamenjače ili ervinija i monilije cveta. Međutim, kako smo ranije pisali, osim ervinije, problem kod ovog voća, dodaje, predstavlja neodgovarajući moment berbe i neadekvatno postupanje sa plodovima u periodu posle berbe do prerade.

Visoki prinosi, ali ne postoji navika konzumacije

Prednosti gajenja dunje u odnosu na druge voćne vrste, kako navodi Andrejić, su nedostatak plodova na tržištu, relativno dobra cena, kasno cvetanje, pa samim tim, i nizak rizik od poznih prolećnih mrazeva, što joj omogućava gajenje u područjima gde su češći prolećni mrazevi i u dolinama reka. Skromnih je zahteva kada je reč o uslovima gajenja, jednostavna je za gajenje, brzo prorodi i dostiže punu rodnost, ostvaruje visoke prinose, od 30 do 50 t/ha i lako se bere.

Nedostaci gajenja dunje su velika osetljivost na bakterioznu plamenjaču, ne postoji navika korišćenja plodova, relativno skromna ponuda sorti, nedostatak sadnica sorti otpornijih na bakterioznu plamenjaču, mala potrošnja i malo preradnih kapaciteta, naglašava jagodinski stručnjak.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cveta (kra­jem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada od kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa (što nije slučaj s većinom... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Dunja Mane i prednosti Prerada dunje Mraz Rodnost Igor Andrejić Ervinija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...