Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Križanović
  • 16.01.2019. 12:00

Mladi magistri, Ivan i Jelena, preko tjedna rade u metropoli, vikendom šire obiteljski posao s lješnjakom

Požežanin Ivan Križanović (29) i Vukovarka Jelena Džombić (28) definitivno nisu klasičan mladi par, nego tandem s vizijom. Oboje su po struci magistri ekonomije, no svaki slobodni trenutak provode radeći na zemlji, odlučni da, na temeljima obiteljske tradicije uzgoja lješnjaka, izgrade ozbiljan posao.

Foto: arhiva Ivana Križanovića
  • 2.907
  • 394
  • 0

Požežanin Ivan Križanović (29) i Vukovarka Jelena Džombić (28) definitivno nisu klasičan mladi par, nego tandem s vizijom. Oboje su po struci magistri ekonomije, no svaki slobodni trenutak provode radeći na zemlji, odlučni da, na temeljima obiteljske tradicije uzgoja lješnjaka, izgrade ozbiljan posao. Iako su, zbog posla morali otići iz Slavonije, nikada ju nisu napustili te poručuju mladima – iskoristite nasljeđe baka i djedova, pa i njihovu staru mehanizaciju i krenite!

"Nakon završenog fakultetskog obrazovanja, kao i većina mladih, zbog nedostatka radnih mjesta bili smo primorani posao potražiti izvan Slavonije. No, iako smo zaposleni i živimo u Zagrebu, odlučili smo nastaviti i posao koji su, još prije 30 godina, pokrenuli moji roditelji zasadivši tada jedan od prvih nasada lijeske u okolici Požege. Zahvaljujući iskustvu i znanju koja sam stjecao od djetinjstva, radeći s roditeljima u voćnjaku, ali i zahvaljujući specifičnosti proizvodnje lješnjaka, koja ne zahtijeva svakodnevno prisustvo, odlučio sam, u malom selu Daranovci, oko 8 km udaljenom od Požege, podići nove nasade lješnjaka te proširiti proizvodnju“, priča nam mladi magistar i uzgajivač lješnjaka, Ivan Križanović.

Zamah u poslu s lješnjacima, krenuo je, kaže, prije pet godina, kada je naslijedio komad zemlje, a najveći problem s kojim se tada suočio bile su male i usitnjene parcele

Uskoro očekuju i do 1.400 kg čiste jezgre lješnjaka

"Kroz posljednjih pet godina kupovali smo i pripajali zemlju te sadili nove sadnice i tako smo i više nego udvostručili broj posađenih stabala. Sada, na tri odvojena zemljišta, čija je ukupna površina oko dva hektara, imamo zasađenih 900 stabala lijeske, od kojih je 400 u punom rodu. U narednih nekoliko godina, nakon što većina stabala dosegne puni rod, očekujemo prosječni godišnji prinos od 1.300 do 1.400 kg čiste jezgre“, nada se mladi par. 

Mladi par nastavio je obiteljsku tradiciju uzgoja lješnjaka 

Veliku ulogu u njihovoj odluci da novim nasadima prošire obiteljski posao imalo je, kažu, i to što su Ivanovi roditelji već imali dobar dio potrebne mehanizacije, traktor, tanjurače, roto malčer, atomizer. To im je u startu bila velika olakotna okolnost, te su dodatno investirali samo u polovni usisavač za lješnjake te opremu za kalibriranje i drobljenje lješnjaka. 

U sezoni velikih poslova koriste godišnji odmor

"Veliku većinu posla Jelena i ja obavljamo zajednički, a za one fizički zahtjevnije poslove zaduženi smo otac i ja. No, ništa nam nije teško, jer nakon tjedna provedenog na poslu u uredu, rad i boravak u prirodi neizmjerno nas vesele i opuštaju. Stoga, gotovo svaki vikend iz Zagreba dolazimo na svoje imanje u Daranovcima, a kada dođe vrijeme većih poslova, poput rezidbe i sakupljanja lješnjaka, tada nerijetko koristimo i dane godišnjeg odmora“, kažu Jelena i Ivan.

Dislocirani oblik bavljenja poljoprivredom zahtijeva, priznaju, mnogo odricanja i putovanja, što je povezano i s dodatnim troškovima, no Jelena i Ivan kažu da i unatoč tome postoji značajna ekonomska opravdanost ovakve vrste poslovanja.

Problema s plasmanom lješnjaka nemaju

"Iako je u Hrvatskoj posljednjih godina podignuto dosta novih nasada lijeske te je konkurencija na tržištu velika, nemamo problema pri plasmanu naših lješnjaka. U prodaji smo orijentirani na područje Zagreba, a najveći dio uroda prodamo putem poznanstava i preporuka. Trudimo se našim kupcima uvijek osigurati i dostaviti kvalitetan i svjež proizvod pa iz toga razloga lješnjake drobimo sukladno potrebi, kako bi što dulje ostali svježi i zadržali sva svoja kvalitetna svojstva. Lješnjake ručno i pakiramo u ambalažu s prepoznatljivim logom koja čuva svježinu i osigurava trajnost proizvoda. Zahvaljujući svemu tome postigli smo cilj - naš se proizvod počeo isticati kao primamljiv i poželjan dar za razne osobne i poslovne prigode, što nam je osiguralo i dodatni rast prodaje“, kaže Ivan Križanović.

S ciljem da sve zainteresirane upoznaju s lješnjakom, kao zdravom i korisnom namirnicom, mladi je par nedavno pokrenuo i Facebook stranicu "Lješnjaci OPG Križanović", na kojoj daju i korisne upute o različitim načinima primjene lješnjaka. 

Od lješnjaka proizvode mlijeko, maslac i brašno 

"Trenutno ispunjavamo samo uvjete za prodaju jezgre lješnjaka, no već sada, za svoje potrebe, proizvodimo i mlijeko, maslac te brašno od lješnjaka i upravo u tome smjeru vidimo i mogućnost daljnjeg proširenja asortimana. Planiramo, stoga, dodatno proširenje nasada vlastitim sredstvima, što bi nam omogućilo ispunjenje uvjeta za prijavu na različite programe financijske podrške. Dobivena sredstva investirali bismo u mehanizaciju većeg kapaciteta, prvenstveno u novi i jači usisavač za lješnjake, dok bi dio uložili u preradu proizvoda“, kaže mladi par. 

Zasad prodaju jezgre lješnjaka, no za svoje potrebe proizvode mlijeko, maslac te brašno od lješnjaka

Na pitanje planiraju li se, nakon što razviju posao s lješnjacima, i trajno vratiti u Slavoniju, odgovaraju:

"Za sada postojeća proizvodnja ne generira dovoljno prihoda da bismo samo od nje mogli živjeti. Uz to, život u Zagrebu nam, u ovoj fazi, značajno utječe na razvoj kanala za prodaju naših proizvoda. Sama proizvodnja zahtjeva mnogo posla, a smatramo da isto toliko truda treba uložiti i u prodaju. Nastavljamo dalje prema zacrtanom cilju pa ćemo vidjeti u kojem smjeru će se razvijati budućnost. Svima onima koji razmišljaju o pokretanju poljoprivredne proizvodnje poručujemo - krenite polako i pomalo, iskoristite nasljeđe svojih baka i djedova, pa i njihovu zastarjelu mehanizaciju i opremu - krenite!“, savjetuju mladi magistri ekonomije, koji su spojili ugodno s korisnim te našli odličan balans između uredskog posla u metropoli i vikend poslova na svom gospodarstvu u Slavoniji.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Križanović Lijeska Lješnjaci Slavonija Mladi poduzetnici Ivan Križanović Jelena Džombić


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?