Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 21.03.2018. 10:30

Milica Đorđević ima 27 godina i uzgaja jagode

Naša sagovornica nije želela da gubi vreme nakon završenog fakulteta. Kada je shvatila da se posao teško može naći, rešila je da se posveti poljoprivredi i to joj se jako dopalo. Svoju budućnost sada samo vidi u razvijanju sopstvenog posla, čija je glavna prednost što je sama svoj gazda.

Foto: Julijana Mijajlović
  • 2.937
  • 422
  • 1

Milica Đorđević iz Mataruške Banje je 1991. godište i poljoprivredom se bavi već dve godine. Proizvodnja jagode sorte zenga zengana na pet ari okućnice je bila njena ideja, u kojoj joj najveću pomoć pruža rođeni brat. Njena porodica se pre toga nije nikada bavila poljoprivredom, pa nisu sa oduševljenjem prihvatili Miličinu ideju da se posle završenog fakulteta bavi teškim fizičkim poslovima. Prema njenim rečima, porodica je ovaj posao posmatrala kao nešto čime će se baviti dok ne nađe pravi "kancelarijski" posao.

Međutim, naša sagovornica je ubeđena da je poljoprivreda pravi posao za nju, baš iz razloga što nije osam sati vezana za kancelariju i ima slobodu u donošenju odluka. Rad u polju joj ne pada teško, već naprotiv: "Jako mi se sviđa ovo što radim, želim da stalno unapređujem posao. Više mi se sviđa da ustanem u 5-6 ujutru i da ceo dan radim u polju, nego da se spremam za neki kancelarijski posao. Motiviše me to što znam da ulažem mnogo, ali znam šta ću dobiti.“

Nema brze zarade

Za podizanje zasada jagode na ovoj površini, zajedno sa sistemom za navodnjavanje, Milici je bilo potrebno oko 1.000 evra ulaganja. Nakon berbe, plodove je prodavala obližnjoj hladnjači, čija je cena bila 125 dinara za kilogram. Na naše pitanje da li je malo razočarana što se u prvoj godini malo zaradi i da se zarada može očekivati tek u drugoj, kaže da je u proizvodnju ušla pripremljena, tako i da nije očekivala brzu zaradu, ali se nada da će je u ovoj godini biti.

Za podizanje zasada jagode veliku stručnu i finansijsku pomoć dobila je u okviru DAFF agrobiznis start-up obuke za mlade. Tokom obuke, polaznici imaju priliku da posete farme i uče od iskusnih poljoprivrednika i poljoprivrednica, imaju predavanja i praktične vežbe na farmama, izradi biznis plana, brendiranju i standardima u proizvodnji. Projekat "Podrška sprovođenju Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike u Republici Srbiji sa fokusom na politiku zapošljavanja i povećanja zapošljivosti mladih - glavna faza" finansiran je sredstvima Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom odbrane i sporta.

Jagode
Milica kaže da joj se rad u polju više sviđa od kancelarijskog posla

Isplativija šumska jagoda

Ove godine, čim prođe poslednji hladni talas, Milica će proširiti svoju proizvodnju. Na još 7,5 ari, koje je njena porodica zakupila u komšiluku, želi da zasadi šumsku jagodu. Kaže da se šumska jagoda isplativija, čija je otkupna cena prošle godine bila 450 dinara za kilogram. Uzgoj ove vrste jagode je zahtevniji od klasične, ali će joj uvek neko od članova njene šestočlane porodice pomagati, tako da joj posao neće teško pasti. Ona objašnjava da u ovom kraju postoji veliki broj porodica koje se okreću poljoprivredi, tako da nije teško naći ljude koji će uslužno svojim mašinama vršiti pripremu i obradu zemljišta.

Planovi za budućnost naše sagovornice vezani su za proširenje i unapređenje proizvodnje. Neke od ideja su da od šumske jagode priprema slatko, za koje kaže da ne postoji osoba koja ga ne voli, a od obične jagode domaći sok.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Tagovi

Jagoda Zenga Zengana Šumska jagoda Mataruška Banja Milica Đorđević DAFF


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".