Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćna muha
  • 03.10.2018. 15:00

Mediteranska voćna muha prijeti nasadima voća u Neretvi

U narednim danima doći će do odlaganja jaja u plodove domaćina štetnika, a to su kaki, mandarine, klementine, naranče, grejpfrut, kumkvat, smokva, nashi.

Foto: Flickr/Simon Oliver
  • 716
  • 24
  • 0

Na području grada Metkovića i općine Kule Norinske ulov jedinki mediteranske voćne muhe (Ceratitis capitata) u lovnim trapovima je na granici gospodarskog praga štetnosti.

U narednim danima doći će do odlaganja jaja u plodove domaćina štetnika, a to su kaki, mandarine, klementine, naranče, grejpfrut, kumkvat, smokva, nashi. Praćenje populacije štetnika i očitanje lovnih trapova tjedno rade stručnjaci Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo i prema posljednjim očitanjima najugroženiji su nasadi na lokalitetima: od ulaza Kule Norinske na Kladu do ulaza prema Vrbovcima i na lokalitetu Klada-semafor prema Koševu.

Preporučuje se proizvođačima agruma napraviti zaštitu pripravkom Success Bait čija je karenca na agrumima 4 dana.

Prema Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) NN 73/18, područje od posebnog gospodarskog značaja je područje doline rijeke Neretve. Posjednici biljaka domaćina sredozemne voćne muhe obvezni su:

  • redovito krčiti samonikle biljke domaćine sredozemne voćne muhe na svojim posjedima i na granicama svojih posjeda
  • zapušteno poljoprivredno zemljište privesti poljoprivrednoj proizvodnji te ga redovito održavati i obrađivati u skladu s odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu (NN 20/18) (u daljnjem tekstu: Zakon o poljoprivrednom zemljištu)
  • provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno provoditi mjere prikupljanja zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe te ih zbrinjavati na jedan od sljedećih načina kojim će se učinkovito uništiti ličinke sredozemne voćne muhe:
  • prikupljanjem plodova i zakopavanjem u roku od 24 sata te pokrivanjem slojem zemlje debljine minimalno 30 centimetara ili
  • prikupljanjem plodova i držanjem u hladnjačama na temperaturi od minimalno 0°C najmanje 10 dana ili
  • prikupljanjem plodova u plastične vreće i čuvanjem u zatvorenim vrećama na otvorenom najmanje 10 dana.
     

Autorica: Ivana Tomac-Talajić, dipl. ing. agr.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Mediternanska voćna muha Štetnik Zaštita voća


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]