Iako je OPG otvoren 2003., uz manji nasad kupina, tek kada sam prešao 40+ godina starosti, jedina prava dnevna aktivnost nakon posla za mene osobno, bila je "akcija na polju“, kaže Matko Juretić koji si je uzgojem bobičastog voća ispunio želju za malim rajem na zemlji.
OPG Juretić Matko je malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se nalazi na pitoreksnim obroncima Moslavačke gore u Repušincima. Hobi su farmeri koji se bave ekološkim uzgojem, preradom I prodajom, uglavnom, bobičastog voća.
"Iako je OPG otvoren 2003., uz manji nasad kupina, tek kada sam prešao 40+ godina starosti, jedina prava dnevna aktivnost nakon posla za mene osobno, bila je "akcija na polju“. Tako da je odluka o proširenju broja sadnica voća pala tek 2018. i trenutno se realizira. U biti ispunio sam želju sebi i mojoj baki, da jedna čestica ostane za poljoprivredne aktivnosti. Prije otvaranja OPG-a nisam se bavio poljoprivredom u ovakvom smislu", otkriva nam početak.
Od nastanka OPG-a, kaže, počelo se s manjim nasadom kupina, a sada je poljoprivredna čestica veličine 6.500 m² na kojoj se nalaze sadnice voća, a na tisuću kvadrata su stari voćnjaci. Na gospodarstvu se nalazi 204 sadnica kupina (najvećim djelom sorte Thornfree, manjim dijelom Loch Ness, Chester, Arapaho, Navaho i Obsidian), 165 sadnica aronije (Viking i Nero), 294 sadnica ribizla (većinom crnog ribizla Titania, dok ostalih sorti, crvenih i bijelih u manjem broju), 35 stabala višanja i drugo. Od prošle godine kupine se navodnjavanju sistemom kap po kap, ribizl bi ove godine ili najkasnije na godinu mogao dobiti svoj sustav, a ostalo tijekom narednih godina.
“Gospodarstvo trenutno broji dva aktivna člana, moju suprugu i mene. Iako je to više moj hobi, moja želja za malim rajem na zemlji, supruga me ponekad osim fizički i duhovno potjera “na livadu”. Ponekad nam i naše troje djece pomognu u radu na imanju", dodaje Matko.
Površina na kojoj su sadnice je takva da ju njezini vlasnici mogu sami održavati. Tijekom ovog intenzivnog razdoblja proširenja nasada, (održavanja postojećeg, od uzgoja, prihrane, navodnjavanja, berbe), bilo je problema, ali Juretići se, kaže, nisu puno zamarali jer ne mogu na probleme utjecati. Korigiraju što mogu i idu dalje.
Nasadi se održavaju na “ekološki” način odnosno, kažem, nema uporabe kemijskih sredstava. Koriste se gnojiva u proljeće I jesen, a jedina zaštita protiv bolesti I nametnika je upotreba imuno I biostimulatora.
"Što se ne uspije prodati kao svježe voće, zamrzava se i prerađuje u sokove, namaze ili ocat. Prerada se odvija u jednoj prostoriji u kojoj je smješteno sve potrebno za postupak prerade: električni štednjaci za kuhanje, sok se dobiva postupkom parenja, perilica suđa za pranje boca, elektro-rol za sušenje boca, dva velika sudopera za pranje I ispiranje I dva zamrzivača. Sokovi I pekmezi su prirodni, bez aditiva", dodaje nositelj gospodarstva.
Nedavno su Juretići ostvarili suradnju s vlasnicima jednog apartmana u Opatiji koji će prodavati njihove sokove od kupine. Njihove proizvode, dodaje, obično kupuju ljudi koji razmišljaju o svom trenutnom tjelesnom zdravlju, no primijetili su da se ljudi uglavnom počnu brinuti o zdravlju tek kad se ono naruši.
Za kraj kaže: "Stvarno ne znam što bih mogao reći poljoprivrednicima osim da zažmire na jučer jer danas je dan u kojem kuješ svoje želje. Recimo, mi smo si dali moto za naše proizvode: "Blago onom kome je ovo fino, bar će imat` od koga kupovat…“ I tko da onda ne nastavi sa proizvodnjom", završava Matko.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica