Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Žiro i OPG Josip Kulaš
  • 23.05.2018. 07:30

Maslinovo ulje Josip Kulaš prodaje i izbirljivim Istranima, sad je u fazi testiranja čaja od lišća masline

U Istri nema Oblice, a ona, u kombinaciji s Leccinom i Pendolinom mojem ulju daje poželjan omjer pikantnosti, gorčine kao i poseban voćni okus, kaže Josip Kulaš koji svoj ekološki maslinik u Polači obrađuje i uz pomoć sredstava iz Programa ruralnog razvoja.

Foto: Arif Sitnica
  • 1.993
  • 262
  • 0

Otkad je osnovao OPG i njegov Žiro bolje posluje. A knjigovodstveni obrt Žiro i OPG s 2.500 stabala maslina u vlasništvu su Josipa Kulaša, sve uspješnijeg maslinara i uljara iz Polače, ravnokotarskog mjesta između Biograda na moru i Benkovca. Uz Josipa je i cijela obitelj, roditelji Mile (73)  i Stoja (71), supruga Suzana i kćeri Antonija i Valentina.

"U obrtu imam 4 zaposlenika i 100 stalnih klijenata. U masliniku svoje uloge imaju svi članovi obitelji. Svi radimo i svi zarađujemo", kaže Josip.

Udvostručili prihode

Otkad su masline u punom rodu udvostručili su prihode. Za ekološki uzgoj maslina godišnje dobiju 60.000 kuna državnih poticaja plus 10 kuna po prodajnoj litri ulja, a tu su i prihodi od prodaje ulja. "Postižemo cijenu od 160 kuna za litru“, otkriva Josip. Još bolje im je krenulo od prošle godine kada je aplicirao na natječaj za Mjeru 04. Podmjera 4.1. (Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva) Operacija 4.1.1. (Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstva) i iz Programa ruralnog razvoja RH dobio 145.080 kuna.

Ekološki maslinik Josipa Kulaša

"Kupio sam novi traktor s nužnim priključcima za rad u masliniku“, otkriva Josip. Masline su u ekološkom uzgoju pa za razliku od onih u konvencionalnom on mora više puta prskati. Naravno, ne s kemijskim nego s ekološkim preparatima. Ima atomizer zapremine 450 litara i upravo je ovih dana masline pred cvatnju poprskao s Baturanom i dodatkom dozvoljenih biostimulansa na bazi bora za bolju oplodnju. "Masline su dobro resale. Ako i oplodnja uspije, nadamo se dobroj godini“, govori Josip.

Faustina na istarskom tržištu

Svjestan da dolazi vrijeme zdrave hrane on se za ekološki maslinik odlučio i prije nego što je zatražio i od države na služnost s rokom od 50 godina dobio 10 hektara zemljišta i to neposrednoj blizini plantaže PZ Masvin, gdje su Bobanović i Uzelac na 60 hektara podigli vinograde, maslinike i smokve.  Vlastitim idejama i uz malu pomoć struke, posebice  magistra agronomije Marijana Tomca, poduzetni Josip je kvalitetno pripremio teren za sadnju. Ukupno je, kao što rekosmo, posađeno 2.500 stabala maslina sorti Oblica, Leccino i Pendolino, te uz rub terena Čempresino kao burobran.

"Pokazalo se da je odabir sorti bio pun pogodak", kaže Josip. Ne samo zbog rodnosti nego i kakvoće ulja. Mix ili, bolje reći blend  nazvan Faustina od autohtone  Oblice (40 posto), Leccina (40) i Pendolina (20) našao je svoju tržišnu nišu i to, vjerovali ili ne, na istarskom tržištu. “Da”, potvrđuje Josip, “u Istri nema Oblice, a ona, u kombinaciji s Leccinom i Pendolinom mojem ulju daje poželjan omjer pikantnosti, gorčine kao i poseban voćni okus”.

Isplative pakovine

Od posljednje, po količini ispodrosječne berbe dobio je ukupno 1.300 litara ulja. Pretočio i pakirao u boce od 0,25, 0,50 i 0,75 litara. "Monosortno od Oblice 300 litara, a ostalo je mješavina od oblice i ostalih sorti“, kaže Josip. Uglavnom, sve njegovo ulje je u pakovinama s certifikatom. "Nemam ništa u rinfuzi“, otkriva Kulaš.

Shvatio je, veli, da je ovako isplativije. Postiže se bolja cijena, u prosjeku 160 kuna za litru, a osim toga ulje u pakovini puno duže zadržava ista kemijska svojstva. "Na Zavodu za Javno zdravstvo su izvršili analizu neposredno prije punjenja u pakovine i šest mjeseci poslije. Rezultat potpuno isti“, govori Josip Kulaš, koji svoje ulje trži uglavnom na istarskom  području, u Opatiji i Lovranu, a uskoro će i u Rijeci. Nešto se proda i u Zadru u dućnima Gligora i nekolicini restorana. "S prodajom nema problema. Prodali bi i više da imamo“, govori Kulaš.

Čaj od lišća i sapuni od ljekovitog bilja

Njegove pakovine prihvatili su potrošači, a i profesionalni paneli na međunarodnim i domaćim  smotrama maslinara i uljara ocjenjuju ih redovito visokim ocjenama. Tako su ove godine zlatna odličja stigla sa Noćnjaka, Dana masline, a nedavno i iz Slovenije gdje je na međunarodnoj manifestaciji u Ankaranu Kulaševo monosortno ulje od Oblice također osvojilo zlatno odličje.

Ponosni otac s kćerima 

Mlade snage obitelji, kćerke Antonija i Valentina završile su srednju ekonomsku školu. Uz posao u obiteljskom knjigovodstvenom obrtu Žiro,  planiraju širenje nasada maslina, dodatno brendiranje proizvoda, ali i proizvodnju raznih proizvoda za prehranu i njegu tijela od ploda maslina, maslinova lišća, maslinova ulja. Naime, osim maslina u nasadu je i 20.000 sadnica smilja, lavanda i drugo aromatično i ljekovito bilje.

"Upravo smo u fazi testiranja čaja od lišća masline”, kažu Antonija i Valentina. Od maslinovog ulja i smilja planiraju izradu sapuna i raznih macerata. Svašta nešto,  jer žele dokazati da se kod nas u Hrvatskoj na vlastitom imanju i od vlastitog rada može solidno živjeti, dodaje uz karakterističan osmjeh zadovoljni otac Josip Kulaš. On i članovi njegove obitelji vjeruju da njihov obiteljski posao može ići samo naprijed. Jer, kako rekoše, ništa ne uspijeva tako dobro - kao uspjeh!


Fotoprilog


Tagovi

OPG Josip Kulaš Polača Ruralni razvoj Mjera 04 Ekološki maslinik Faustina Istra


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]