Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 12.04.2020. 09:00

Maslinik: Kalendar radova za travanj

Još uvijek nije kasno ako do polovice travnja obavimo rezidbu i to isključivo manje zahvate kojima održavamo pravilan oblik krošnje i rodnost.

Foto: Jumpstory
  • 2.487
  • 131
  • 0

Koji su to travanjski radovi u masliniku? Prije svega, nikako ne zaboravite:  

  • Obaviti završnu rezidbu
  • Odrezane grančice usitniti ili spaliti
  • Početi s navrtanjem
  • Prihraniti masline dušikom
  • Pregledati masline
  • Ponoviti zaštitu protiv paunova oka
  • Obaviti plitku obradu tla
  • Uništiti korove

Savjet mjeseca
Još uvijek nije kasno ako do polovice travnja obavimo rezidbu i to isključivo manje zahvate kojima održavamo pravilan oblik krošnje i rodnost, navodi Maslinar.

Spaljivanje grančica protiv potkornjaka

Nakon rezidbe odrezane grane ne smiju se ostavljati u masliniku, a niti uz ogradu, jer su one prirodno stanište za razmnožavanje potkornjaka. Umjesto toga na pojedinim stablima u masliniku treba objesiti svežnjeve svježe odrezanih grančica, prikraćenih na dužinu od 20-ak cm i promjera 10-ak cm. Krajem mjeseca snopiće grančica (staništa potkornjaka) treba ukloniti iz maslinika i spaliti. Kao zaštitu od potkornjaka i maslinova svrdlaša preporučuje se korištenje sumpora.

Pregledati pa zaštititi od paunova oka

Blage temperature i visoka vlažnost, a pogotovo česte travanjske kiše potiču razvoj i širenje bolesti paunova oka. Nakon pregleda i utvrđivanja stanja zaraze putem vidljivih i skrivenih zaraza, obavlja se druga zaštita, jer česte kiše tijekom ožujka i travnja mogu isprati nanesena sredstva s lišća.

Dobra rezidba maslina - manje štetnika i bolesti

Cijepiti u drugoj polovici mjeseca

U drugom dijelu travnja na stablima u dobroj kondiciji može se početi s navrćanjem ili cijepljenjem, što znači da je stablo u punoj vegetaciji i da «sokovi kreću». Često se govori da je najidealnije vrijeme za navrćanje od punog do mladog mjeseca.

Gnojidba dušikom pred kišu

Početak travnja je krajnje vrijeme za gnojidbu dušikom. To valja učiniti pred kišu ili tijekom same kiše i to u količini od pola kilograma za mlado stablo, jedan kilogram za srednje razvijeno stablo, dva kilograma za razvijeno stablo i tri kilograma za vrlo jako stablo masline.

Može se koristiti i UREA i to s pola količine predviđene za gnojidbu s KAN-om, odnosno desetak grama po metru četvornom. Krajem travnja obavlja se dopunska gnojidba dušikom preko lista s otopinama mikro i makro hranjivima.

Temelji maslinarstva: Maslina je rasla i u donjem paleolitiku

Za ekološke maslinare

Nakon tretiranja maslina dušičnim gnojivom stoka ne smije pasti ispod maslina, a ne može se ni brati samoniklo jestivo bilje ispod stabala.

Održavanje tla rahlim

Radi održavanja rahlosti tla i uništavanja korova preporuča se samo plitka obrada na 10 cm dubine. Ako prakticiramo košnju trave, onda je dobro pokošenu travu ostaviti ispod maslina, jer na taj način ometa rast nove trave, a ujedno sprječava isparavanje vlage iz tla.Održavanje tla u maslinicima primjenom herbicida je najlošiji način, no ako se odlučimo za njega, to moramo napraviti u prvoj dekadi mjeseca, pri čemu moramo biti pažljivi pri doziranju i rukovanju sredstvima.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina Radovi Rezidba Gnojidba Ekološki maslinari


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo