Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 26.11.2015. 09:30

Maslinici puni kuhara, konobara i sobarica

Većina kuhara, konobara i sobarica zaposlenih u supetarskom turističkom naselju Velaris napustila je privremeno svoja radna mjesta, zasukala rukave i preselila se u maslinike.

  • 224
  • 12
  • 0

Većina kuhara, konobara i sobarica zaposlenih u supetarskom turističkom naselju Velaris napustila je privremeno svoja radna mjesta, zasukala rukave i preselila se u maslinike.

Umjesto pripremanja i posluživanja hrane te čišćenja i uređenja soba u ruke su muškarci uzeli strojne tresače i češljeve na bateriju, dok žene skupljaju masline koje padaju na postavljene tende te ih slažu u kašete. Pojedina stabla trebaju i ručno obrati. U berbi maslina svakoga radnog dana provedu osam sati.

Tri tisuće kilograma dnevno

Pred njima je odgovorna zadaća jer trebali su plod skinuti čak sa 4.500 stabala maslina. Toliko maslina nema niti jedan pojedinac ili tvrtka na Braču. Osim u Supetru, maslinici se nalaze u Mircima, Sutivanu, Nerežišćima i Dračevici. Ekipu u masliniku predvodi menadžer turističkog naselja Tin Samardžić, nekad član poznatog hrvatskog boy benda Saša, Tin i Kedžo.

"Kao što i priliči, najprije smo pobrali maslinik s četristo stabala u našem turističkom naselju. U berbi sudjeluje petnaest osoba. Uigrana smo ekipa jer već nekoliko godina uzastopce obavljamo ove poslove. Bez pomoći tehnike berba bi se oduljila, zato smo prvi na Braču u berbu maslina krenuli s tehnikom", pojasnio je Tin Samardžić.

"Svatko od nas zna svoj dio posla, što ga čeka i što mora odraditi. Znamo ubrati dnevno i do tri tisuće kilograma maslinova ploda. Ove godine lijepo vrijeme je naš saveznik", dodao je vrtlar Žan Vušković, zadužen za hortikulturno održavanje Turističkog naselja.

Vlastite zlatne kapi

Među maslinama dominira sorta oblica, ali tu je još lavantinka, lastovka i pokoja talijanska sorta. U 11 sati na rasporedu je zajednička marenda koja se priprema u hotelskoj kuhinji, a potom donese u maslinike.

"Marende su odlične, kuha se domaća spiza i na domaći način", prisnažila je Jadranka Pučo, sobarica s mjestom stanovanja u Nerežišćima. Ubrane masline istoga se dana prerade u uljari. Muški dio radne snage ukrca masline na tamić, a Jure Šimunović potom sjedne za volan i preda ih na uljaru.

Osrednji, ali kvalitetan urod

Prema riječima menadžera Samardžića, ulje se puni i prodaje u bocama od 0,25, 0,50 i 0,75 litara. Isto tako, proizvedeno ekstra djevičansko maslinovo ulje završit će iduće sezone u kuhinji i na stolovima gostiju u restoranima, s naznakom da je ubrano u vlastitim maslinicima i rukom zaposlenih djelatnika. Dio zlatnih kapi ulja gosti, posebice oni koji se vraćaju, dobivaju i na dar. Na svim natjecanjima njihovo ulje osvojilo je zlatne medalje za kvalitetu.

"Očekujemo da će se ubrati oko 60 tona maslina, pa možemo govoriti o osrednjem urodu, ali je plod bio izuzetno zdrav i kvalitetan", zaključio je Ivan Šimunović, direktor i vlasnik Velarisa te veliki zaljubljenik u maslinarstvo.

Autor: Ivica Radić


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Tin Samardžić Maslinik Brač Sakupljanje maslina Marenda Jure Šimunović Maslinovo ulje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo