Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 05.11.2019. 12:00

Masline spremne za branje, maslinova muha oštetila plodove Oblice

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva objavila je četvrtu preporuku u sklopu projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina". 

Foto: Depositphotos/nito103
  • 681
  • 30
  • 0

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva objavila je četvrtu preporuku u sklopu projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina". 

Stanje na terenu:

→ Praćenje tehnološke zrelosti maslina tj. optimalnog roka berbe maslina za preradu u ulje provodi se i ove godine u 9 maslinarskih područja RH: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Cres, Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko- kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije Konavle. Praćenje optimalnog roka berbe počelo je 19. kolovoza 2019. i nastavilo se svakih 14 dana do 30. rujna 2019. Od 07. listopada pa do 25. studenoga 2019. uzorkovanje se provodi svakih sedam dana.

→ Berba u svim hrvatskim maslinarskim područjima još uvijek traje. "Tehnološka zrelost" tj. optimalna berba i prerada u ulje većine promatranih sorti maslina je počela s rokom uzorkovanja plodova maslina 28. listopada 2019.

→ U većini maslinarskih područja Hrvatske završilo je akumuliranje ulja plodova maslina (uglavnom domaće sorte) i masline su spremne za berbu.

→  Preporuka za maslinare: na području Istre, praćena sorta Buža muška spremna je za branje, također je spremna za branje i sorta Plominka na području otoka Krka i na drugim otocima Hrvatskog primorja. Sorta masline Mašnjača u Zadarskoj županiji i Krvavica u Šibensko-kninskoj županiji postigle su optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje. Sorta Levantinka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uzgojno područje zaleđa Marine i Trogira, spremna je za branje, ali oni plodovi, koji su sitniji zbog nedostatka vode, mogu još malo pričekati. U južnoj Dalmaciji tj. na otoku Korčuli, sorta Drobnica je u fazi optimalne tehnološke zrelosti za berbu i preradu u ulje.

Ponovno vrijedi naglasiti da je dosta ploda sorte Oblica oštećeno ubodima maslinove muhe, zbog čaga je započeo brzi proces tamnjenja i truljenja plodova maslina, što u konačnici eventualnom preradom neće dati kvalitetno ulje. Prvim jačim vjetrom takvi zaraženi plodovi će pasti sa stabla. Preporuka je da se takvi plodovi ne sakupljaju sa zemlje, već da se pri obradi tla dobro zakopaju.

Rezultati NIR analize plodova maslina zadnja dva rokova uzorkovanja mogu se vidjeti ovdje

Izvor: www.savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Berba maslina Četvrta preporuka Tehnološka zrelost Maslina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]