Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.06.2015. 18:00
  • Šibensko-kninska

Masline napada druga generacija moljaca

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 118
  • 7
  • 0

Jak let druge.generacije maslininog moljca (Prays oleae) bilježi se i na opažačkim mjestima u zaleđu Šibensko-kninske županije. Stoga preporučujemo maslinarima, čiji se maslinici nalaze u zaleđima Skradina, Pirovca, Primoštena, Miljevaca i Vodica, da obiđu maslinike te da, kad plod masline dostigne veličinu od cca 4 mm, (npr. veličine glavice šibice ili zrna pšenice), provedu zaštitu. Za suzbijanje gusjenica prvog i drugog razvojnog stadija, mogu se koristiti pripravci Baturad WP, Biobit WP ili Neemazal-T/S, koji su dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji.

Osim navedenih, može se koristiti i jedan od pripravaka čije su aktivne tvari dimetoat (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) ili deltametrin (Decis 2,5 EC). Kod odabira pripravaka, vodite računa da deltametrin spada u skupinu sintetskih piretroida koji slabije djeluju kod viših temperatura.

Tijekom narednog razdoblja, do faze okoštavanja, preporuča se tjedni pregled maslinika na prisutnost maslininog svrdlaša (Rynchites cribripennis). Prisustvo svrdlaša moguće je utvrditi trešnjom grana na bijelu podlogu te pregledom plodova.

Napomena!

Pripravke koristite prema uputama proizvođača. Korisnici sredstava za zaštitu bilja, nakon tretiranja moraju ispuniti evidencijsku listu, a praznu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Šibensko-kninskoj županiji, provest će se 15. rujna 2015. u Primoštenu Burnjom, kod Poljoprivredne zadruge od 10:00 -11:30 i u Drnišu, na lokalitetu Cecela, od 13:00-15:00 sati.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr.
e-mail: gordana.kozaric-silov@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinin moljac Šibensko-kninska županija Zaleđa Skradin Pirovec Primošten Miljevac Vodice Plod Gusjenice Druga generacija Ekološka proizvodnja Dimetoat Deltametrin Okoštavanje Maslinin svrdlaš Evid


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]