Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre, sorta buža muška spremna je za branje.
Berba u većini Hrvatskih maslinarskih područja je započela iako još nije trenutak za tehnološku zrelost i optimalnu berbu za većinu sorata. No, ona je krenula zbog nekih i negdje objektivnih razloga, a to je mogući napad štetnika tj. muhe te kalkulacije prema vremenskim prilikama.
Kako je u ovom trenutku još puna vode, pogotovo one koje su sađene u dubljoj zemlji, preporučuje se da se s berbom pričeka još koji dan i maslinama da nešto vremena da isuše vodu tj. iskoriste je za dodatno nakupljanje kvalitetnog ulja u biljnim stanicama.
Kako su dugoročne vremenske prognoza u povoljnom trendu do polovice studenog, bit će vremena za obrati sve masline.
Kiše koje bi eventualno u međuvremenu i padale neće pospješiti ponovno nakupljanje vode u plodu. Pogotovo u tehnološki zrelim maslinama za preradu u ulje.
Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitetekojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline.
Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.
Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta buža muška spremna je za branje. Naime, akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.
Berba maslina je u tijeku, neke su i prerađene - što pokazuju analize?
Za sjeverni dio Istre taj se termin očekuje za sedam dana. Ostale promatrane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje.
Preporuku pripremili:
dipl. ing. Tomislav Filipović, NIR analiza d.o.o. i dr.sc. Silvio Šimon, voditelj Odjela za savjetovanje u hortikulturi
Tagovi
Autor