Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 25.10.2022. 09:00

Masline još nisu tehnološki zrele? Optimalno vrijeme za berbu do polovice studenog

Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre, sorta buža muška spremna je za branje.

Foto: Depositphotos/siculodoc
  • 8.348
  • 434
  • 0

Berba u većini Hrvatskih maslinarskih područja je započela iako još nije trenutak za tehnološku zrelost i optimalnu berbu za većinu sorata. No, ona je krenula zbog nekih i negdje objektivnih razloga, a to je mogući napad štetnika tj. muhe te kalkulacije prema vremenskim prilikama.

Kako je u ovom trenutku još puna vode, pogotovo one koje su sađene u dubljoj zemlji, preporučuje se da se s berbom pričeka još koji dan i maslinama da nešto vremena da isuše vodu tj. iskoriste je za dodatno nakupljanje kvalitetnog ulja u biljnim stanicama.

Povoljno za berbu do sredine studenog

Kako su dugoročne vremenske prognoza u povoljnom trendu do polovice studenog, bit će vremena za obrati sve masline.

Kiše koje bi eventualno u međuvremenu i padale neće pospješiti ponovno nakupljanje vode u plodu. Pogotovo u tehnološki zrelim maslinama za preradu u ulje.

Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitetekojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline.

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.

Buža muška

Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta buža muška spremna je za branje. Naime, akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

Berba maslina je u tijeku, neke su i prerađene - što pokazuju analize?

Za sjeverni dio Istre taj se termin očekuje za sedam dana. Ostale promatrane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje.

Preporuku pripremili:

dipl. ing. Tomislav Filipović, NIR analiza d.o.o. i dr.sc. Silvio Šimon, voditelj Odjela za savjetovanje u hortikulturi


Tagovi

Masline Berba maslina Tehnološka zrelost Uljnost


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]