Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuka
  • 04.10.2022. 16:30

Masline još nisu spremne za berbu - kako odrediti tehnološku zrelost?

U narednim danima maslinari mogu očekivati, radi vjetra, opadanje jedne količine ploda sa stabala, većinom bolesnog ploda od moljca, svrdlaša i muhe.

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 2.134
  • 123
  • 0

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i u 2022. godini nastavlja s provedbom projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja". On se počeo provoditi 2018. godine s ciljem osiguravanja informacija za maslinare i preporukama za pravovremenu berbu.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.

Uzimanjem reprezentativnih uzoraka, tijekom dozrijevanja plodova te njihovom analizom moguće je pratiti povećanje sadržaja ulja u njima. Naime, uzrokovanje u cijelom arealu uzgoja maslina u Republici Hrvatskoj započelo je tijekom mjeseca rujna 2022. te je planirano uzorkovanje tijekom svakog tjedan do trenutka kada dostignu maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje u zadnjoj dekadi mjeseca studenog (oko 25. 11. 2022.), a ovisno o sorti i području uzgoja.

Uzorkovanje 10 sorata na devet područja

Uzorkovanje se obavlja u devet područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

Rezultati analiza uzoraka plodova masline prema regijama odnosno sortama prikazani su u dokumentu ispod teksta.

Naime, maslinarsku godinu 2022. u svim maslinarskim regijama Republike Hrvatske obilježila je suša. U početnom razvojnom ciklusu (fenofazama): razvoj pupa, razvoj lista i pojava cvatova količina vode dostupna biljci bila je zadovoljavajuća. Navedeno se pokazalo dobro za oplodnju i stvaranje sjemenih zametaka i prosječne do dobre količine ploda.

U ljetnim mjesecima, uz vrlo visoke temperature zraka, dubinske evaporacije tla, a vrlo male količine oborina nastupili su sušni uvjeti, zbog čega je došlo do određenog opadanja plodova. Budući da u većini maslinika nema sustava navodnjavanja (niti mogućnosti za postavljanje), maslina nije imala optimalne uvjete za rast i razvoj.

Očekuje se napad maslinine muhe

U narednom vremenu očekuje se nagla promjena pigmenta ploda maslina koja može izazvati nedoumice kod maslinara uzrokovana promjenom temperature, s toplog na hladnije vrijeme s niskim noćnim temperaturama. Krajem mjeseca kolovoza i u rujnu pale su znatne količine oborina koje su omogućile postizanje pune veličine plodova, ali ne na svim lokacijama, niti svim sortama. Uz padaline, dodatne poteškoće stvarat će i napad štetnika (muhe), ali se ne očekuju veće štete.

Ulje u suhoj tvari i težina ploda masline su parametri na koje treba obratiti pozornost. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da ga maslina stvara u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima).

U narednim danima maslinari mogu očekivati, radi vjetra, opadanje jedne količine ploda sa stabala, većinom bolesnog ploda od moljca, svrdlaša i muhe. Također, valja napomenuti da u svim hrvatskim uzgojnim područjima maslina još uvijek dozrijeva tj. stvara ulje i nije spremna za berbu.

Preporuku pripremili:

dipl. ing. Tomislav Filipović, NIR analiza d.o.o. i dr.sc. Silvio Šimon, voditelj Odjela za savjetovanje u hortikulturi


Dokumenti


Tagovi

Preporuka Berba masline Uzorkovanje NIR spektrometrija Silvio Šimon Tomislav Filipović


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?