Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Polka i polana
  • 09.08.2017. 14:15

Mašinska berba malina

Mašinska berba malina pogodna je za sorte polka i polana. Gajbice od 2,5 kg -3 kg napune se za oko 20 sekundi. Ovakav berač zamenjuje 60 radnika.

Foto: ih / Flickr Video
  • 7.402
  • 521
  • 0

Usitnjene površine, nedovojno udruživanje, neodgovarajuće sorte i viskoko ulaganje finansijskih sredstava razlozi su zbog kojih mašinska berba malina još uvek nije dovoljno zastupljena kod nas. Za sada su ove priključne mašine prava retkost u našoj zemlji.

Petar Bursać iz Odžaka u Vojvodini odlučio je da investira u berač za maline, koji je uvezao iz Poljske.

Polana i polka pogodne za mašinsku berbu

Za sada se bavi uslužnom berbom, a u planu je da na jesen podigne sopstveni zasad polke. Cilj je između pet i 10 jutara polke, tako da bi svakog trećeg ili četvrtog dana radio u svom malinjaku, a ostalim danima vršio uslužnu berbu. O karakteristikama ovakvog načina berbe naš sagovornik kaže:

"Mašinska berba savršeno radi kod sorti polana i polka, koje su i najzastupljenije kod nas u Vojvodini. Plodovi su celi i neoštećeni. Nije tačno da plod pretvara u kašu, kao što se može i videti na snimku.Takođe, potrebno je da u malinjaku postoje uslovi za mašinsku berbu, odnosno da je razmak između redova veći od tri metra to jest četiri reda na jutro".

Njegovo iskustvo pokazuje da je sa mašinskom berbom potrebno krenuti pre nego što nastupi puna rodnost, dok je u početnoj fazi pristizanja na berbu potrebno angažovati radnike. Mašinsku berbu je zbog visoke temperature nezgodno da obavlja jedan radnik, pa je idealno da se smenjuju dvojica. Prema njegovim rečima, mašinski berač zamenjuje 60 radnika.

Brža i jeftinija berba

Naš sagovornik ukazuje na brojne prednosti ovakvog načina berbe, a najznačajnije su kraće vreme i ušteda u odnosu na ručnu berbu:

"Mašinskom berbom gajbicu od 2,5 kg -3 kg napunite za oko 20 sekundi. Za dan se može obrati malina sa 3-4 jutra površine, ako je zasad na jednoj parceli to jest, ako ne mora da putuje do drugog zasada. Mašinski se može brati i noću. Berba mašinom je jeftinija za oko 100 evra po jutru. Za tu površinu potrebno je 15 ljudi, čija je dnevnica po 2.000 dinara, dok je cena mašinske berbe 150 evra po jutru".

Ovo je cena berbe do koje je Petar došao u dogovoru sa proizvođačima. Zbog niže otkupne cene malina od očekivane, i on je bio prinuđen da koriguje cenu svojih usluga. Opet u dogovoru sa proizvođačima, cena je korigovana na polovinu od otkupne, koja trenutno iznosi 110 dinara po kg za sortu polka.

Dugoročna investicija

Prema informacijama koje ima naš sagovornik, u celoj Vojvodini trenutno postoji oko 15 ovakvih mašina, a u ovom mestu samo dve, uključujući i njegov berač. Očekuje da će se sledeće godine zbog brojnih prednosti ovakvog načina berbe, povećati njihov broj.

Na ideju da kupi berač za maline došao je u razgovoru sa prijateljem i kaže da je kupovina ove mašine dugoročna investicija. Cena berača, koji je pre tri meseca uvezena iz Poljske, iznosi 18.500 evra sa uključenim PDV-om.

Pogledajte kako izgleda mašinska berba malina:

Foto: ih / Flickr

Video: Petar Bursać


Tagovi

Maline Berba Polka Polana


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".