Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuka
  • 09.10.2021. 13:30
  • Požeško-slavonska, Brodski Drenovac

Marijan Aladrović: Idared najmanje zahtjevan za uzgoj, a jonagold ima najbolji okus

Obitelj Aladrović na 10 hektara uzgaja 30.000 stabala jabuke sorti gala, zlatni i crveni delišes, idared, jonagold, jonagored i granny smith.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 1.516
  • 165
  • 0

Gala, zlatni i crveni delišes, idared, jonagold, jonagored i granny smith sorte su jabuka koje obitelj Aladrović uzgaja na gotovo deset hektara u Brodskom Drenovcu u Požeško-slavonskoj županiji.

"Počeo sam prije 21 godinu kada sam bio u fazi života da mi je trebalo negdje isprazniti pozitivnu energiju. I tada sam, 2000. godine podigao hektar nasada, dolje blizu Orljave, na očevini“, otkrio je Marijan Aladrović Poljoprivrednoj televiziji zbog čega se odlučio na uzgoj ove voćke.

Sve okolo, prisjeća se, bilo je zapušteno poljoprivredno zemljište. "Klasika Hrvatska. S tri strane ja sam okružen zapuštenim površinama što je u ovoj proizvodnji pa i u ovom vrijeme zapravo sreća. To se vidi i osjeti u proizvodnji i što se tiče korisnih kukaca“, objašnjava.

Njihovo imanje broji 30.000 stabala. Od sorti, ističe sugovornik, favorit po okusu mu je jonagold, dok mu je što se tiče samog uzgoja najdraža idared. "Ona obilno rodi, nije velikih zahtjeva. Svi kažu kako je to stara sorta, no po cijeni ne zaostaje za ostalima“, kaže.

Mraz i sušno vrijeme naštetili plodovima

Budući da je jabuka jako osjetljiva, urod dosta ovisi o vremenskim uvjetima. Ova godina je za voćara bila posebno teška jer se nakon mraza, hladnoća nastavila i u svibnju što je dovelo do sitnijih plodova.

"Godine 2012. je bio poznati veliki mraz koji je zahvatio dobar dio kontinenta. U Hrvatskoj je tada stradalo sve, bilo je možda 20 posto uroda. Tada su stručnjaci rekli da se takav mraz događa jednom u 25 godina. Od tada do dana ponovio se šest puta s tim da je ova 2021. posebno bila opterećena“, prisjeća se Marijan te dodaje kako je ove godine čak 15 dana u nizini imao mraz zbog kojega je bilo jako teško raditi.

Onda je nakon hladnoće nastupila suša i iznimno visoke temperature od kojih jabuke nije uspio spasiti ni sustav za navodnjavanje. Aladrović kaže kako oni svoje voćke štite na razne načine, između ostalog starom metodom dimljenja te korištenjem biostimulatora i aminokiselina.

Jabuka je, napominje, najzahtjevnija voćna vrsta za proizvodnju. "Traži najviše i ne zove se bez razloga kraljicom voća. Zahtijeva jako puno zaštite i od bolesti i od štetnika“, ističe sugovornik.

Osvrnuo se i na nove tehnologije poput metode konfuzije koja mu znatno olakšava borbu protiv najopasnijeg štetnika - jabukovog savijača.

Trenutno na imanju obavljaju berbu, a pošto se sve radi ručno kako se plodovi ne bi oštetili, potrajat će još nekoliko tjedana.

Više o uzgoju jabuke na ovom imanju pogledajte u videu:


Tagovi

Obitelj Aladrović Uzgoj jabuke Mraz Suša Jonagold Idared Metoda konfuzije Marijan Aladrović


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰