Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod voća
  • 24.06.2021. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Manje roda maline, najava dobre cene kupine, za šljivu nije dobra situacija

Hladno vreme tokom perioda cvetanja voća značajno su umanjili rod, a stručnjaci procenjuju da bi moga biti i prepolovljen kod nekih vrsta.

Foto: Depositphotos/DesignPicsInc
  • 2.048
  • 162
  • 0

Rod voća ove godine biće manji i do 50 odsto za pojedine voćne vrste. Vremenske prilike naročito su uticale na ovogodišnji rod kajsija, trešanja, višanja, šljiva i malina.

"Imali smo nepovoljne vremenske uslove što si tiče voćnih zasada tokom cele zime i proleća. Posle relativno tople zime, od sredine marta do sredine aprila nastalo je zahlađenje koje se negativno odrazilo na zasade maline i šljive", kaže stručni saradnik Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo Đorđe Sovilj

Zrenje kasni i do dve nedelje

Sada kada pojedine voćne vrste počinju da zru, može se zaključiti i da ta faza kasni od 10 do 15 dana.

"Malina počinje da stiže i može se reći da ove godine zrenje kasni i do dve nedelje u odnosu na prethodne. Mogu se očekivati i manji prinosi jer su rodne grančice bile kraće, pa je samim tim i potencijal rodnosti niži."

Manje roda maline ove godine - proizvođači traže više cene

Već se zna da će roda biti nešto manje, pa se svi nadaju lepom vremenu, kako bi se bar dobio kvalitetan plod

"Berba polako počinje najpre u nižim predelima valjevskog kraja. Kod maline, vilamet je i dalje dominantna sorta, ali se pažnja sada poklanja i sorti fertodia. Ima tu još nekih vrsta koje bi mogle da oblikuju valjevsko malinogorje, da ponovo zauzme svoje mesto koje mu pripada", kaže valjevski savetodavac.

Šljiva i dalje najzastupljenija voćna vrsta

Stručnjaci procenjuju da će rod kupine ove godine biti dobar. Kao i za malinu, postoji samo najava da će otkupna cena biti dobra, ali postoji bojazan da bi to, kao i ranijih godina, moglo biti samo u domenu najave.

Šljiva je u valjevskom kraju i dalje najzastupljenija voćna vrsta. Najviše se gaji stenlej zbog sušenja, a u poslednje vreme počinju da se podižu zasadi starih rakijskih sorti kao što je crvena ranka ili čačanska rodna. Kakav će rod i kvalitet šljive biti kada počne period zrenja zavisiće i od lokaliteta zasada i asortimenta, a kako naglašava Sovilj, i dva dana razlike u cvetanju imaće uticaj na prinos.

Savijanje grana šljive i izolovanje vrha za ranije plodonošenje

"U vreme cvetanja šljive tokom aprila bilo je nekoliko dana sa niskim temperaturama, što je izazvalo direktno oštećenje cvetova, a i oprašivanje i oplodnja su bili slabiji. Kad je počeo da se zameće plod, bilo je dosta opadanja. U nižim predelima šljiva se bolje održala, hladnog vremena je bilo u vreme cvetanja sorte stenlej, tako da će tu biti dosta manji prinosi, možda čak i prepolovljeni", kaže naš sagovornik i ističe da nije dobra situacija, a jedino dobra otkupna cena bi mogla da spase šljivarstvo ove godine.

Interesovanje za lešnik i orah

Stručnjaci naglašavaju da su voćnjaci relativno dobro rodili tamo gde se primenjivala agrotehnika. Ponavljaju i dobro poznate savete da se sa pripremom voćnjaka, naročito malinjaka i kupinjaka kreće čim se završi sezona, ali da malo voćara to radi, pa su malinjaci i dalje dobrim delom zapušteni. 

U poslednjih nekoliko godina, što se tiče jezgrastog voća, u Kolubarskom okrugu, veliko interesovanje vlada za lešnikom, a na većim površinama sve više se podižu zasadi oraha. 


Tagovi

Rod voća Berba maline Cena kupine Rod kupine Mraz na šljivi


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.