Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte krušaka
  • 14.12.2020. 16:30

Mane i prednosti lipanjske ljepotice, pomalo zaboravljene sorte kruške

Nije teška za zaštitu i otporna je na krastavost i kruškinu buhu. Meso joj je sočno, voli kraću rezidbu pa je stablo srednje bujno.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.735
  • 334
  • 0

Orezujući nedavno jedan voćnjak, nakon dugo vremena susreo sam se s redom u kojem je cijelom dužinom posađena lipanjska ljepotica, sorta krušaka koja je prije petnaestak godina bila dosta zastupljena, a najviše se sadila zajedno sa Viljamovkom i Santa Marijom.

Aduti stručnjaka koji su je preporučivali, ogledali su se u ranoj rodnosti, visokim prinosima i lakoj prodaji na tržištu. Međutim, mnogi proizvođači su nakon nekoliko godina uvidjeli da to i nije tako jer su prinosi, bez obzira na ranu rodnost, bili manji zbog male veličine ploda, a koja je iznosila najviše 100 grama.

Slab prinos i velika osjetljivost na transport

Ako se i dobivala takva veličina nije bilo dovoljno plodova kako bi se vratio uloženi novac u vidu rezidbe, gnojidbe i zaštite. Uz najbolju moguću ishranu i njegu, nije se moglo prijeći 15 kilograma po stablu što je voćarima bilo neprofitabilno. Ubrati petnaestak plodova da bi dobili kilogram krušaka je zamoran i dosadan posao koji bi se nekako i mogao istrpjeti da nema jedne velike mane - loše podnosi transport.  

Rezidba krušaka na "klik" utječe na povećanje prinosa

Naime, ova kruška ima toliko slabu pokožicu da i najmanji udar dovodi do ulegnuća i pojave smeđih mrlja već prvi dan nakon berbe. Zbog brzog propadanja lipanjska ljepotica otkupljivala se po nižim cijenama koje nisu omogućavale pozitivno poslovanje uzgajivačima. 

Otporna na krastavost i kruškinu buhu

Danas se može pronaći u ponekom voćnjaku, u nevelikom broju i uglavnom služi za zadovoljenje potreba vlasnika tako da se napravi kompot ili podijeli susjedima jer je riječ o stolnoj sorti, bez velike upotrebe u preradi.

Preporuka je da se primjenjuje kraća rezidba

Inače, meso joj je sočno, voli kraću rezidbu pa je stablo srednje bujno, osim ako se ne reže previše jako, na primjer kada se motorkom prikraćuje vrh na manju visinu. Također, budući da prva cvjeta, rani mrazevi kojih je bilo ove godine, uništavaju cvijet i rodnost. Rađa na dvogodišnjim i trogodišnjim granama, najviše u vršnom dijelu. Nije teška za zaštitu i otporna je na krastavost i kruškinu buhu.

Na tržište dolazi već krajem lipnja

Dakle, iako je imala prednost u tome da je prva sorta krušaka koja dolazi na tržište, točnije već krajem lipnja, došlo se do toga da su njena stabla u velikoj mjeri iskrčena iz nasada. To je šteta jer može pronaći svoje mjesto na tržištu. Posebice jer bi se mogla ponovno saditi sada kada se zna što su joj prednosti, a što mane. Radi se o sorti koja, ipak, ima potražnju jer se kupci požele krušaka početkom ljeta.

Kad smo već kod kupaca, jedna od mana koja se javlja, bila je i što se sugeriralo da se bere previše rano dok je bila zelena i tvrda, s vrlo malo karakteristične crvenkaste boje što je odbijalo kupce. Sitni, zeleni i tvrdi plodovi, bez sočnosti, malo kome su privlačni.


Tagovi

Sorta krušaka Lipanjska ljepotica Rana rodnost Neprofitabilno Stolna sorta


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P