Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani mandarina
  • 25.10.2018. 16:30

Mandarina diktira život u dolini Neretve - znaju to i u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen

Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen je od 18. do 21. listopada 2018. godine organizirala treće po redu Dane mandarina, a ističe se po tome što za cilj ima ujediniti obrazovne institucije, udruge, OPG-ove, savjetodavnu službu, lokalne uprave i samouprave kako bi se kroz višednevni program ojačala dolina Neretve kao agrotursitička destinacija, a mandarina kao agroturistički brend.

Foto: Ivo Ožić
  • 409
  • 42
  • 0

Urod i otkup mandarine diktira ritam života u dolini Neretve. Važnost mandarine za Opuzen i cijelu neretvansku dolinu prepoznala je Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen te već treću godinu za redom organizira manifestaciju Dani mandarina.

Ova je škola relativno mlada. Osnovana je 2003. godine i s puno entuzijazma pristupa svakodnevnoj problematici koja očekuje njihove učenike nakon završetka škole jer se oni školuju za buduće fitofarmaceute, agroturiste, poljoprivredne tehničare i komercijaliste.

Bez obzira što je Dubrovačko-neretvanska županija okrenuta razvitku tercijarnog sektora (ugostiteljstvo, trgovina i promet) i poljoprivrede, poljoprivrednici se u dolini Neretve susreću s problemom pri plasiranju svojih proizvoda, ali i niskom otkupnom cijena tako da  postoji višak proizvoda, a poglavito mandarina.

Mandarina agroturistički brend

Želeći unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, promicati proizvode i usluge te tehnologije u proizvodnji i preradi voća, educirati lokalno stanovništvo o mogućnostima iskorištavanja poljoprivrednog viška, ojačati ruralni razvoj i dati podršku ukupnom gospodarstvu regije, Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen od 18. do 21. listopada 2018. godine organizirala je treće po redu Dane mandarina. Iako to nije jedina manifestacija posvećena mandarini (postoje još Kup mandarina, Mandarinski bal…), ova se manifestacije ističe po tome što za cilj ima ujediniti obrazovne institucije (vrtiće, srednje i osnovne škole), udruge, OPG-ove, savjetodavnu službu, lokalne uprave i samouprave kako bi se kroz višednevni program ojačala dolina Neretve kao agrotursitička destinacija, a mandarina kao agroturistički brend.

Osnovnoškolci su rado sudjelovali u Danima mandarine

Skulpture od mandarina

Četverodnevna manifestacija počela je 18. listopada. Učenici su u dvorištu škole pravili skulpture od mandarina koje su dijelom prikupili od neretvanskih otkupljivača, a dijelom ubrali u školskom voćnjaku. Gosti ove manifestacije bili su učenici i nastavnici Srednje škole Braće Radić iz Kaštel Štafilića kojima su opuzenski profesori priredili predavanje o povijesti uzgoja mandarine u njihovom karaju. Koliko je tema bila zanimljiva i koliko su učenici zapamtili, provjeravalo se u kvizu znanja. Gosti su razgledali Ornitološku zbirku Prirodoslovnoga muzeja u Metkoviću kao i postav Arheološkog muzeja u Vidu.

Domaći i strani gosti

Drugi dan manifestacije uveličali su gosti - učenici i nastavnici Osnove škole Opuzen te odgajateljice i djeca iz Dječjeg vrtića Opuzen. Za najmlađe su bila organizirana natjecanja, a za veće gaming turnir u informatičkoj učionici dok je u dvorištu organizirana prodaja proizvoda od mandarine i s obilježjima  mandarine koje su pripremili odgajateljice i djeca Dječjeg vrtića Opuzen uz pomoć roditelja. Na štandovima su se prodavali i proizvod  učeničke zadruge "Mandarina" škole domaćina.

Osim domaćih gostiju tu su bili i "strani" gosti, gosti iz  Zagreba – učenici i nastavnici Prirodoslovne škole Vladimir Prelog kojim su opuzenski srednjoškolci zajedno sa svojim profesorima pripremili ručak. Dan je završio Mandaryna partijem.

Berba u školskom voćnjaku

Treći su dan domaćini i gosti obišli ušće Neretve prilikom kojeg su saznali sve o važnosti njegovog očuvanja kao i o pticama koje obitavaju u ovom kraju. Zadnja aktivnost tog dana bilo je branje mandarina u školskom voćnjaku čime je zaokružena agroturistička ponuda opuzenskog kraja.

Šah i mandarine

Šahovskim ekipnim turnirom  na kojem je sudjelovalo pet ekipa: Šahovski klub Brotnjo iz Čitluka (BiH), Šahovski klub Čapljina (BiH), Šahovski klub Osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića, Šahovski klub Opuzen i Šahovski klub Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića završena je manifestacija. 

Bogatim i raznovrsnim programom manifestacije Dani mandarina organizator Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen pokazala je kako se mogu povezati povijest i suvremenost, mladi i oni manje mladi, zabava i učenje, a sve kao zalog prosperitetu kroz brendiranje mandarine što će za poljoprivrednike i lokalnu zajednicu imati važnu ulogu u određivanju ritma života opuzenskog kraja, odnosno u plasiranju proizvoda i određivanju cijena.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dani mandarina Brendiranje mandarine Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen Dolina Neretve Mandarina


Autorica

Adriana Rajič

Više [+]

Adriana je profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dijete sa sela.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!