Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Octena mušica ploda
  • 05.06.2018. 15:00

Mamci od plastične ambalaže služe za praćenje i ulov octene mušice ploda

Plastične boce kao mamci se postavljaju na voćna stabla mjesec dana prije zriobe plodova.

Foto: Flickr/Agroscope
  • 3.231
  • 169
  • 0

Octena mušica ploda (Drosophila suzukii) je štetnik azijskog podrijetla, a koji je prisutan i kod nas. Štetnik napada različite voćne vrste i to: jagodu, trešnju, višnju, breskvu, malinu, kupinu, borovnicu, kivi, japansku jabuku, krušku, šljivu, smokvu, a štete čini i na stolnim te vinskim kultivarima vinove loze

U vrijeme dozrijevanja plodova ženke muhe traže zrele plodove kako bi legalicom položile jaja neposredno ispod njihove pokožice. Iz jaja se razvijaju ličinke koje se hrane unutrašnjosti ploda zbog čega za kratko vrijeme plodovi postaju mekane konzistencije te gube na tržišnoj vrijednosti. Na oštećene plodove naknadno se naseljavaju sekundarni paraziti koji uzrokuju trulež plodova. U idealnim uvjetima štetnik može razviti i do 15 generacija. 

Praćenje i ulov octene mušice ploda vrši se mamcima koji se rade od plastične ambalaže (boce zapremine 0,5 l) na kojoj se 3 cm ispod vrha tj. čepa boce načine četiri simetrično raspoređena otvora promjera 5-10 mm. U bocu se potom ulijeva mješavina vinskog i jabučnog octa do polovice njene zapremine, a mamci se postavljaju na voćna stabla mjesec dana prije zriobe plodova. 

Jak napad octene mušice na malinama i kupinama

Pored postavljanja mamaca preporuča se, gdje je to moguće provesti, pokrivanje nasada zaštitnim mrežama promjera otvora manjeg od 0,98 mm te održavanje higijene oko mjesta proizvodnje. 

Potrebno je nastojati skraćivati intervale berbe plodova, kao i težiti provođenju detaljne berbe plodova odnosno ubiranju svih plodova sa voćnih stabala. Pošto je riječ o novom štetniku ovih prostora još uvijek ne postoje kemijski pripravci registrirani za njegovo suzbijanje. 

 


Tagovi

Octena mušica Drosophila suzukii Štetočina na voću Mušica Mamac Plastična boca


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.