Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.06.2009.

Maline iz Gornje Vrbe

Obitelj Štefančić iz Gornje Vrbe već dvadeset godina uzgaja maline. Đuro Štefančić ističe da je ključ uspjeha završni proizvod, a kod njih je to prije svega desertno vino od malina »Frambovin«

  • 4.769
  • 233
  • 0

Obitelj Štefančić iz Gornje Vrbe proteklog je vikenda Danima malina, jedinom takvom manifestacijom u Hrvatskoj, obilježila 20 godina bavljenja uzgojem malina i proizvodnje »Frambovina«, desertnog vina od tog slatkog voća.

Uzgojem malina Ana i Đuro Štefančić počeli su se baviti 1989. godine kao kooperanti brodske »Hladnjače«, a od stotinjak tadašnjih kooperanata koji su se odlučili za proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća, ta je obitelj među malobrojnima koja je u tome i ustrajala.

»U to je vrijeme ta proizvodnja bila svojevrsna 'mala revolucija', pionirski pothvat u odnosu na prevladavajuću tradicijsku ratarsku proizvodnju. Vjerojatno je jedan od razloga što je jako mali broj proizvođača ustrajao u uzgoju malina, nerealno očekivanje brze i velike zarade. Međutim, uzgoj malina je proizvodnja koja zahtijeva puno ručnog rada te zadovoljavajuću edukaciju o načinima gnojidbe i rezidbe«, govori o počecima proizvodnje Đuro Štefančić.

Štefančići su u uzgoj malina krenuli na 2000 četvornih metara s 2400 komada sadnica, da bi postupnim širenjem danas došli do 1,5 ha i 13.000 sadnica.

Dodaje kako su se, nakon 15 godina konvencionalne proizvodnje, a koliko je i vrijeme trajanja jednog nasada malina, odlučili za zahtjevniju, ali i unosniju ekološku proizvodnju.
»Na jesen planiramo zasaditi još pola hektara malina tako da bi sa 16.000 do 17.000 sadnica imali dobru bazu za proizvodnju svih finalnih proizvoda«, kaže Štefančić. Ističe da je ključ uspjeha ipak završni proizvod, a to je prije svega, desertno vino od malina »Frambovin«.

»Tek kada imate i preradu, finalni proizvod, stvarate pretpostavku zaokruženoga gospodarstva i opstanka na tržištu«, ističe Štefančić. Stoga su Štefančići proširili i asortiman završnih proizvoda, pa pored »Frambovina« danas proizvode i liker od malina, džemove, pekmeze, želee, kao i gusti sok od malina - malinovac. »Frambovin« se uspio nametnuti kao gastro-turistički proizvod Hrvatske, pa je taj digestiv prisutan u svim poznatim hotelima i restoranima od Zagreba do Istre i Dubrovnika, kao i u vinotekama. Želeći zaokružiti dva desetljeća rada, Ana i Đuro Štefančić su počeli s jedinstvenom manifestacijom Dani malina, za koju se nadaju da će postati prepoznatljiv turistički proizvod Brodsko-posavske županije.

Ove godine na tržište plasiraju 200 ekoškrinja

Slavko Vuković, upravitelj Eko-turstičke zadruge »EDUCO« ističe da su Štefančići primjer da se od ekološke proizvodnje može lijepo i kvalitetno živjeti. »Osim toga, Đuro Štefančić je jedan od utemeljitelja zadružnog programa i prisutan je sa svojim proizvodima u slavonskoj ekoškrinji. Iako će nesumnjivo ova ekonomska kriza utjecati na plasman naših ekoškrinja, jer taj reprezentativan proizvod košta oko 1000 kuna, planiramo ih ove godine plasirati dvjestotinjak. No, Zagreb je dobro tržište tako da ne sumnjamo da ćemo je putem velikih tvrtki moći plasirati«, kaže Vuković, podsjećajući da su u ekoškrinji, osim proizvoda od malina obitelji Štefančić, i pekmez i džem od šljive bistrice, džem od ribizla s medom, domaći džemovi od drugih vrsta voća, kao i tradicijski aroma čajevi, a ove godine će ekoškrinja biti popunjena s dodatnim proizvodima.

Autor: Anita Benić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)